Dinsdag 06/12/2022

Interne oppositie blijft Blair bedreigen in Irak-dossier

Brussel / Londen

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

De Britse premier Tony Blair hield de critici onder de duim voor en na de presentatie van zijn dossier met bewijzen tegen Saddam Hoessein. Maar een anonieme minister waarschuwde al dat de regering niet zo gedwee zal zijn als werkelijk besloten wordt tot een invasie. En zesenvijftig Labour-parlementariërs lieten na de emotionele zitting in Westminster hun afkeer voor een mogelijke oorlog optekenen.

Met voorzichtige retoriek en het voortdurende hameren op de rol van de VN in het Irak-conflict slaagde Blair er dinsdag in de kritiek goeddeels het zwijgen op te leggen. Jack Straw, minister van Buitenlandse Zaken, mocht de krachttoer van zijn premier gisteren nog eens dunnetjes overdoen.

In een interview met BBC Breakfast News verklaarde hij dat ook hij geen oorlog wenst maar dat de dreiging met geweld de beste garantie op Iraakse ontwapening biedt. Hij stelde dat het meest verkieslijke pad naar een oplossing via een nieuwe VN-resolutie en de komst van wapeninspecteurs leidt.

Het was de enige manier voor de Britse premier en zijn ministers. Volgens de publieke opinie ging Blair immers behoorlijk uit de bocht met zijn al te slaafse opstelling tegenover de Verenigde Staten en het Amerikaanse unilateralisme. Het charmeoffensief van dinsdag was dan ook weinig meer dan een verplicht nummer om de kritische stemmen minstens tijdelijk het zwijgen op te leggen. Blair, met zijn zorgvuldig gepolijste imago van grote verzoener, gunde de interne oppositie die kleine overwinning. Het leverde hem onverwacht positieve krantencommentaren op, in zowel de populaire als de kwaliteitspers.

Maar de kritiek is niet weg. De regering mag dan al voorlopig in het gareel lopen, een anonieme minister meldde aan meerdere Britse kranten ook al dat het kabinet wel eens een stuk minder gedwee zou kunnen worden als de beslissing over een aanval op Irak effectief genomen moet worden. Het kabinet herbergt vier mogelijke paarden van Troje, zij het dat hun soortelijk gewicht niet bijster imposant is en dat ze vrij makkelijk monddood gemaakt kunnen worden.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Clare Short maakte zich met haar voortdurende kritiek niet geliefd in het kabinet, Robin Cook werd na de vorige verkiezingen al vakkundig aan de kant geschoven als minister van Buitenlandse Zaken en minister van Milieu Margaret Becket is ook al niet onmisbaar. Het enige (relatieve) zwaargewicht in de regering dat zich keert tegen een Iraakse invasie is Alastair Darling, de minister van Transport.

Ook het parlement blijft dreigen: 56 Labour-parlementariërs en de oppositie van de Scottish National Party en het Welshe Plaid Cymru ondertekenden een resolutie waarin ze hun bezorgdheid uitdrukten. Een heuse motie waarin de regering zich bindt aan het parlement en de VN-Veiligheidsraad bij een aanval op Irak werd weggewuifd. Zo'n overwinning gunde Blair de interne oppositie nu ook weer niet.

Maar ook in het parlement zijn het niet de klinkende namen die van zich laten horen: ex-minister en ex-actrice Glenda Jackson is met stip de bekendste. Door de omvang van de interne oppositie kan het echter wel gevaarlijk worden. Een aantal weerbarstige Labour-parlementsleden zal vooroplopen tijdens de vredesbetoging in Londen dit weekend, om op het partijcongres van volgende week te pogen een antioorlogsmotie door te drukken. Veel weerstand daarbij mag Blair ook verwachten van de vakbonden, erg tegen een oorlog gekant en in het huidige klimaat van sociale onrust in Groot-Brittannië niet erg verzoenlijk in hun opstelling tegen de premier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234