AchtergrondInstagram-waardige plekken
Instagram-waardige plekken in eigen land worden overspoeld door influencers: ‘Blijf er weg’
Je zal als burgemeester maar bloeiende boshyacinten, een dorp vol graffiti of een ander ‘Instagrammable’ plekje op je grondgebied hebben liggen. Voor je het weet moet je politie inschakelen om de mensenstroom in goede banen te leiden.
“Wandelen in Doel en we waren niet de enigsten.” Ene @andy_boudolf op Instagram is ongeveer de enige die een beetje eerlijk is in de foto’s die hij enkele dagen geleden deelde op zijn Instagram over een bezoek aan de deelgemeente van Beveren. Wie op Instagram de hashtag #spookstaddoel intikt, botst op duizenden foto’s van Doel. Ze wekken de indruk dat er niemand in de buurt is. Wanneer iemand zichzelf voor een graffitimuur fotografeert, volgen diepzinnige quotes: ‘Oh honey, you have no idea’.
Hoeveel mensen er de afgelopen dagen als een smartphonezombie door het zogenaamde spookdorp ronddwaalden op zoek naar het perfecte kiekje, is moeilijk in te schatten.
Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) zijn het er alleszins te veel. “We hebben er alle begrip voor dat mensen naar buiten trekken. Het is er het weer voor en het is er in tijden van corona veiliger dan binnen. Maar elke plek heeft een verzadigingspunt en dat van Doel is ondertussen al lang bereikt”, liet hij weten aan alle media die het wilden horen.
Influencer 35674
Niet alleen Doel botste deze week op zijn verzadigingspunt. Haalden ook het nieuws: de boshyacinten in het Hallerbos in Halle. Het festival werd nochtans afgelast, parkings werden gesloten en gratis bussen werden niet ingelegd. Toch bleven mensen massaal de weg naar #hallerbos vinden. Beste onderschrift dat we daar tegenkwamen: ‘Influencers in the Wild. 3°C this morning: ‘il faut souffrir pour être belle’’. Burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) riep de inwoners van Halle op om niet in het weekend naar het bos te komen. Zo zou de horde aan mensen wat beheersbaar zijn.
En ook in Sint-Gillis-Waas was het prijs. Daar werd de politie ingezet om wandelaars en influencers uit de tulpenvelden te houden. Ene @astridliawouters bewees op haar account dat die maatregelen meer dan nodig zijn. ‘Influencer 35674 in de tulpenvelden’ zette ze onder een zelfportret tussen de rode tulpen.
Plaatselijke wereldwonderen
Hannes Coudenys, oprichter van creatief bureau Hurae, kijkt al lang niet meer op van dergelijke fenomenen. Hij introduceerde met Smile Safari in Brussel het grootste Instagram- en TikTok-museum van Europa. Mensen bezoeken het museum om er in de kleurrijke installaties foto’s of video’s van zichzelf of hun vrienden te maken. “Wat die platformen enorm uitvergroten, kennen we al sinds jaar en dag. Toen mensen thuis hun dia’s van hun bezoek aan de Egyptische piramiden toonden, was de kans groot dat iemand zin kreeg om daar ook naartoe te reizen.”
Nu we niet naar Egypte kunnen, moeten we het doen met plaatselijke wereldwonderen. Denk bijvoorbeeld aan de fietsbrug die onder het water loopt in Bokrijk, fietsen door de bomen in Hechtel-Eksel of de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. “Het valt nu gewoon meer op dan anders dat we elkaar graag kopiëren”, zegt Coudenys.
Dat hebben ze ook gemerkt in Groot-Loon, een deelgemeente van de Limburgse gemeente Borgloon. Sinds 2011 staat daar een openluchtinstallatie Reading between the Lines, naar een ontwerp van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Op Instagram beter bekend als #doorkijkkerkje.
Sinds de tweede coronagolf in oktober is het erg druk in de Grootloonstraat. Zo druk dat burgemeester Eric Awouters (Open Vld-Stroop) een nieuw parkeerreglement heeft moeten invoeren. “Het gaat om een erg smalle straat waar mensen aan weerszijden parkeerden om de installatie te zien. