Zondag 05/04/2020

Universiteiten

Interne communicatie UGent zorgt voor onzekerheid bij personeel

Foto ter illustratie.Beeld Wannes Nimmegeers

Het personeel van de UGent is ongerust na een interne mail over de financiële perspectieven op lange termijn. Dat zegt Tim Joosen van ACOD. In de mail wordt gesproken over ‘structurele maatregelen’ die noodzakelijk zijn om de universitaire begroting in evenwicht te houden.

De Raad van Bestuur van de UGent verdedigt in de mail de noodzaak om “structurele maatregelen” door te voeren. Die worden niet in detail omschreven, al wordt de loonkost wel expliciet aangehaald. 

“Indien we geen maatregelen nemen, zien we tegen 2024 het aandeel van de loonkosten stijgen tot 73,2 procent van de inkomsten. De grote uitdaging de komende jaren zit hem dus in het beheersen van de stijging van die kosten”, staat in de mail. 

‘Ontnuchterend’
De aangekondigde ingrepen zijn volgens de universiteit nodig door de budgettaire keuzes van de Vlaamse regering. “Ontnuchterend”, omschrijft logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe van de UGent die. “De basisfinanciering voor de universiteiten zal de komende vijf jaar niet zijn wat in het decreet was vooropgesteld.”

Zo volgt de werkingstoelage de stijgende studentenaantallen niet en zijn een aantal afgesproken groeipaden uitgesteld of afgeschaft. Dat de loonkost en niet de werkingskosten op tafel liggen, wordt in de mail verdedigd. “We zullen dat deels doen, maar er is een benedengrens die we strikt moeten bewaken.”

‘Zonder harde sociale maatregelen’
Of de inperking van de loonkost ook zal leiden tot ontslagen is nog niet duidelijk. De Raad van Bestuur maakt zich in de mail sterk dat ze erin zal slagen om het onderwijs en onderzoek met minder mensen “op eenzelfde kwalitatieve manier administratief te ondersteunen. Zonder harde sociale maatregelen”.

Tegen de zomer wil de UGent alles in kaart brengen om vanaf 2021 tot 2024 de nodige ingrepen uit te voeren.

ACOD betreurt dat “een dergelijk vaag idee zomaar wordt verspreid in een personeelsnieuwsbrief”, zegt Joosen, “zonder dat dit concreet wordt gemaakt of met de vakbonden is besproken.”

Volgens Joosen zullen besparingen op het personeel zich laten voelen. “Het betekent onmiddellijk schrappen in onderwijs, onderzoek of de administratieve en technische ondersteuning van onderzoekers”, aldus de vakbondsman. Die is wel tevreden over de verdere statutarisering van het personeel, wat een besparing van 25 tot 30 procent betekent op de loonkost.

De besparingen van de Vlaamse regering zullen een “zware negatieve impact” hebben op de kwaliteit van het hoger onderwijs en onderzoek, besluit ACOD nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234