Vrijdag 18/06/2021

Opinie

Internationaal migratieakkoord komt niets te vroeg

Bogdan Vanden Berghe. Beeld photo_news
Bogdan Vanden Berghe.Beeld photo_news

Bogdan Vanden Berghe is directeur van 11.11.11.

De afgelopen dagen was er volgens deze krant (DM 5/10) plots twijfel over de ondertekening van het internationale Migratieakkoord van Marrakech (de Global Compact for Migration). Dat is betreurenswaardig, want het verdrag is een eerste belangrijke stap naar een betere internationale aanpak van migratie.

Op zich is het al bizar dat pas vandaag het eerste internationale akkoord over migratie, een bij uitstek grensoverschrijdende uitdaging, op tafel ligt. Geen enkel land is in staat om die uitdaging op zijn eentje aan te pakken.

Vooreerst: het Global Compact afdoen als een verdrag dat de deur opent naar ongelimiteerde massamigratie is onzin. Het akkoord moet in de eerste plaats migratie beter omkaderen, via internationale samenwerking de negatieve uitwassen ervan (zoals mensensmokkel, uitbuiting, doden op zee) tegengaan en de kansen die migratie met zich mee brengt beter benutten. Het gaat bijvoorbeeld over het beter afstemmen van arbeidsmarkten via arbeidsmigratie en diploma-erkenning, het faciliteren van geldtransfers van migranten naar ontwikkelingslanden en het ondersteunen van migranten bij de terugkeer naar hun herkomstland met een stevige re-integratiebijstand.

De finale tekst is een evenwichtig akkoord en het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de VN-lidstaten onder leiding van Mexico en Zwitserland. Dit proces leidde ertoe dat de finale tekst behoorlijk afgezwakt werd ten opzichte van eerdere ontwerpen en dat ook belangrijke principes als non-refoulement, het recht om niet teruggestuurd te worden naar gevaarlijke landen, in de tekst gesneuveld zijn.

Absoluut minimum

Het akkoord is voor ons dan ook een absoluut minimum dat onder andere inzake arbeidsmigratie, klimaatgerelateerde migratie en detentie voorzichtige stappen vooruit betekent. Het is ook helemaal geen bedreiging voor de nationale soevereiniteit van een land. De regeringen houden de eindbevoegdheid bij de beslissingen en kunnen een eigen migratiebeleid blijven voeren. Bovendien maakt het akkoord wel degelijk een onderscheid tussen reguliere en niet-reguliere migratie, in tegenstelling tot wat sommigen vandaag beweren.

De Global Compact is uitdrukkelijk niet juridisch bindend. Voor de ‘niet-reguliere’ migranten vraagt het akkoord enkel om hun mensenrechten (zoals vastgelegd in bestaande rechtskaders) te respecteren. Behandel hen als mensen, ook dat lijkt voor sommigen vandaag te veel gevraagd.

De tekst die voorligt komt allerminst ‘out of the blue’ op de tafel van deze regering. Het startschot voor het traject werd in september 2016 in New York gegeven met de ‘New York Declaration for Refugees en Migrants’. In januari 2018 startten de internationale onderhandelingen over de tekst van het akkoord. Die werd gefinaliseerd op 13 juli 2018. Regeringen die zich vandaag terugtrekken hebben sinds 2016 ontelbare kansen gekregen om aanpassingen te formuleren in de tekst en om op de handrem te staan.

Valse leiders met valse argumenten

Dat een aantal Europese landen zich plots terugtrekt zonder enige steekhoudende argumentatie is schrijnend maar ook veelzeggend over het nieuwe politieke klimaat van wereldwijd populisme. Uitgerekend leiders die beweren erg bezorgd te zijn over migratie blijken niet bereid om mee te werken aan internationale oplossingen. Dezelfde onwil om tot internationale samenwerking te komen zien we al langer binnen Europa door bewust alle voorstellen naar een beter migratiebeheer, zoals een spreidingsplan, te torpederen. Vandaag passen ze die internationaal toe door dit proces stokken in de wielen steken.

Het resultaat van dit terugplooigedrag, dat vooral binnenlandse electorale doeleinden moet dienen, zal enkel nog grotere chaos op humanitair vlak zijn. Bijzonder jammer in het Global Compact proces is dat de tekst afgezwakt werd om toch maar iedereen aan boord te houden waarna ze er, vlak voor ondertekening, uiteindelijk toch uit stappen.

Het is goed dat vicepremier De Croo (Open Vld) deze tactiek niet toepast, het dossier op de voet volgt en vastberaden is om het verdrag te tekenen en expliciet niet tot het clubje van Orban, Kurtz en Trump wil behoren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234