Donderdag 06/10/2022

Interne nota brengt VB in verlegenheid

'Op meetings steken ze niet onder stoelen of banken dat ze fervente aanhangers zijn van het nazisme en brengen ze zelfs de Hitlergroet.' Zo wordt, in een gelekte interne partijnota van het Vlaams Belang, het groepje rond Wouter Jeanfils omschreven.

Door Tom Cochez

Brussel l Jeanfils was provincielijsttrekker bij de voorbije verkiezingen voor het VB, is secretaris van de VB Jongeren, betaald partijmedewerker en 'aankomend talent'.

Een verbitterde medestander van het VB (nog altijd, jawel). Zo omschrijft de persoon die de interne partijnota aan deze krant bezorgde zichzelf in een begeleidende brief. "Groot was mijn verbazing toen ik enkele weken terug vernam dat Wouter Jeanfils lijsttrekker zou zijn voor het VB bij de provincieraadsverkiezingen. Het VB zal het nooit leren wat hun politiek personeel betreft."

In de interne nota van het regiobestuur Halle-Vilvoorde wordt de chaos binnen de afdeling in Dilbeek omschreven, waar een groep 'hardliners' rond Wouter Jeanfils en Johan Stie de partij verder wil radicaliseren. "Bedoeling is Dilbeek een soort voorbeeldfunctie te laten vervullen voor hoe de partij er zou moeten uitzien. Meer radicaal Vlaams-nationaal, opheffen van de (Franstalige ToC) Brusselcampagne, herovering 'rand' met alle middelen. Geen openheid naar buiten, stug hermetisme."

De hardliners zelf zijn lid van de nauw met het VB gelieerde Heelnederlandse actiegroep Voorpost. "Dikwijls dragen ze een semi-uniform met militaire combatshoes. Ze volgen enkel de 'bevelen' van hun 'leider'. Daarbij komt hun soms 'harde' optreden tijdens plak- en propaganda-acties."

De groep rond Jeanfils richtte ook Vlaamse Jongeren Dilbeek op. De facto is dat de plakploeg van het VB in de regio. In de aanloop naar de verkiezingen haalde die plakploeg herhaaldelijk de regionale krantenpagina's na knokpartijen. Tijdens de electorale campagne bezondigden de VB-plakkers zich, ondanks afspraken, ook herhaaldelijk aan het overplakken van de andere officiële borden, wat lokale democratische politici de opmerking ontlokte dat lokaal VB-parlementslid Jurgen Ceder "zijn troepen niet onder controle heeft of niet onder controle wil hebben".

Op de website van Vlaamse Jongeren Dilbeek, zo onthulde Blokwatch een tijdje terug, noemde Jeanfils, onder een pseudoniem, de nazicollaborateur Reimond Tollenaere een held. Op zijn eigen website schreef Jeanfils bij het overlijden van de openlijke nazi en ex-VMO-leider Bert Eriksson: "Hier past alleen eer en respect. Hij stelde zijn hele leven in dienst van Vlaanderen en de Vlaamse zaak. In naam van velen Eriksson Houzee"

Lokaal VB-parlementslid Jurgen Ceder erkent dat er in de lokale afdeling 'wat interne wrijvingen' zijn geweest, maar ontkent dat een groep hardliners de macht heeft gegrepen. Ceder begrijpt ook niet waar de interne nota plots vandaan komt. "We vermoeden dat de zogenaamde nota rond wordt gestuurd door een ex-medewerker van de partij die alleen maar tot doel heeft Johan Stie in diskrediet te brengen. Ik zou niet weten welke statuut de interne nota heeft of voor wie die bedoeld is."

Ook Wouter Jeanfils ontkent het bestaan van de nota. "Ik werk voor de partij, waarom zou ik dan een groep leiden die een hardere lijn voorstaat? Het is, zoals Jurgen Ceder zegt, een afrekening, op poten gezet door iemand anders binnen de partij."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234