Dinsdag 15/06/2021

Intercommunales

Intercommunale TMVW verhoogt aantal bestuurders na protest toch niet van 36 naar 256

null Beeld Copyright : Geert De Rycke
Beeld Copyright : Geert De Rycke

Multiservicebedrijf TMVW/Farys gaat dan toch in op de vraag van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en schrapt een agendapunt over de tijdelijke uitbreiding van de raad van bestuur naar 256 zitjes.

De Algemene Vergadering gaat dus wel nog door vrijdag, maar het gedeelte over de statutenwijzing wordt van de agenda gehaald. De raad van bestuur (momenteel 36 leden) zal dus niet tijdelijk uitgebreid worden naar 114 bestuurders (TMVW) en 142 bestuurders (TMVS).

Om in orde te zijn met het decreet intergemeentelijke samenwerking, wil TMVW het opdrachthoudend deel (TMVW) voor watervoorziening, riolering en sportinfrastructuur afsplitsten van een dienstverlenend deel (TMVS), onder meer de aankoopcentrale. In een tweede stap zou dan naar een meer afgeslankte structuur gaan.

Maar minister Homans en Vlaams minister-president Bourgeois betwisten de visie van de intercommunale dat elke gemeente één vertegenwoordiger moeten hebben in die structuren en wijzen op een plafond van 15 bestuurders. Homans sprak van een "fout signaal" en "complete waanzin".

Ook Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) vond dat TMVW zijn "huiswerk moet overdoen". Sp.a-voorzitter John Crombez riep gisteren op tot een 'alternatief'. De voorzitter van de intercommunale is zijn partijgenote Martine De Regge.

"De inzichten zijn geëvolueerd"

In een mededeling zegt de intercommunale nu dat de procedure om aan de regelgeving te voldoen, een jaar geleden werd opgestart. "Tegelijk evolueerden echter de inzichten inzake organen, mandaten en vergoedingen", zegt TMVW. "De voorbije weken kan in dat verband van een stroomversnelling gesproken worden. Dit laat Farys/TMVW toe te besluiten dat er voldoende draagvlak is om de lopende procedure tijdelijk te bevriezen, teneinde ook de recentste inzichten onmiddellijk in de nieuwste statuten te verwerken."

Deze namiddag wordt meer toelichting verwacht over hoe ze de "twee stappen in één beweging" zal invullen. De intercommunale zegt de aanpassing "binnen de kortste termijn" succesvol te willen afronden.

"Typisch voorbeeld oude politieke cultuur"

Dat meerderheidspartijen maandagavond unaniem instemden om 32 Gentse vertegenwoordigers naar bestuursorganen van TMVW te sturen, is een typisch voorbeeld van oude politiek cultuur. Dat zegt de Gentse PVDA-lijsttrekker Tom De Meester.

"Wat me enorm tegen de borst stoot, is de wereldvreemdheid van de Gentse politici", zegt De Meester. "Niemand maakte daar een probleem van de nieuwe structuur, met zoveel mandaten, niemand maakte een opmerking. Op welke planeet leven die mensen? Met alle schandalen bij intercommunales van de afgelopen maanden denken dat je wegkomt met een raad van bestuur met 32 zitjes voor Gentse politici? Gaan die allemaal hetzelfde standpunt vertegenwooordigen? Dit is absurd en een typisch voorbeeld van oude politieke cultuur."

De Meester merkt op dat het voortschrijdend inzicht er maar kwam na druk van onderuit, al kwam de formele vraag ook van de top van de Vlaamse regering. "De Gentse meerderheidspartijen hebben niet de zelfreflectie om stappen vooruit te zetten en moeten vooruitgeholpen worden", aldus De Meester. "Het feit dat ook sp.a-voorzitter John Crombez aan de alarmbel trekt, terwijl Martine De Regge (sp.a-schepen en voorzitter TMVW) dat blijft verdedigingen met alle soorten van uitvluchten, zegt echt veel over hoe diep die oude politieke cultuur geworteld is. Het is tijd om schoon schip te maken. Na Optima, Publipart en nu TMVW is er echt een grondig debat nodig hoe we onze structuren gaan besturen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234