Donderdag 22/10/2020

Interne veldslag drijft MR naar oppositie

De stammentwist bij MR laait op een wel erg cruciaal moment weer op. De rebellie tegen voorzitter Didier Reynders maakt het voor informateur Bart De Wever (N-VA), die vandaag zijn opdracht aan de koning teruggeeft, lastig een coalitie voor te stellen met de Franstalige liberalen. Giet daar nog een scheut provocaties van FDF-voorzitter Olivier Maingain bij, en een eventuele regeringsdeelname wordt steeds onwaarschijnlijker.

Rebellie tegen Reynders maakt het De Wever moeilijk om regering met Franstalige liberalen voor te stellen

Met een laatste verslag aan de koning rondt informateur De Wever vandaag zijn opdracht af. Of nu meteen een formateur aan de slag gaat, en of dat al direct kandidaat-premier Elio Di Rupo is, blijft erg onzeker. Di Rupo wil pas aan zet komen als overlegd is met de toekomstige coalitiepartners, en de instabiliteit bij MR zal hem niet meteen op andere gedachten gebracht hebben.

Dat Didier Reynders zijn eigen troepen niet meer onder controle heeft, heeft zeker een belang dat verder strekt dan de eigen partijwerking. De MR speelt een belangrijke rol in het pokerspel tussen De Wever en Di Rupo. De N-VA van De Wever lijkt MR maar wat graag aan boord te hijsen van de toekomstige regering, kwestie van niet als enige rechtse partij gesandwicht te zitten tussen een Franstalige olijfboomcoalitie enerzijds, en CD&V en sp.a anderzijds. De PS lijkt dan weer net geneigd om aan Franstalige zijde voor cdH en Ecolo te kiezen.

MR-chef Reynders zelf toont zich erg ‘open’ voor regeringsonderhandelingen, al was het maar om zijn eigen politieke carrière te redden, nu hij beloofd heeft op te stappen als voorzitter. Het kamp-Reynders, met ook senaatsvoorzitter Armand De Decker, is evenwel aan de verliezende hand. De aanduiding van drie gemeenschapssenatoren - eigenlijk niet meer dan een prul - verliep allesbehalve vlekkeloos. Het partijbestuur raakte het niet eens over het voorstel van Reynders, en liet de beslissing dan maar over aan de fractie in het parlement van de Franse Gemeenschap. Die koos voor Christine Defraigne - vorig jaar nog ‘afgezet’ als senaatsfractieleidster na kritiek op Reynders - Richard Miller en Jacques Brotchi. Vallen uit de boot: Reynders’ favoriet Alain Destexhe en FDF’ster Caroline Persoons. Een motie van wantrouwen tegen de voorzitter, want zowel Defraigne als Brotchi leunen aan bij de rebellerende renaissancegroep rond Louis en Charles Michel. En die voert de forcing voor oppositie.

FDF-voorzitter Olivier Maingain reageerde bijzonder gepikeerd. “Ik stel vast dat de putschisten van de renaissanceclub beslist hebben het interne debat weer op te poken, terwijl wij dachten dat dat intussen achter ons lag. Ze doen dat door de meest duidelijke afspraken aan hun laars te lappen”, brieste Maingain gisteren. Hij kondigde aan het hier niet bij te laten.

Verschillende MR-kopstukken benadrukken dat bij de aanduiding van de gemeenschapssenatoren niet alleen de ‘clans’ een doorslaggevende rol spelen, maar ook de geografische- en partijbelangen. “Destexhe, Persoons en Brotchi zijn alle drie Brusselaars, terwijl er minstens twee Walen moesten bijzijn. Daarnaast is het FDF met drie afgevaardigden in de Kamer al bijzonder goed vertegenwoordigd, een extra senator is niet nodig”, meent een vooraanstaand partijlid.

Het FDF staat wel nog aan de zijde van Reynders, maar met zijn uitspraken in het Franstalige weekblad Télé-Moustique deed voorzitter Maingain de regeringskansen van MR ook geen deugd. Maingain verklaarde zich een absolute tegenstander van het confederalisme, en daagde Vlaanderen uit om zich in dat geval maar meteen onafhankelijk te verklaren. “Er is maar één echt alternatief”, verklaarde Maingain, “namelijk een federaal systeem waarin de staat conflicten tussen de entiteiten kan beslechten, bijvoorbeeld als de fundamentele rechten van sommige inwoners niet gerespecteerd worden.”

De vraag is alleen of Ecolo bereid blijft mee aan de onderhandelingstafel te schuiven zonder haar Vlaamse zusterpartij Groen!. Verschillende eensluidende bronnen bij Ecolo vinden dat Groen! niet uitgesloten mag of kan worden. Ook al heeft N-VA zich daarover nog niet officieel uitgesproken, toch lijkt de partij van De Wever niet geneigd Groen! uit te nodigen aan de onderhandelingstafel.

De mogelijke coalitiekleuren worden daarmee wat helderder, maar of informateur De Wever vandaag ook iets als het begin van een inhoudelijk akkoord kan voorstellen, blijft erg onzeker. De Wever en Di Rupo zaten gisteren samen voor een ultiem overleg, maar daarover lekte bijzonder weinig uit. De schaarse bronnen die niet drooggelegd waren, hadden “geen aanwijzingen van een fundamentele doorbraak”.

Een Franstalige eminentie lanceerde woensdagavond al een waarschuwing. Volgens hem is De Wever niet veranderd, ondanks zijn opgesmukte imago in de Franstalige media. “Na de verkiezingen was het feest. Vandaag zijn de Franstaligen wakker geworden met een kater. De Wever heeft de lat erg hoog gelegd, maar hij zal er niet geraken zonder de Franstaligen”, klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234