Donderdag 26/05/2022

NieuwsVenezuela

Internationaal Strafhof opent officieel onderzoek naar misdaden in Venezuela

Familieleden van politieke gevangenen demonstreren in Caracas tijdens het bezoek van hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof. Beeld AFP
Familieleden van politieke gevangenen demonstreren in Caracas tijdens het bezoek van hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof.Beeld AFP

Het Internationaal Strafhof gaat beschuldigingen van marteling en buitengerechtelijke executies door Venezolaanse regeringstroepen onderzoeken. Het is de eerste keer dat het in Den Haag gevestigde hof een Zuid-Amerikaans land onder de loep neemt.

Niels Waarlo

De hoofdaanklager Karim Khan heeft het nieuws aangekondigd na een driedaags bezoek aan Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Dit volwaardige onderzoek volgt op een inleidend onderzoek dat al sinds 2018 aan de gang is naar het neerslaan van de oppositie door troepen van president Nicolás Maduro. Daarbij zouden buitensporig geweld, arbitraire arrestaties en martelingen aan te pas zijn gekomen.

Eind oktober sloot het strafhof een maar liefst zeventien jaar durend inleidend onderzoek in Colombia juist af met de conclusie dat het land zelf voldoende onderneemt om misdaden te onderzoeken en te bestraffen. Het gaat met name om beschuldigingen van ontvoeringen, martelingen en moorden die zouden hebben plaatsgevonden in de strijd tussen de overheid en de Farc-rebellen. Het strafhof gaat alleen tot vervolging over als overheden zelf dit niet kunnen of willen.

Wat Maduro betreft is een onderzoek ook in Venezuela niet nodig, maar hij legde zich bij de beslissing van het hof neer. Zijn regering heeft een verklaring ondertekend waarin ze medewerking toezegt. “Ik garandeer dat we in deze nieuwe fase de ruis achter ons zullen laten en aan de slag gaan zodat we samen de waarheid boven tafel krijgen”, zei de president.

Kantelpunt

De Venezolaanse oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben positief gereageerd op het aangekondigde onderzoek. José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch Americas, noemt het onderzoek een kantelpunt. “Dit is ook een realitycheck dat Maduro zelf verantwoordelijk gesteld kan worden voor misdaden door zijn veiligheidsdiensten.”

Tot nu toe richtte het Internationaal Strafhof, dat individuen kan vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zich vooral op Afrikaanse landen. Dit leidde vanuit Afrika tot de kritiek dat het hof disproportioneel veel aandacht heeft voor het continent en dat machtigere (westerse) landen buiten schot blijven.

Overigens is Maduro zelf vorig jaar ook naar het Internationaal Strafhof gestapt. Volgens hem zijn de sancties die de Verenigde Staten tegen Venezuela hebben ingesteld onwettig en zijn hierdoor miljoenen Venezolanen in armoede terechtgekomen.

De Verenigde Staten erkennen de rechtsbevoegdheid van het Internationaal Strafhof overigens niet omdat het land het statuut van Rome, op basis waarvan het hof is opgericht, niet heeft geratificeerd. Sterker nog, toen het hof een onderzoek instelde naar mensenrechtenschendingen door de Amerikanen in Afghanistan voerde de regering-Trump sancties in tegen medewerkers en hun familie. Deze zijn onder de regering-Biden weer ingetrokken, al blijven de Amerikanen zich verzetten tegen het onderzoek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234