Donderdag 04/06/2020

reconstructie

Intern geruzie brengt Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. ten val

Clanoverste Sahin Y. (links) naast Bart De Wever en Melikan Kucam.Beeld Patrick Lefelon

Ze verdiende fortuinen met drugshandel, maar het Antwerpse gerecht heeft de Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. in de tang. Eerst was er de visafraudezaak met familievriend en politicus Melikan Kucam (N-VA), vorige week volgde de arrestatie van 15 familieleden. De clan heeft tentakels in alle lagen van de samenleving, en zelfs hun pastoor zit mee in het complot.

De federale gerechtelijke politie opende in oktober 2017 de jacht op de Assyrische familie Y. Zij behoort tot een kleine christelijke minderheid in Oost-Turkije. Ten tijde van de eerste Golfoorlog (1990-1991) ontvluchtten zij hun geboortestreek Beytussebap en kregen politiek asiel in België. De families vonden elkaar terug in de volkswijk Stuivenberg in Antwerpen-Noord, waar na verloop van tijd een hechte, gesloten gemeenschap van enkele honderden familieleden Y. ontstond.

De politie duidt vier gezinshoofden aan als 'clanoversten'. Het gaat om Dikran Y. (62), Can Y. (71), Muhsin Y. (48) en Sahin Y. (52). Deze vier vormen samen met hun oudste zonen de harde kern van de criminele organisatie, die fortuinen verdient met de invoer van cocaïne. De jongere zonen en dochters en de echtgenotes spelen een bijrol. Zij lenen hun handtekening voor hypotheken of contracten bij het witwassen van geld, spelen bodyguard voor een kopstuk of helpen bij het vervalsen van identiteitskaarten.

Volgens de speurders is de 38-jarige Bayram Y., de oudste zoon van clanhoofd Can, dé leider van de maffiafamilie. Hij heet eigenlijk Yuhanis, maar die christelijke voornaam gebruikt hij liever niet in het Antwerpse drugsmilieu. Bayram organiseert de drugsinvoer via de Antwerpse haven. Zijn belangrijkste pion is Marsin Y. (30), de zoon van clanhoofd Dikran. Hij werkt sinds 2008 als planner bij het havenbedrijf DP World. Marsin geeft de containers die vanuit Zuid-Amerika naar Antwerpen worden gestuurd een 'veilige plek' op de gigantische terminal van DP World. 'Veilig' betekent dat handlangers van de familie Y. de zakken met cocaïne uit de containers kunnen halen zonder betrapt te worden. Voor elke container betaalt de familie 150.000 euro aan Marsin Y.

Drugsbaron Bayram bouwt vrijwel een monopoliepositie uit op terminal 1700 van DP World. Andere drugsbendes die langs daar willen invoeren, moeten 300.000 tot 400.000 euro afdokken voor de diensten van Marsin Y.

Planner Marsin Y. zou cruciale informatie doorgegeven hebben aan drugsbendes.Beeld rr

Porsches en Mercedessen

De drugshandel draait, en de witwasmachine dus ook. De vier clanhoofden Muhsin, Can, Sahin en Dikran helpen bij het investeren van de gigantische drugsopbrengsten. Er worden in Antwerpen huizen gekocht, verbouwd en doorverkocht, er worden restaurants en cafés overgenomen. In Stuivenberg, waar de familie thuis is, opent zelfs een café met Y. als naam. Het zijn geen sterrenzaken, maar één investering springt er wel uit. Zo blijkt de familie Y. eigenaar te zijn van restaurant Tafel 19 op de exclusieve golfclub Cleydael in Boom.

Er worden ook nog een wassalon en een garage aangekocht, er wordt geïnvesteerd in een feestzaal in Kruibeke. Het autopark krijgt een upgrade met aankopen van Range Rover, Porsche en enkele Mercedessen. En zoals het een echte drugsbaas past, investeert Bayram in een collectie luxehorloges.

Pastoor Ardhil S. van de Assyrisch-Chaldeeuwse Kerk in de Onderwijsstraat wordt evenmin vergeten door de diepgelovige familie. Zijn trouwe parochianen schenken hem 130.000 euro en doen er nog een auto bovenop. Volgens de politie is de priester tot in de details op de hoogte van het criminele verhaal van de familie. Hij speelt de rol van bemiddelaar bij ruzies tussen de clanhoofden. De priester bewaart in zijn pastorie ook geld en kostbaarheden van de Y's.

