Dinsdag 15/10/2019

Internet 3.0 wordt goedkoper en groen

Over vijf jaar willen de Belgische initiatiefnemers de technologie van het internet- en gsm-verkeer duizend keer energie-efficiënter maken.‘We hebben de lat hoog gelegd’, zegt Danny Goderis van het Belgische onderzoekscentrum Bell Labs, dat aan Internet 3.0 werkt.

Een autocomputer die de files voorspelt en omzeilt, sensoren die bij hartaanvallen een alarm uitsturen naar de dichtstbijzijnde spoeddienst of domoticasystemen die reageren op de weersvoorspellingen: de maatschappij heeft grootse plannen met telecommunicatie. “Niet alleen de industrie zet er zwaar op in”, zegt Danny Goderis, directeur van het Belgische onderzoekscentrum Bell Labs Alcatel-Lucent. “Het aantal gebruikers van internet en mobiele telefonie blijft ook aangroeien. Bovendien worden de bestanden, zoals video en audio, die uitgewisseld worden steeds groter.” Het internetverkeer verdubbelt bijvoorbeeld elke twee jaar, dat wil zeggen dat er in 2020 30 tot 40 keer meer data uitgewisseld zullen worden.De evolutie van het volume dataverkeer heeft ingrijpende gevolgen. Zo werd vorig jaar 300 megaton CO2 uitgestoten, evenveel als de uitstoot van 50 miljoen auto’s. “Reken maar uit”, zegt Goderis. “Het verbruik en de vervuiling van onze telecommunicatie zullen in de toekomst zeker gigantisch zijn.”Maar er is meer. De systemen en technologieën voor mobiele telefonie en internet zoals die vandaag bestaan, zijn verreweg ontoereikend om alle data te verwerken. “We naderen een kritieke grens”, legt Goderis uit. “Over enkele jaren zullen we ontzettend veel materiaal nodig hebben om te kunnen blijven surfen en telefoneren. En dat terwijl we nu al zoveel elektronica voor dataverkeer hebben. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar het zal op lange termijn ook onbetaalbaar worden.”Volgens Bell Labs, dat eerder al voor een revolutie zorgde door de uitvinding van de DSL-kabel, is de enige oplossing het volledig omgooien van het bestaande systeem.Maar dat kan het bedrijf niet alleen realiseren. Samen met IMEC, wereldleider bij de ontwikkeling van microchips, richtte Bell Labs daarom het consortium Green Touch op. “Voor een dergelijk project moet het kruim van de ingenieurs wereldwijd de handen in elkaar slaan”, aldus Goderis. Vijftien prestigieuze partners, gaande van China Telecom tot de Universiteit van Stanford en het Massachusetts Institute of Technology, hapten begin deze maand toe. Hoewel het een internationaal project is, speelt België een belangrijke rol. Initiatiefnemers Bell Labs en IMEC zijn van Belgische bodem, en wellicht wordt Belgacom ingeschakeld om de nieuwe technieken de komende jaren uit te testen.

Duizend keer efficiënter

Green Touch legt vooral de nadruk op energie-efficiëntie. “Daarmee slaan we twee vliegen in één klap”, aldus Goderis. “Als de gsm bijvoorbeeld minder verbruikt, kost het de consument minder en is het beter voor het milieu.” De onderzoekers hebben zich tot doel gesteld om in vijf jaar tijd nieuwe technologieën te ontwikkelen die het dataverkeer duizend keer energie-efficiënter maken. In 2020 moeten de technieken dan gecommercialiseerd kunnen worden. Duizend keer efficiënter, dat betekent dat de energie die een gezin vandaag gebruikt om één dag op het internet te surfen, morgen zal dienen om drie jaar lang het internet te gebruiken. “De lat ligt erg hoog”, zegt Jo De Boeck van IMEC. “Na een eerste denkoefening beseften we dat we op alle vlakken revolutionair zouden moeten zijn.” Bij IMEC werken enkele honderden ingenieurs permanent aan het project. “We stellen alles in vraag”, zegt De Boeck. “Dat gaat van het materiaal waarmee data gestuurd worden, zoals de ingebouwde antenne in een gsm of de verbindingen in een modem, tot de manier waarop de data gecodeerd worden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234