Donderdag 19/09/2019

onderwijs

Instaptoets lerarenopleiding: "Geen overhaaste conclusies trekken, instroom is geen uitstroom"

archieffoto Beeld Thinkstock

Twee op de drie studenten die aan de hogeschool voor leraar studeren, is geslaagd voor de instapproef die dit jaar voor het eerst is afgenomen. Voor Frans was amper de helft geslaagd. “Maar instroom is niet hetzelfde als uitstroom”, waarschuwt pedagoog Pedro De Bruyckere voor overhaaste conclusies.

Bij de instaptoets Nederlands behaalde 70 procent voldoende scores. Een voldoende score betekent dat de student geen extra begeleidingstraject nodig zou hebben bij de start van de opleiding. Bij de instaptoets Frans, waarbij de vaardigheden lezen en luisteren werden getest, behaalde 50 procent een voldoende score. De helft daarvan behaalde zelfs al het niveau dat verwacht wordt bij uitstroom. Bij wiskunde behaalde 65 procent voldoende scores.

De instaptoets werd dit jaar bij wijze van experiment afgenomen. Vanaf volgend jaar wordt de test verplicht, maar blijft hij wel niet bindend. Voor de opleidingen secundair en kleuteronderwijs gaat het enkel om een test Nederlands, maar wie leerkracht in het lager onderwijs wil worden, zal ook zijn of haar kennis wiskunde en Frans moeten bewijzen. “We stellen al jaren vast dat studenten onvoldoende voorbereid zijn”, zegt Kaat Delrue van de Arteveldehogeschool. “Vooral voor Frans: slechts tien procent slaagt voor onze tentamens in oktober.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) noemt de proef “een positief instrument”. “Positief voor zij die klaar zijn voor de opleiding, maar ook positief voor studenten die de boodschap krijgen dat ze best nog wat bijspijkeren. Het helpt jongeren dus.”

Kwaliteitsvolle leerkrachten

Ook Pedro De Bruyckere, pedagoog aan de Artveldehogeschool, is voorstander van de proef, maar benadrukt dat daaruit geen conclusies mogen worden getrokken over de kwaliteit van de leerkrachten die de hogescholen afleveren. "Dit gaat om een proef nog voor ze beginnen aan de opleiding." Hij is bevreesd voor een negatief beeld over leerkrachten. En dat is onterecht, stelt hij. "Als we naar de uitstroom kijken, zien we dat we nog altijd kwaliteitsvolle leerkrachten hebben. Wat mensen ook mogen denken."

De instapproef is in het leven geroepen om de uitval te beperken. Dat is volgens De Bruyckere immers het echte probleem. "De lerarenopleiding is een van de opleidingen waarin relatief veel studenten afhaken. Omdat leerkracht worden niets voor hen blijkt, of omdat de opleiding te moeilijk is." Om die reden zijn velen gewonnen voor een dergelijke proef, klinkt het. Op die manier kan vermeden worden dat te veel studenten een jaar 'verliezen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234