Zaterdag 04/02/2023

Instapstages floppen

In twee jaar tijd zijn er in Vlaanderen maar 1.191 instapstages gerealiseerd, fors minder dan de vooropgestelde 4.500. De VDAB steekt er dan ook niet echt meer energie in.

Twee jaar geleden riep toenmalig federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) instapstages in het leven om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. De stages moesten de zwakste groep op de arbeidsmarkt, jongeren zonder diploma secundair onderwijs, aan broodnodige werkervaring helpen en zo hun kans op een job vergroten. Geen overbodige luxe, want in ons land verlaten zo'n een op de acht jongeren de middelbare school zonder diploma.

De doelstelling was om in heel België 10.000 en in Vlaanderen 4.500 instapstages te realiseren in twee jaar tijd. Dat doel werd niet gehaald. In Vlaanderen kwamen er tussen februari 2013 en eind 2014 maar 1.191 stages. Niet bepaald een succes, moet ook VDAB-woordvoerster Bartelijne van den Boogert toegeven. "De instapstages werden gecreëerd voor laaggeschoolden die een eerste werkervaring zochten, maar het bleek niet makkelijk om dat waar te maken."

Liever kwijt dan rijk

Voor de werkgevers waren de instapstages aantrekkelijk omdat ze maar 200 euro moesten betalen. De rest van het loon werd door de RVA betaald. Op die manier verdien je bij een instapstage 750 à 800 euro per maand netto. Toch blijken de individuele beroepsopleidingen (IBO), die ook op hoger geschoolden gericht zijn, een veel groter succes.

Tussen januari 2013 en eind 2014 waren er 14.401 van dat soort beroepsopleidingen. IBO's lopen over een periode van een tot zes maanden. Wie zo'n opleiding volgt, krijgt ook een loon dat dicht aansluit bij een gewoon loon. Pluspunt is dat wie zijn opleiding goed afwerkt bij een IBO ook een job krijgt. Bovendien kan inschrijven bij een instapstage pas na zes maanden werkloosheid.

Off the record klinkt het bij de VDAB dat ze liever van de instapstages af zijn, maar dat wil Bartelijne van den Boogert niet bevestigen. "We proberen alleen jongeren zo veel mogelijk begeleiding op maat te bieden en instapstages passen daar vaak niet in. Bovendien zijn ze ook niet compatibel met de European Youth Guarantee, die zegt dat jongeren binnen de vier maanden aan een opleiding, een stage of een job moeten worden geholpen." Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is momenteel bezig met een evaluatie van de instapstages. Dat die evaluatie positief zal zijn, lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Zwaksten in de steek laten

Voormalig minister van Werk Monica De Coninck reageert behoorlijk verbolgen. "Als de instapstages in Vlaanderen geen succes zijn, dan is dat omdat er vanuit de VDAB geen werk van werd gemaakt. Ze houden zich liever bezig met de makkelijker te begeleiden groepen, zodat ze goede cijfers kunnen voorleggen. In Brussel en Wallonië (waar ook hoger geschoolden instapstages kunnen volgen, DSO) zijn de instapstages wel een succes. Maar in Vlaanderen willen ze de moeilijkste jongeren aan hun lot overlaten.

"Dat de VDAB zegt dat IBO's succesvoller zijn? Maar natuurlijk, die richten zich vooral op mensen die sowieso al veel competenties hebben. Die hebben bijna geen begeleiding meer nodig. De instapstages zijn net bedoeld om de meest kwetsbare jongeren aan een toekomst te helpen. Die laat men nu liever langer in de werkloosheid. Om ze daarna naar het OCMW door te schuiven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234