Maandag 24/01/2022

Intercommunales: mistige gedrochten

Geconfronteerd met financiële informatie uit hun eigen jaarverslag, vallen bestuurders vaak uit de lucht. Dat was zo in Publipart en blijkt ook zo te zijn bij moedermaatschappij Publilec. "Ik probeer alles te begrijpen, maar het is een ingewikkeld kluwen", zucht Karline Ramboer (sp.a), bestuurslid voor Diksmuide bij Publilec.

Die intercommunale keert al vier jaar een opmerkelijk hoge som geld uit aan vier werknemers, voor een totaalbedrag van 1,7 miljoen euro, maar het is zelfs de bestuurders onduidelijk wat de prestaties daarvoor zouden kunnen zijn. "400.000 euro per jaar voor personeel, zegt u? Daar weet ik niets van", zegt Eddy Glorieux, gemeenteraadslid in Harelbeke voor de N-VA en bestuurder bij Publilec.

Zijn collega Ramboer vult aan: "Publilec heeft een dame die administratief werk doet, maar voorts weet ik niet of er nog personeel is." Ook onafhankelijk bestuurder Christian Buyse en het Gentse gemeenteraadslid Bruno Matthys (sp.a) blijven het antwoord schuldig.

Nochtans staan de bedragen netjes in het jaarverslag van Publilec. Al sinds 2012 staan daar onder de post 'Werknemers ter beschikking van de onderneming' vier mensen ingeschreven. Doorgaans zijn dat consultants of adviseurs. De vier ontvangen bij Publilec jaarlijks samen een bedrag dat schommelt tussen 395.000 en 460.000 euro. Het aantal gepresteerde uren is evenwel niet aangeduid en verscheidene leden van de raad van bestuur weten dus ook niet welke diensten geleverd werden.

Enkel Dirk Holemans, gemeenteraadslid van Groen in Gent, kan een deel van de sommen verklaren. "We hebben consultants ingehuurd om onderzoek te doen naar het pensioenfonds dat we beheren en naar de situatie bij Luminus, waar we aandeelhouder zijn." Zelfs Holemans wil echter niet gezegd hebben dat de volledige 1,7 miljoen euro gespendeerd zou zijn aan consultants.

Het is sowieso opvallend dat Publilec personeel heeft. "In principe is de holding een lege doos", zegt bestuurder Buyse. "Ze heeft aandelen in Publipart en Luminus en beheert een pensioenfonds. Veel activiteiten zijn dat niet." Toch heeft Publilec, behalve de vier vermeende consultants, nog zeven andere personeelsleden in dienst: één voltijdse mannelijke werknemer en zes deeltijdse, van wie vier mannen en twee vrouwen. Samen verdienen zij ook nog eens 100.000 euro per jaar. Dat brengt de totale loonkosten van de intercommunale op een half miljoen euro.

We hadden voorzitter Eric Vanbrabant (PS) uit Seraing graag om verduidelijking gevraagd, maar hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ook Christophe Peeters (Open Vld) uit Gent, bestuurslid bij Publipart en Publilec, reageerde niet op onze vragen.

Communautaire spelletjes

Publilec is een erfenis uit het verleden, waar de Vlaamse aandeelhouders liever zo snel mogelijk uit willen stappen. De pensioenregeling van een pak voormalige Vlaamse werknemers maakt dat echter zeer moeilijk. "Publilec is ontstaan door het samengaan van een Luikse, Gentse en West-Vlaamse energiemaatschappij", legt Dirk Holemans (Groen) uit. "De intercommunale heeft een fonds waarmee de pensioenen van de ex-werknemers betaald worden."

Doorheen de jaren zijn er tussen Luik en Gent hevige discussies ontstaan over dat fonds. "Kort uitgelegd willen de Waalse bestuurders van Publilec dat Gent meer geld in het fonds pompt dan strikt noodzakelijk. Maar dat vinden wij onheus en dat doen we dus niet."

Als tegenzet lijkt het erop dat de Waalse bestuurders van PS en MR hun hakken in het zand zetten wat betreft de exit van Gent uit Publilec. Bestuurslid Karline Ramboer (sp.a) uit Diksmuide bevestigt: "Er is zeel veel tegenstand van Waalse kant. Men staat daar totaal niet open voor. Ik heb nooit goed begrepen waarom."

Gent nam in april 2015 zelfs een advocaat onder de arm om de voorzitter van Publilec aan te manen een vergadering te beleggen over de transformatie van de intercommunale naar een nv. Dat is uiteindelijk mislukt en dus moet Gent een andere uitweg zoeken.

Aan Waalse zijde vonden we geen bestuurders die bereid waren helderheid te scheppen over de reden.

Geen logica in vergoedingen

Politici die zetelen in Publilec ontvangen 75 euro bruto per vergadering, bestuurders in dochteronderneming Publipart het twintigvoudige. "In Publilec moet men zich aan de regels houden omdat het een zuivere intercommunale is", zegt Christian Buyse, bestuurder bij Publilec. "Maar Publipart ontsnapt aan die controle omdat het een nv is. Daar kon men dus doen wat men wou."

Publipart zelf liet gisteren in een persbericht weten dat de vergoedingen bij hen zo hoog liggen omdat het ook het werk in voorbereidende vergaderingen en werkgroepen omvat. "We zullen de raad van bestuur echter voorstellen de vergoedingen tijdelijk stop te zetten." Het wil de in opspraak gekomen beleggingsfondsen onmiddellijk verkopen en zal de raad van bestuur voorstellen alleen nog in ethische beleggingsfondsen te investeren. "Publipart investeert nu niet en zal nooit rechtstreeks investeren in bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel of productie van wapens", meldt het in een persbericht.

Publipart wil later samen met zijn aandeelhouders een nieuw vergoedingssysteem op poten zetten. Deze keer zonder mistgordijn?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234