Dinsdag 21/09/2021

Internationale kunst meert aan in Oostende

10 tips voor 10 dagen Theater Aan Zee

Oostende: waar Marvin Gaye op de dijk liep, Ensor over de zee tuurde, hetzelfde zètje dat Arno voortbracht. Met de titel van 'Vlaamse culturele hoofdstad 2010' in het verschiet, een driejaarlijks festival voor hedendaagse beeldende kunst (Beaufort 2009) en een eigen filmfestival zet de stad zich nog meer in de culturele kijker. De grote roerganger in deze stroom is sinds 1997 het theater- en muziekfestival Theater Aan Zee. Op TAZ 2008 trekken de twee centrale gasten, theatermaker Arne Sierens en muzikant Gabriel Rios, de internationale kaart. De Morgen vaart tien dagen mee op ontdekkingsreis. Door Liv Laveyne

1 Muzikaal hoerenlopen

Nu al the talk of TAZ is het project Red Sound District, waarvoor Gabriel Rios een schare zangers en muzikanten wist warm te maken. Vlak bij de Oostendse rosse buurt, het red light district, wordt een leegstaand café omgetoverd tot bordeel. Onder meer Ronny Mosuse, Flip Kowlier, Brahim, Frank Vander linden en Regi en Linda van Milk Inc. nemen er plaats in de vitrine en ronselen er hun klanten. Je spreekt een bedrag af en in ruil krijg je een muzikaal (hoog)standje, een intiem privéconcert van minstens één nummer lang (al naargelang de prijs die je betaalt). De artiesten maken alleen gebruik van hun stem en/of een instrument. De opbrengst van de actie gaat naar de organisatie S.O.S. Kinderdorpen, waarvan Rios ambassadeur is.

Van 3 augustus tot en met 8 augustus in de rosse buurt van het Hazegras.@kopke top tien:2 Gezinshereniging

Gabriel Rios (foto) kwam op zijn zeventiende van Puerto Rico naar Gent om schilderkunst te studeren. Het liep zoals bekend even anders voor de intussen succesvolle muzikant. De liefde voor muziek kreeg Rios met de paplepel mee van zijn vader. L. Raul Rios is een psychiater maar tevens autodidact-pianist. Speciaal voor TAZ komt vader Rios overgevlogen voor een exclusief improjazzconcert. Daarnaast zet Rios zijn muzikale roots ook in de kijker met een optreden van de band Atabal, authentieke bomba en plena uit Puerto Rico.

Atabal op 1 augustus in de tent op café Koer. L.Raul Rios/Jef Neve op 4 augustus in Club Terminus.@kopke top tien:3 Verwanten

Ook verwant maar dan op artistiek vlak, zijn de kunstenaars die centrale theatergast Arne Sierens uitnodigde. Theatermaker Benjamin Verdonck, die ooit in Sierens' Mijn Blackie meespeelde, brengt samen met Willy Thomas dolkomische mens- en maatschappijkritiek in het woordeloze Global Anatomy (JJJJ), een productie van KVS. Al even beeldend en aangrijpend zonder woorden is de productie Braakland van Compagnie Dakar. De Franse regisseur Gisèle Vienne verkent de grenzen van het poppenspel in Jerk: een jonge poppenspeler-buikspreker vertelt met vier handpoppen een gruwelijk, op ware feiten gebaseerd verhaal over jongeren die elkaar de dood in willen folteren. Een internationale topper die Sierens naar Oostende wist te halen, is de Italiaan Pippo Delbono, volgens Sierens "een van de meest eigenzinnige theaterfiguren van Europa die alles doet wat je niet mag doen op een scène: rondedansjes, gedichtjes voordragen, foute muziek". Samen met acteur Pepe Robledo brengt Delbono Le temps des assassins, een van zijn vroegere producties waarmee hij met veel succes de wereld afreisde.

Global Anatomy van 4 tot en met 6 augustus in Victoriazaal, Braakland op 5 en 6 augustus afspraak aan brug Henri Deweertkaai, Jerk van 4 tot en met 6 augustus in Box 38, Le temps des assassins op 2 en 3 augustus in de Victoriazaal.@kopke top tien:4 Van Soeur Sourire tot country

Tijdens TAZ zet Arne Sierens ook terecht zijn eigen gezelschap Compagnie Cecilia in de schijnwerpers. Sierens' nieuwste regie Altijd prijs (JJJJ), geselecteerd voor Het Theaterfestival, is een sublieme pas de deux - maar dan op zijn Gents - tussen acteurs Titus De Voogdt en Robrecht Vanden Thoren. Compagnie Cecilia-actrice Marijke Pinoye wekt Soeur Sourire (JJJ) opnieuw tot leven. Johan Heldenberg en Mieke Dobbels brengen samen met band The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-Ups of Alabama (JJJJ), een aangrijpende muziektheatervoorstelling doorspekt met bluegrass- en countrynummers waarbij weinigen de ogen droog zullen kunnen houden.

Altijd prijs van 1 tot en met 3 en op 5 augustus in Loods NMBS, Soeur Sourire op 7 en 8 augustus in Victoriazaal, The Broken Circle Breakdown van 4 tot en met 6 augustus in Kursaal.@kopke top tien:5 Van Bach tot Kylie

Het lijkt een vreemde combinatie, maar niet voor TAZ: op één en dezelfde avond krijg je in de stemmige Club Terminus aan het station zowel Bach als Kylie Minoguecovers achter de kiezen. Muziekleraar Dirk Van de Velde, bij wie Gabriel Rios les volgde, brengt een klassiek vioolconcert met werk van Johann Sebastian Bach. Daarna volgt de Franse avant-gardegitarist Noël Akchoté die op eigenzinnige wijze de popliedjes van Kylie Minogue recycleert.

