Maandag 16/12/2019

Uitleveringsverdrag China

Internationale experts aan België: ‘Pas op met uitleveringsverdrag aan China’

Wereldwijd wachten ongeveer driehonderd Chinezen op een beslissing over hun uitlevering. Beeld EPA

België sloot vorig jaar een uitleveringsverdrag met China, maar door de protesten in Hongkong schorten steeds meer landen zulke verdragen in de feiten op. Experts roepen de Belgische regering op voorzichtig te zijn met dit verdrag. 

“In het parlement is er niet genoeg gedebatteerd over dit verdrag, dat baart me zorgen,” zegt Matthieu Burnay, hoofddocent in Global and Chinese Law aan de Queen Mary University in Londen. “Dit soort uitleveringsverdragen kan bovendien het best op het Europese niveau gesloten worden, want België is een te klein land om in het verweer te gaan tegen China. Hier kan een taak liggen voor Europees Commissaris Didier Reynders (MR), die bevoegd wordt voor de rechtsstaat.”

Wereldwijd wachten ongeveer driehonderd Chinezen op een beslissing over hun uitlevering. Voor België zou het om zes mensen gaan, om wier uitlevering China via het verdrag zou kunnen vragen. Voor het verdrag is er wel nog geen koninklijk besluit in voege getreden.

Mensenrechten

In veel andere, westerse landen neemt het protest tegen deze uitleveringen toe. In Australië werd in 2018 een gelijkaardig verdrag verworpen. In Nieuw-Zeeland blokkeerde het hof van beroep een uitlevering in juni 2019. In Zweden kwam er een blokkering door het Hooggerechtshof omdat het oordeelde dat er niet genoeg garanties waren op respect voor de mensenrechten. In Frankrijk oordeelt het gerecht eind oktober over een uitlevering.

Groen zal de regering zo snel mogelijk ondervragen over het uitleveringsverdrag. “Door uit te leveren aan China kan België medeverantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van de mensenrechten,” waarschuwt oppositielid Wouter De Vriendt (Groen). “Na de uitlevering in juni van een Oeigoers gezin vanuit onze ambassade in Peking aan de Chinese autoriteiten, moeten we opletten voor nieuwe flaters. Wij menen dat dit verdrag niet in werking mag treden.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234