Maandag 16/05/2022

Integriteitsbureau neemt De Wever onder de loep

Op 7 december behandelt het Antwerpse integriteitsbureau een klacht van Groen tegen het stadsbestuur. Verschillende leden waren vorige maand aanwezig op op een verjaardagsfeestje van vastgoedontwikkelaar Land Invest.

"In de gedragscode staat duidelijk dat iedere schijn van partijdigheid vermeden moet worden", zegt Annemie Breëns van het Bureau voor Integriteit. Volgens de code is het normaal dat collegeleden over een goed netwerk beschikken en zijn ze vrij om deel te nemen aan sociale activiteiten naar hun keuze. Maar er staat dus ook dat ze er alles aan moeten doen om de schijn van partijdigheid weg te nemen of te vermijden. Of dat in dit geval ook gebeurd is, daarop wil Breëns niet vooruit lopen. Het negenkoppige bureau, dat in 2004 werd opgericht in de nasleep van de Visa-crisis, komt op 7 december samen.

Professor Johan Ackaert van de UHasselt, decaan rechten en expert lokale overheden, ziet twee kanten aan het verhaal. Puur juridisch is er niks mis, zegt hij, maar niet alleen het juridische aspect is van tel. Ook politieke deontologie is van belang.

Fles wijn

"De schijn van partijdigheid wordt nu in ieder geval wel gewekt. In Nederland gaan ze daar veel strenger mee om. Daar kan zelfs een fles wijn niet zo maar aangenomen worden. Ik denk dat we in Vlaanderen nog heel wat marge voor verbetering hebben", meent Ackaert.

Vaak is het nog niet voorgekomen dat het Bureau voor Integriteit een mandataris op de vingers moest tikken, zegt Breëns. "Het laatste geval dat ik me herinner dateert al van 2013. Toen hadden enkele leden van het schepencollege paaseieren uitgedeeld in een enkele zorgcentra."

Die leden waren burgemeester De Wever, schepen Van de Velde en toenmalig schepen en OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Volgens het verslag van het integriteitsbureau wekte de actie de schijn van propaganda en "kon de actie alleen maar plaatsvinden door oneigenlijk gebruik te maken van de infrastructuur van het Zorgbedrijf en de bevoegdheden van de schepen als voorzitter van dit bedrijf".

Gesteld dat het Bureau voor Integriteit meent dat de deontologische code ook nu overschreden is, dan kan het dossier terechtkomen bij Liesbeth Homans, intussen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. Zij kan vervolgens de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) vragen om een tuchtonderzoek uit te voeren. Een uiteindelijke sanctie kan alleen door Homans getroffen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234