Eveneens niet te missen: de Britse singer-songwriter Tom Baxter, die met zijn laatste plaat Skybound platina haalde in Groot-Brittannië, alsook de Amerikaan Money Mark (bekend als producer van de Beastie Boys), die solo met keybord, gitaar en zang een mix van hiphop, elektronica en jazz brengt.

Dirk Van de Velde/Noël Akchoté op 8 augustus, Tom Baxter/Jean-Yves Evrard op 3 augustus, Dans le Sac vs Scroobius Pip/Money Mark op 5 augustus, in Club Terminus.@kopke top tien:6 Met jong talent op zwier

TAZ blijft de uitgelezen plek om kersvers theater- en muziektalent te ontdekken én tegelijk ook plekjes in Oostende waar je zelden belandt. De jonge Vlaamse regisseur Lucas De Man, die vorig jaar werd bekroond op TAZ met zijn voorstelling Cassius, brengt met Naakt een tragikomische voorstelling over een jongeman en vijftig kuikens in de scheepswerf Beliard. Laatstejaarsstudenten van de Toneelacademie Maastricht spelen hun versie van Nachtelijk symposium, naar een toneelstuk van Eric De Volder, in de kapel van het Militair Hospitaal, en de dramastudenten van het Gentse conservatorium brengen De serre van Cecile, gebaseerd op Het huis van Bernarda Alba van Lorca, in de serre van de Oostendse Groendienst. Acteurs-kosmonauten Thomas Bellinck en Michiel Soete (RITS) vieren in KOLTWARKOSMOS de historische dag in 1961 toen de Sovjet-Unie de allereerste mens het heelal instuurde met een receptie in de Oostendse Hallen om 5.15 uur 's ochtends! Traditiegetrouw toont TAZ ook een uitgebreide selectie aan jong theaterwerk binnen het format Nomaden, drie trektochten van tweeënhalf uur door Oostende.

Alle voorstellingen van 2 tot en met 8 augustus, uitgezonderd Naakt vanaf 4 augustus.@kopke top tien:7 Nieuw comedytalent

TAZ vormt de uitgelezen try-outplek voor bekende comedians als Iwein Segers en Veerle Malschaert (Comedy Casino Cup), Henk Rijckaert (finalist Cameretten 2006) en Begijn Le Bleu (winnaar Cameretten 2005). Tijdens A World of Comedy krijg je nog meer aanstormend talent te zien met de absurde humor van Jeroen Leenders (winnaar Cabareteske 2008) en de maatschappijkritiek van Latif (winnaar 123 Comedy Award 2008) en Michael Van Peel (winnaar Culture Comedy Award 2007).

Comedy van 1 tot en met 7 augustus in het Variététheater.@kopke top tien:8 Phara en Wouter voelen aan de tand

Nieuw op TAZ is Bonjour Micro, een talkshow waarin Phara de Aguirre en Wouter Deprez artiesten over hun kunstenaarschap, visie en inspiratiebronnen laten vertellen. Te gast: filmregisseur Felix Van Groeningen (Steve + Sky, Dagen zonder lief), muzikant Serge Feys (Arno), theaterregisseur Lucas De Man, actrice Vivian De Muynck en Arne Sierens en Gabriel Rios.

Over boeken wordt tijdens Uitgelezen gepalaverd: het boekenprogramma van Vooruit en De Morgen verhuist tijdens TAZ naar De Droge Coo op de dijk. Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten ontvangen er dagelijks gasten als Dimitri Verhulst en Pieter Aspe.

Bonjour Micro: 2 tot en met 8 augustus in Loods NMBS. Uitgelezen: 3 tot en met 8 augustus in De Droge Coo.@kopke top tien:9 Kids

Het Leopoldpark vormt ook dit jaar de pleisterplek voor kinderen tijdens TAZ met tal van jeugdtheatervoorstellingen. Studio Orka en Kopergietery duiken de vijver in voor De legende van Woesterdam (JJJJ), een heerlijke locatievoorstelling over het zoeken (en niet zien) van de liefde. Het Antwerpse figurentheater Froe Froe brengt met Puck (JJJ) in een donker kermistentje - afgezoomd met twaalf poppenkastjes - een ode aan de sater Puck uit Shakespeares Midzomernachtsdroom en zorgt voor een fantasierijke stormwind die wervelt langs mythe, obscuur rariteitenkabinet en spookhuis.

De legende van Woesterdam van 1 tot en met

6 augustus, Puck van 1 tot en met 3 augustus in het Leopoldpark.@kopke top tien:10 Poppen voor het raam

De Franse straattheatergroep Compagnie Délit de Façade trekt voor Menus larcins de stad in en gidst het publiek met een reuzegrote hand langs een poppenkast in de ramen van echte huizen.

Op 31 juli en 1 augustus, vertrek Petit Nice

(naast Kursaal).TAZ 2008 loopt van 31 juli tot 9 augustus op diverse locaties in Oostende. Het volledige programma op www.theateraanzee.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234