Vrijdag 05/03/2021

Intense politieke wraakfabel in Tsjaad

Zo droog als brood van een paar weken oud. Zo zou je enigszins metaforisch de afgemeten en dwingende stijl van het indrukwekkende Daratt kunnen omschrijven, een van de zeldzame films uit Tsjaad.

Door Luc Joris

Dat land in de keel van Afrika is al meer dan veertig jaar door een burgeroorlog verscheurd. Het conflict en de cyclus van geweld, wraak en haat die het veroorzaakt, vormt ook de achtergrond van dit prangende drama dat op het jongste festival van Venetië bekroond werd met de speciale prijs van de jury.

Toegegeven, Daratt - de titel betekent trouwens 'droog seizoen' - begint ietwat onhandig en op een eerder naïeve toon die je wel vaker terugvindt in de Afrikaanse film: op het moment dat de regeringscommissie Gerechtigheid en Waarheid algemene amnestie schenkt aan al de oorlogscriminelen, krijgt de adolescent Atim (Ali Bacha Barkaï) van zijn blinde grootvader een geweer met de opdracht om de moordenaar van zijn vader te gaan executeren. Maar als die premisse eenmaal uit de doeken is gedaan en we samen met Atim richting hoofdstad N'Djamena afzakken, wint deze politieke wraakfabel alleen maar aan intensiteit en kracht.

In de rest van de film concentreert regisseur Haroun zich immers met veel stilzwijgende panache op de claustrofobische confrontatie tussen Atim en Nassara (Youssouf Djaoro), de man die hij moet vermoorden.

Nassara is inmiddels getrouwd en zijn vrouw verwacht een baby. De imposante kaalhoofdige man met grijze baard is ook bakker. Atim laat zich door hem aanwerven en de binnenkoer van Nassara's huis en bakkerij wordt de arena van een soort meester-leerlingrelatie waarbij de gespannen Atim het juiste moment afwacht om Nassara met een kogel koud te maken. Als hij tenminste de moed kan bijeenrapen om iemand te doden.

Een van de markantste punten van het scenario is dat de dialogen tot het minimum herleid zijn. Veel van de spanning wordt dan ook opgebouwd door de woede en het ongemak die je afleest uit de intense blikken en de lichaamshouding van de twee protagonisten, meestal gekleed in felkleurige onderlijfjes besmeurd met zweet en meel.

Als ze dan toch met elkaar spreken, krijgen hun gesprekken een wrange bijklank omdat Nassara alleen kan spreken als hij een elektrisch apparaat tegen zijn stembanden gedrukt houdt. Zijn argwaan en zijn achterdocht worden bovendien versterkt wanneer hij het wapen vindt dat Atim in een moment van onoplettendheid heeft laten rondslingeren.

Dat spel van aantrekking en afstoting tussen beul en slachtoffer krijgt nog een extra dimensie omdat Atim zijn eigen vader nooit gekend heeft. Nassara wordt voor hem een soort surrogaatvader, maar Atims toorn in zijn zoektocht naar gerechtigheid bekoelt moeilijk omdat Nassara geen enkele zweem van wroeging toont.

Het verhaal van hun confrontatie en gewetensstrijd wordt zo uitgebeend gebracht - de montage is van Marie-Hélène Dozo, de vaste monteur van de broers Dardenne - dat Daratt zich moeiteloos verheft tot een van de formeel interessantste en beklemmendste Afrikaanse films van de afgelopen jaren.

JJJJ

Regie Mahamat-Saleh Haroun Hoofdrollen Ali Barcha Barkaï, Youssouf Djaoro, Hisseine Aziza, Djibril Ibrahim, Fatimé Hadje, Khayar Oumar Defallah Land Frankrijk / Tsjaad / België / Oostenrijk Duur 95 minuten Voor liefhebbers van de Afrikaanse film en verrassende varianten op de western Te mijden door iemand die nooit wil weten waar Tsjaad juist op de landkaart ligt

De montage is van Marie-Hélène Dozo, de vaste medewerkster van de broers Dardenne

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234