Familieleden reizen geregeld terug naar hun geboortestreek in Oost-Turkije. De clanhoofden spreken dan af hoeveel cash geld er kan worden meegenomen om op hun Turkse rekeningen te storten. Hoeveel er in het verleden is verdiend, is moeilijk in te schatten. Maar tijdens de telefoontaps laten de clanhoofden weleens bedragen vallen. "Toen ik nog met Bayram samenwerkte, verdiende ik een keer 1,9 miljoen euro en een keer 700.000 euro. Buiten al de rest”, zegt één van hen. In een ander gesprek vindt een familielid dat een clanhoofd niet lastig moet doen omdat zijn zoon is neergeschoten. "Toen het geld binnenstroomde en zijn zoon 3, 4 of 5 miljoen euro verdiende, vond de vader dat prima."

Op het moment dat de federale politie haar onderzoek start in 2017 is de familie verscheurd door interne ruzies. De verstandhouding tussen planner Marsin Y. en grote baas Bayram Y. is zoek. Die laatste vermoedt dat Marsin buiten zijn medeweten voor andere drugsbendes werkt. Wanneer in augustus 2017 een lading van 1 ton cocaïne wordt onderschept, gaan de poppen aan het dansen. Twee dagen later laat Marsin Y. zijn hond uit in Schoten. Een bromfietser rijdt voorbij en vuurt enkele keren naar Marsin. Hij mikt op de benen. Dat geldt als een waarschuwing. Marsin kan beter loyaal zijn aan de familie Y. zodat er geen kostbare ladingen cocaïne meer verloren gaan.

Tweede conflict

Binnen de familie woedt nog een tweede conflict. 'Enfant terrible' Corc, een broer van Bayram en zoon van clanhoofd Can, laat eind 2017 vanuit Turkije van zich horen. "Als ik tegen maandag mijn geld niet heb, zal ik eens iets doen waardoor iedereen door de politie zal worden ondervraagd", dreigt hij aan de telefoon tegen één van de clanhoofden. Met dat geld bedoelt hij de schadevergoeding van 800.000 euro die grote baas Bayram hem in 2016 heeft beloofd voor een foutgelopen drugstransport. Twee jaar later heeft Corc nog geen geld gezien, op een klein voorschot van 50.000 euro na.

Kerstmis is een tijd van verzoening. De familie regelt een vergadering bij pastoor Ardhil S. Grote baas Bayram is er niet bij. Hij is naar Turkije gevlucht en zal zich niet meer laten zien in België. Maar de priester krijgt de gemoederen niet bedaard. Clanhoofd Dikran, de vader van planner Marsim, wordt bedreigd bij een reis naar zijn buitenverblijf in Turkije. Neef Corc heeft een Turkse knokploeg ingehuurd. In allerijl reizen de zonen van Dikran naar Turkije om hun vader te beschermen. De clanhoofden bellen zich suf om Corc tot bedaren te brengen.

Behalve interne ruzies kampt de familie ook met andere tegenslagen. De 'smalle pijpen' (code voor politie, PLA) vallen binnen bij een joodse diamantair waar Bayram zijn geld verstopte. Er wordt ingebroken in de pastorie van de kerk, waar eveneens geld van de familie verdwijnt. De problemen worden nog groter wanneer een familielid een klacht indient tegen Bayram. Een politieman, "die zijn vriend is", licht het kopstuk in. Het familielid wordt verhoord en wordt gevraagd de foto's van andere kopstukken aan te duiden. Stilaan laat het gerechtelijk onderzoek zich voelen. Clanhoofd Sahin krijgt telefoon van zijn schoonzoon: "De onderzoeksrechter heeft aan alle banken gevraagd om de rekening van de Y.'s te controleren. Mijn vriend mag dat eigenlijk niet zeggen, want als dat uitkomt, wordt hij ontslagen.”

De familie Y. krijgt ook ruzie met priester Ardhil S. "Als hij lastig blijft doen, dan moeten wij hem op zijn plaats zetten", laat een clanhoofd zich ontvallen. Enkele maanden later zal de priester worden overgeplaatst naar een parochie in Griekenland.

De politie arresteerde dinsdag 15 verdachten in de zaak Y. Donderdag werd een collega-politieman opgepakt.Beeld rr

Onschuld

Eind 2018 zet de politie het eindspel in. De eerste klap is voor gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) uit Mechelen. Hij komt erachter dat één lid van de familie Y. een klachtenbrief over hem naar Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) heeft gestuurd. Kucam doet zijn beklag bij één van de clanhoofden. Het zal niet meer baten. Kucam en zijn zoon worden gearresteerd op verdenking van fraude met humanitaire visa voor Assyrische christenen.

Een maand later klapt de val helemaal dicht en worden vijftien leden van de familie Y. gearresteerd. Veertien van hen zijn aangehouden. Enkele kopstukken, zoals Bayram, zijn op de vlucht. Ook een politieman wordt opgepakt. Zij verschijnen deze week voor de raadkamer. De meeste verdachten houden hun onschuld vol. Veel verdachten zullen deze week uitstel vragen om het dossier grondig te bestuderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234