Dinsdag 31/01/2023

InterviewDrugs in grensgebied

Internationale drugshandel in het grensgebied neemt toe: ‘Wie gezocht wordt, steekt gewoon de grens over’

Journalist Willem Jan Joachems. Beeld Wouter Van Vooren
Journalist Willem Jan Joachems.Beeld Wouter Van Vooren

De Nederlandse politie is erin geslaagd om een crimineel martelcomplex uit te schakelen in een dorp op de Belgische grens. Journalist Willem-Jan Joachems, ziet al jaren hoe het grensgebied het speelterrein wordt van de internationale drugshandel. ‘Je kan er makkelijk verdwijnen.’

Yannick Verberckmoes

De beelden over de politieactie in Wouwse Plantage, een dorp aan de Belgische grens, zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Daarop is te zien hoe Nederlandse agenten een deur opblazen en nog een andere deur inbeuken: “Politie!” Om dan een aantal bizarre ontdekkingen te doen. In een zeecontainer vinden ze een volledig ingerichte en geïsoleerde martelkamer. In een andere ruimte ligt een stapel politie-uniformen.

“Dagenlang heeft de politie er niets over willen zeggen”, vertelt Joachems, die de zaak op de voet volgt als verslaggever voor Omroep Brabant. “Toen de beelden naar buiten kwamen, werd het helemaal duidelijk. In een loods had een misdaadbende zijn eigen gevangenis gebouwd, met zes zeecontainers die moesten dienen als cellen en een die kon gebruikt worden als een martelkamer. Dat zou te maken hebben met een groepering rond Robin Van O., die in Nederland tegenover de Mocro-maffia staat. Maar dat is niet zeker.”

Wat waren die criminelen van plan?

“De politie denkt dat de mannen die hier achter zitten een nep-politieteam wilden vormen om criminelen zogezegd te arresteren en hier te martelen. Maar door snel in te grijpen heeft de politie kunnen voorkomen dat het ook is gebeurd. De hypothese is dat die bende het niet enkel voor haar eigen zaken wou gebruiken. Zij kon haar diensten ook aanbieden aan andere groeperingen.

“In de jaren 90 bestond er al een bende in Breda die precies hetzelfde deed. Die werden toen ‘het team’ genoemd. Als je in die tijd iemand een lesje wilde leren, moest je naar ‘het team’ bellen. Je kon ze gewoon inhuren en dan zorgden ze voor een gijzeling of een afpersing.”

U volgt de misdaad in Nederland al zo’n 25 jaar. Waarom is dit grensgebied in Brabant in trek bij drugscriminelen?

“Dat heeft vooral met de ligging te maken. Deze streek is een logistieke hub met veel loodsen en opslagplaatsen, die in het achterland liggen van de haven van Antwerpen. Veel containers uit de haven komen hier toe bij transportbedrijven.

“Het is ook een heel groene streek. De politie zet de laatste jaren drones in, maar als je tussen de bomen zit, blijf je bedekt. Die martelcontainer ligt op een kilometer van de grens met België. Als je gezocht wordt, steek je gewoon de grens over. Het is heel makkelijk om zo te verdwijnen.

“De laatste tijd zijn er in Wouwse Plantage al spraakmakende vondsten gedaan. Een paar dagen voor de politie de martelcontainer oprolde, brandde er een loods af van een oude varkenshouderij. Toen de politie en de brandweer de volgende dag op inspectie gingen, ontdekten ze in de loods een gigantische drugsfabriek.

“Ik zag daar zelf vier ketels staan van elk 1.000 liter, gok ik. Dat had ik nog nooit gezien. De politie is nog aan het uitzoeken wat er precies mee gedaan werd. In elk geval was dit het grootste drugslab dat ooit in Brabant – waarschijnlijk zelfs in heel Nederland – is gevonden.

“Een paar kilometer van de Wouwse Plantage heeft de politie in november een lab ontdekt voor MDMA en xtc. Die MDMA werd weer gekristalliseerd in een ander lab, vlakbij Bergen Op Zoom. De MDMA-kristallen vertrokken van daar naar Australië. Dat geeft wel aan hoe ver het gaat.”

Komt u ook crystal meth vaker tegen?

“Dat is een van de trends die je nu ziet. De drug wordt hier niet verkocht, maar enkel gemaakt voor de export. In Nederland en België zijn er op een jaar tijd al een twintigtal crystalmethlabs opgerold. Het beroemdste voorbeeld was de drugsboot die in mei vorig jaar in de haven van Moerdijk is ontdekt, de ‘narco-barco’.

“Aan boord waren drie Mexicanen om de crystal meth te produceren. Maar omdat die gasten nu zwijgen, is het niet duidelijk wat ze hier precies kwamen doen. De politie denkt alvast dat ze hier op uitnodiging waren. De beste MDMA en xtc komen uit Nederland, maar de beste crystal meth wordt gemaakt in Mexico. De drugsboeren hier willen misschien van die Mexicanen leren hoe ze dat recept voor crystal meth kunnen overnemen. Want uiteindelijk is crystal meth de meest lucratieve drug die je kan maken. Dat is 100 euro per gram op de markt, zowat het dubbele van cocaïne. Dat is hartstikke aantrekkelijk.”

Omgekeerd gaan ook de Brabantse criminelen vaak internationaal en duiken ze op in België. Hoe komt dat?

“In Zeeland en Brabant is er een task force, bestaande uit gemeentebesturen, belastingdiensten en douaneambtenaren die samen met politieagenten de drugshandel bestrijden. Die zorgen ervoor dat de autoriteiten een alsmaar beter beeld krijgen van wie er met drugs bezig is. Die boeven zitten ze dus op de huid.

“Sommige criminelen beginnen daarom uit te wijken naar andere plekken in Nederland of België. Dat verklaart waarom er Brabantse criminelen opduiken aan de Waddenzee, of in Friesland. Vroeger waren er veel drugslabs in Tilburg, nu worden er geen meer gevonden. Maar die Tilburgers zie je nu in Diksmuide, of in Wuustwezel. In die gemeente, vlak over de grens is in juni vorig jaar een crystalmethlab ontdekt met enkele Mexicanen en Nederlanders. Dat waren gerenommeerde drugskoks uit Brabant.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234