Vrijdag 16/04/2021

Interim moet nu échte leider worden

‘Het is aan het politieke bestuur om te beslissen over de timing van de voorzitters-verkiezingen’, reageert Beke zelf op de plannen tegenover De Morgen. In dat bestuur wordt een snellere interne verkiezing almaar ernstiger overwogen.

“Het huis van de Heer telt vele kamers”, is zo’n boutade die bij oud-senator Hugo Vandenberghe (CD&V) wel eens over de lippen rolt als het over zijn partij gaat. De CD&V - nog altijd goed voor meer dan 80.000 leden - zit in een spreidstand tussen enerzijds de rechtervleugel, de kartellisten en ook Unizo, en aan de andere kant de ‘linkervleugel’ met de sociale beweging ACW. Het hele apparaat bestieren en onderhouden is niet iedereen gegeven, maar interim-voorzitter Wouter Beke kan intern op algemene goedkeuring rekenen.

“Nooit gedacht van iemand met nog geen tiende van het charisma van Kris Peeters, maar eigenlijk is Wouter Beke echt goed bezig”, evalueert een CD&V-topper. “Hij luistert naar de interne bekommernissen en staat ook in de regeringsonderhandelingen zijn mannetje. Wouter verdient meer dan het statuut van eeuwige interim-voorzitter. Iedereen gunt hem de dag dat hij zijn prefix mag droppen.”

Hoewel besloten was om de voorzittersverkiezing uit te stellen tot na de formatie, begint die laatste nu wel lang aan te slepen. Bovendien is het resultaat onzeker. Draait het slecht uit, dan loert het verkiezingsbeest om de hoek, en het is een ongeschreven wet in de Wetstraat dat je beter met een stabiele partijstructuur naar de stembus trekt en niet met een ‘interimaris’. “De tijdelijkheid van onze voorzitter mag niet de tijdelijkheid krijgen van de regering in lopende zaken”, reageert een minister. “Het is beter dat we Wouters voorzitterschap in een langetermijnmandaat kunnen gieten. Als partij kunnen we die beslissing zelf in handen nemen, de tijd is er rijp voor.”

In de schoot van de CD&V-fracties klinkt eenzelfde geluid. Beke leidt de partij op een rustige manier door moeilijke tijden. Als het lukt om op een democratische manier voorzittersverkiezingen te organiseren tussen de regeringsvorming door, is dat zeker een must. Vlaams fractieleider Ludwig Caluwé: “Er is veel dat daarvoor pleit, want we dreigen in een eeuwige ‘interim- situatie’ terecht te komen. Maar het politiek bestuur moet dat beslissen.”

Risico en opportuniteit

Argument contra: campagne voeren binnen je eigen partij terwijl er belangrijke onderhandelingen lopen, is niet ideaal. “Zo’n voorzittersverkiezing organiseren duurt wéken, dat is niet haalbaar op dit moment”, waarschuwt een parlementslid. Bovendien bestaat het risico dat je de perceptie tegen krijgt. “Het zou kunnen lijken op paniekvoetbal, een maatregel om de partij zogezegd uit de lappenmand te helpen. Voor de goede orde, daar is niets van aan, maar wie wil wegen op de regeringsvorming, moet het kompas extern gericht houden en niet vervallen in navelstaarderij”, klinkt het in de hoogste regionen van de Wetstraat 89.

De perceptie kan evenwel ook een voordeel zijn, want voorzittersverkiezingen bieden de CD&V een opportuniteit om zichzelf opnieuw te profileren, om de ploeg onder leiding van Wouter Beke met nieuwe energie en op volle sterkte in de markt te zetten. Een kopstuk: “Positief is dat Wouter breed gedragen is, alle gelederen van de partij zijn gaandeweg supporter geworden van de man. Hij pleegt intern en extern goed overleg, hij communiceert en dialogeert, hij is pienter in het formuleren van zijn stellingen en bovendien een attent man.”

“Los van de verpakking - of dat nu via een voorzittersverkiezing of via een andere, democratisch legitieme weg is - lijkt het mij goed om Wouters leiderschap officieel te bestendigen, zodat hij kan handelen als een volwaardig voorzitter”, bevestigt ook minister en oud-voorzitter Stefaan De Clerck.

Een en ander is interessant om bijvoorbeeld de financiën van de partij op punt te stellen. Na de verkiezingsnederlaag verloor de CD&V liefst 20 procent van haar werkingsmiddelen. Toen toenmalig voorzitster Marianne Thyssen even later de handdoek in de ring gooide, maakte de aangeduide interim-voorzitter Wouter Beke een voorlopig werkplan op, dat zou dienen “tot oktober of november, wanneer er een nieuwe regering zou zijn”. Quod non. Dat voorlopige plan dreigt nu tegen zijn limieten aan te kijken.

Wouter Beke benadrukt dat tot op vandaag de afspraak geldt dat hij interim-voorzitter blijft zolang de onderhandelingen lopen. Of hij zich daarna kandidaat stelt voor het ‘echte’ voorzitterschap laat Beke officieel in het midden, maar intern bestaat daar niet de minste twijfel over. “Wouter kwijt zich uitstekend van zijn taak”, meent Vlaams minister Hilde Crevits. “Het was destijds een wijze beslissing om de onderhandelingen voorrang te geven, maar je weet nooit dat zich binnenkort de nood opdringt om snel en definitief Wouters positie te bestendigen. De partij heeft nood aan één lijn, één spreekbuis, en hij vervult die rol op de manier die wij van hem verwachten.”

Geen tegenkandidaat

Wie zou het anders zijn? Op dit moment lijkt zich geen tegenkandidaat in de kijker te werken. Even zag het ernaar uit dat senator Rik Torfs zijn witte konijnen-status in de strijd zou werpen om als ‘vernieuwer’ de partij te gaan leiden, maar ’s mans mogelijke ambitie werd alweer vakkundig in de kiem gesmoord. Intussen mag Torfs mee aan het hoofd staan van een ideologische werkgroep die zich buigt over de christendemocratische waarden, en wordt er niet meer gepiept over zijn eventuele tegenkandidatuur.

Uiteraard heeft Beke ook al gehoord van de plannen om de voorzittersverkiezing te vervroegen, maar hij moet wegens zijn functie de boot afhouden. “Natuurlijk had niemand verwacht dat de onderhandelingen zo lang zouden duren”, zegt hij. “Het is evenwel aan het politieke bestuur om te beslissen over eventuele vervroegde voorzittersverkiezingen.” Hilde Crevits: “Veel zal nu afhangen van wat de bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte oplevert.”

“Als er op korte termijn duidelijkheid komt over de formatie, kan het interimschap nog wel standhouden”, klinkt het ook elders in de partijtop. “In het andere geval moeten we andere opties bekijken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234