Instorting gebouw in Bangladesh eist 435 levens
Het officiële dodental van een ingestort gebouw in Bangladesh acht dagen geleden is vandaag opgelopen tot 435. Dat heeft de leider van de bergingsoperatie, generaal-majoor Hasan Suhrawardy, vandaag bevestigd in de hoofdstad Dhaka.
De zoektocht blijft voortduren tot de laatste vermiste is gevonden. Nabestaanden lieten 1.300 namen van vermisten bij de politie registreren. Volgens officiële cijfers van gisteren zijn er na het schrappen van namen die meerdere keren voorkwamen op de lijst nog minstens 149 vermisten.
De oppositie beschuldigt de regering ervan, het aantal slachtoffers opzettelijk laag te houden om de omvang van de ramp te verdoezelen. Leider van de zoekactie Suhrawardy ontkende dat vandaag en riep de bevolking op om aan dergelijke "geruchten" geen geloof te hechten.
Liefst 2.437 mensen liepen verwondingen op toen het Rana Plaza, een gebouw met vijf textielateliers, een bank en verschillende winkels, op 24 april instortte in de voorstad Savar, 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Dhaka.
Gemeentebestuur kwam verplichtingen niet na
Ondertussen heeft de lokale regering burgemeester Refayet Ullah van Savar geschorst omdat hij niet voldoende heeft gedaan om het leven van de werknemers te beschermen. Het gemeentebestuur kwam zijn verplichtingen niet na door de bouwplannen goed te keuren en het gebouw niet te sluiten ook al wist het dat het gebouw niet aan de eisen voldeed.
Werknemers werden geëvacueerd uit het Rana Plaza nadat serieuze scheuren waren ontstaan in het gebouw, maar fabriekseigenaars dwongen hen terug aan het werk te gaan de dag na het incident. De politie arresteerde donderdag ook Savar Abdur Razzak, een ingenieur die belast was met de supervisie van het gebouw. Sohel Rana, eigenaar van het gebouw, en drie andere fabriekseigenaars werden eerder gearresteerd en zullen moeten terechtstaan.