Donderdag 13/08/2020

Internationale milieuorganisatie stemt voor einde van ivoorhandel

Beeld thinkstock

De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), die 1300 leden telt uit meer dan 160 landen, heeft gisteren gestemd over een oproep aan alle landen om de ivoormarkten te sluiten. De ivoorhandel dreigt immers te leiden tot de uitroeiing van olifanten.

Na een heftig debat, met tegenwind van onder andere de regeringen van Namibië en Japan, werd het voorstel gisteren goedgekeurd op de laatste dag van het IUCN Wereldcongres voor Milieubehoud, een tiendaagse meeting waarvoor deze maand 9000 mensen afzakten naar Honolulu, Hawaii.

Internationale ivoorhandel is verboden, maar handel binnen de landsgrenzen is nagenoeg overal nog toegelaten.

"De stemming van de IUCN-leden vandaag is de eerste keer dat een groot internationaal orgaan elk land ter wereld oproept om zijn legale markt voor olifantenivoor te sluiten," zegt Andrew Wetzler van de ngo Natural Resources Defense Council. "Het is een echte mijlpaal en een overwinning voor de olifanten, die hopelijk later deze maand zal herhaald worden op de volgende meeting van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten in Johannesburg."

Niet bindend

Hoewel de motie niet bindend is, "dringt ze er bij de overheden van landen met binnenlandse ivoormarkten op aan om alle noodzakelijke wetgevende en wettelijke maatregelen te nemen om ze te sluiten", aldus het IUCN.

Volgens experts zetten de binnenlandse ivoormarkten aan tot stroperij door smokkelaars een dekmantel te bieden voor hun illegale import en export van ivoor. De VS en China, die behoren tot de landen met de grootste ivoorconsumptie, hebben al een nagenoeg volledig verbod ingesteld.

Japan en Namibië, twee landen met bloeiende binnenlandse ivoormarkten, pleitten voor 20 verschillende amendementen, maar die werden allemaal verworpen.

Beeld thinkstock

8 procent minder olifanten per jaar

"De internationale gemeenschap voor natuurbehoud laat van zich horen," zegt Cristian Samper, CEO van de New Yorkse ngo Wildlife Conservation Society. "Geen binnenlandse ivoorverkoop meer. De olifanten hebben genoeg [te lijden] gehad door de ivoorhandel en de hele wereld ook."

De internationale handel in ivoor werd al in 1989 verboden, maar de olifantenstroperij bleef doorgaan. Het aantal savanneolifanten in Afrika neemt snel af en de dieren dreigen uitgeroeid te worden als gevolg van de ivoorhandel. Volgens een recente studie nam de populatie tussen 2007 en 2014 af met 30 procent en gaat ze er met ongeveer 8 procent per jaar op achteruit.

Hotspots

Landen als Angola, Mozambique en Tanzania zijn hotspots voor stroperij, waar "onthutsende dalingen in de populatie" werden vastgesteld, zo blijkt uit een studie van medeoprichter van Microsoft en steenrijke filantroop Paul Allen. In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, Noord-Kameroen en het zuidwesten van Zambia dreigen de lokale populaties volledig te verdwijnen.

"De sluiting van de binnenlandse ivoormarkten zal een duidelijk signaal sturen naar smokkelaars en georganiseerde misdaadsyndicaten dat ivoor waardeloos is en niet langer hun criminele activiteiten zal steunen. Die zorgen voor veiligheidsproblemen in lokale gemeenschappen en roeien wilde dieren uit," aldus Samper.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234