Maandag 08/03/2021

'Installeer een glijbaan en je wint 12 uur per jaar'

Hebben kinderen van de 'drukdrukdruk'-generatie er last van dat hun ouders meestal zichzelf achterna hollen? Niet echt, zo blijkt uit een enquête in opdracht van Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels. Bijna 500 kinderen tussen 10 en 12 vulden de vragenlijsten in en spraken met hun ouders over tijdsbesteding in het gezin. 'We hebben tijd te kort, maar we gebruiken hem goed', klinkt het. De auteurs van de twintig meest bruikbare antwoorden mochten zaterdag ontbijten met Vogels.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Netjes gestreken en gekamd staat een twintigtal tieners verzameld in de chique hal van hotel Errera, het meest barokke stulpje van de Vlaamse regering. Sommigen zien er niet uitgeslapen uit. Een paar kinderen moesten tussen halfzes en zeven op om het ontbijt met Mieke Vogels te halen. Maar ze draaien er hun hand niet voor om want "het is fantastisch dat de minister tijd voor ons heeft", zegt Valérie.

Allemaal vulden deze gasten de enquête 'Doe mee met de TIJD-rovers' in, een project dat past in Vogels' campagne 'Kwaliteit van werk, kwaliteit van leven', die aan haar tweede editie toe is. Via een folder die in kindermagazines zoals Zonneland stak, wou Vogels het gesprek over tijdsverdeling en de combinatie arbeid, school, gezin, zorg en vrije tijd bevorderen binnen de gezinnen. Daarnaast moest via de enquête duidelijk worden hoe de kinderen nu zelf de tijdsverdeling beleven.

Een kleine 500 kinderen vulden de vragen in: 172 jongens en 315 meisjes. De resultaten zijn niet eenduidig en Dominique Degrande van de Kinderen- en Jongeren-Telefoon die de antwoorden verwerkte wijst er ook op dat het niet om een echt representatieve groep gaat. Uit eerder, statistisch verantwoord onderzoek bleek al dat in de groep van de tien- tot twaalfjarigen drie op de vier van de kinderen vinden dat hun vader voor hen voldoende tijd heeft en dat acht op de tien dat vinden van hun mama.

De enige algemene conclusie die uit de enquête naar voren komt is dat kinderen tijd samen met het gezin door brengen heel belangrijk vinden. Samen met het hele gezin bijeengepakt zitten op de zetel voor de tv, samen spelletjes spelen of gaan wandelen of fietsen en ook samen praten over de dag staan in de topvijf. "Doe dingen samen, dat bestrijdt een beetje de stress van tegenwoordig", zegt Jolien.

Veel kinderen vinden dat het werk organiseren en verdelen tussen de verschillende gezinsleden kan helpen om een beter tijdsgevoel te hebben. Aan buitenhuis werkende ouders vragen ze om hun planning wat beter te regelen: werken op het werk en thuis is thuis. "Vooral mijn papa komt tijd te kort. Als ik iets wil vragen, moet ik dat 's ochtends doen", meldt Hanne.

Kyra en Eleen formuleren tips. Eleen: "Je moet gewoon niet zoveel afspraken en ditjes en datjes doen. Want dan zit je met duizend dingen en heb je tijd te kort." Kyra heeft het vooral over haar mama. "Zij doet zoveel mogelijk het huishouden in de week. Liever een beetje rommel in huis en meer aandacht aan ons." En dat kan bijvoorbeeld door enkel nog kleren te kopen die je niet moet strijken, weet Hanne.

Een heel pak kinderen vindt dat het allemaal wel goed lukt, maar ze hebben allemaal wel advies voor hun ouders om het allemaal nog vlotter te doen lopen. "Mama of papa ervan overtuigen om meer tijd te maken, dat lukt bij mij", zegt Justine. Mama aanraden een schoonmaakster te nemen of "de boel de boel laten er er samen op uit trekken" maar ook "niet gewassen worden" zijn populaire tips. Lisa wint dan weer tijd door wanneer ze voor het slapengaan op de wc zit tegelijkertijd beide schoenen uit te doen en Rami kamt zijn haar niet. "Dat spaart tijd uit", zegt hij overtuigd, hoewel hij er wel een portie gel in gesmeerd heeft. Tim heeft uitgerekend dat je in een huis met trappen best een glijbaan installeert. "Zo bespaar je twee minuten per dag of twaalf uur en tien minuten per jaar", meldt hij trots.

Tijdens het ontbijt valt op dat zowat de meeste reacties positief zijn. "Verbazend positief zelfs", laat Vogels achteraf weten. Zowat alle kinderen zijn tevreden over de tijdsbesteding binnen hun gezin, melden ze al smullend. Dat er veel meer meisjes dan jongens zijn komen opdagen verleidt Vogels ertoe om de smikkelende kinderen ervan te overtuigen dat "meisjes meer bezig zijn met tijdsbesteding omdat ze zien hoe hard hun moeders moeten werken om alles te doen draaien". Sommige kinderen laten in ieder geval weten dat het leuker is om een niet werkende papa in huis te hebben dan een vrije mama omdat die laatste vaak nog wil strijken en wassen en plassen terwijl een papa met vrijaf echt activiteiten met de kinderen wil doen.

"Het lijkt er wel op dat het allemaal goed georganiseerde gezinnen zijn die hier vertegenwoordigd worden, gezinnen waar ze de tijd hadden om de enquête in te vullen", zegt Vogels. Maar wat de minister ook is opgevallen, is dat de meeste kinderen zelf een erg drukke agenda hebben. "Ik ben zelf niet genoeg thuis om te kunnen klagen over te weinig tijd met het gezin. Ik speel hockey en tennis en ik moet ook muziekles volgen", zegt Rami en hij is allesbehalve de enige die wekelijks een waslijst activiteiten afwerkt. De ouders, die enthousiast hun kroost filmen en fotograferen, krijgen dan misschien wel goede punten van hun kinderen, maar twee vaders merken op dat het toch wel een gedoe is om ze dagelijks naar al hun activiteiten te brengen en om ook gezinsactiviteiten te organiseren. "Maar wij maken daar toch een punt van. Daarom dat ik nu ook hier ben en niet in mijn bed lig", zegt een van de vaders.

Kyra: 'Liever een beetje rommel in huis en meer aandacht aan ons'

Rami: 'Ik ben zelf niet genoeg thuis om te kunnen klagen over te weinig tijd met het gezin'

Hanne: 'Als ik iets wil vragen aan papa, moet ik dat 's ochtends doen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234