Vrijdag 30/07/2021

Interne rebellie verdeelt Spaanse socialisten

De socialisten waren er gerust op, het Madrileense regioparlement zou hun kandidaat tot parlementsvoorzitter verkiezen. Maar door de rebellie van twee PSOE-verkozenen draaide de stemming uit op de grootste crisis sinds Zapatero drie jaar geleden de partijleiding in handen nam. De socialisten zijn niet langer zeker dat ze de minister-president mogen leveren.

Madrid

Van onze correspondent

Rudy Pieters

Bij de regionale verkiezingen van 25 mei had links een nipte overwinning behaald in de Comunidad de Madrid, de regio die door de hoofdstad en haar voorsteden wordt gevormd en goed 5 miljoen inwoners telt. De socialistische PSOE, met 47 zetels, en de communistische Izquierda Unida (een kartel met nog andere linkse groeperingen), met 9 zetels, haalden samen één zetel meer dan de Partido Popular van Aznar. Beide linkse partijen onderhandelden over een coalitieakkoord, volgende week zou dat normaal gezien rond zijn.

De openingszitting van dinsdag leek dus niet meer dan een formaliteit. Maar twee PSOE-leden, Eduardo Tamayo (44) en Maite Sáez (54), beslisten daar anders over. De twee, die 's ochtends nog een fractievergadering hadden bijgewoond, kwamen niet opdagen en schakelden hun gsm uit. De socialist Carlos Westendorp, die als ouderdomsdeken het begin van de openingszitting leidde, kon nog even de vergadering schorsen, maar ook na tien minuten had links nog steeds een mannetje te kort. Westendorp kon de stemming niet langer tegenhouden: Concepción Dancausa, de PP-kandidate die eigenlijk vice-voorzitter dacht te worden, was ineens de nieuwe voorzitter.

Tamayo en Sáez bleven weg uit protest tegen "het onaanvaardbare akkoord tussen PSOE en IU om Madrid te besturen", zoals Tamayo verklaarde toen hij 's namiddags opnieuw was opgedoken. Hij bestempelde IU als "extreem-links", en noemde een coalitie met de communisten een verraad tegenover de centrumkiezers die voor de PSOE hadden gekozen, een gevaar bovendien met het oog op de parlementsverkiezingen van maart 2004. Tamayo verweet Rafael Simancas (37), de PSOE-kandidaat voor het minister-presidentschap, "de kortzichtigheid om koste wat het kost de macht te bereiken". Volgens het rebellerende parlementslid was Simancas op de hoogte van zijn ongenoegen. Simancas ontkent dat.

Secretaris-generaal José Luis Rodríguez Zapatero verontschuldigde zich bij de Madrilenen, zette de twee rebellen zonder pardon uit de partij en eiste de zetels terug. Maar Tamayo en Sáez zijn niet van plan die terug te geven, waardoor PSOE en IU met een probleem zitten wanneer ze Simancas als minister-president voordragen. Als zich dan het scenario van dinsdag herhaalt, kan de Partido Popular alsnog de leiding over de Madrileense regioregering krijgen, op voorwaarde dat de conservatieven het gepast vinden een eigen kandidaat voor te dragen. Een andere optie is een nieuwe stembusgang, een mogelijkheid waar zowel links als rechts openlijk over spraken gisteren. De coalitiebesprekingen tussen PSOE en IU zijn ondertussen opgeschort.

Het verlies van de Comunidad de Madrid zou hard aankomen voor Zapatero want de linkse overwinning daar was het uithangbord geworden van zijn totaalscore op 25 mei, toen de PSOE voor het eerst in tien jaar weer de grootste partij van het land werd.

Volgens de PSOE-leiding hebben de motieven van Tamayo en Sáez niets met politiek te maken. Binnen de krabbenmand die de Madrileense partijafdeling is, behoren Tamayo en Sáez, nummer 13 en 46 op de kieslijst, tot de machtige groep rond accountant José Luis Balbás (45), bevriend met een voormalige minister uit de regering-González. Balbás en Tamayo zouden bij belangrijke vastgoedoperaties in de hoofdstad betrokken zijn. De ethische commissie van de PSOE onderzoekt al enkele maanden of dat in het geval van Tamayo wel verenigbaar is met een politiek mandaat. Het onderzoek kwam er na een klacht van de echtgenoot van Ruth Porta, Simancas' rechterhand.

PSOE-voorzitter Manuel Chaves had het gisteren over 'economische en urbanistische belangen' als motief voor het 'verraad'. "Er zijn veel mensen die willen omkopen en er zijn veel mensen die zich laten omkopen", zei Chaves aan radiozender Canal Sur. Volgens de PSOE-voorzitter ging het om 'een smerige operatie' van belangengroepen die de PSOE liever niet zien regeren. De Madrileense socialisten haalden in hun verkiezingscampagne fel uit naar de enorme vastgoedspeculatie in de hoofdstad. Gaspar Llamazares, algemeen coördinator van IU, nam gisteren eveneens het woord corruptie in de mond, en vroeg dat het parket een onderzoek zou instellen. Volgens Llamazares is de zet van Tamayo en Sáez zelfs geïnspireerd door de PP.

'Economische en urbanistische belangen motief voor verraad van twee dissidenten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234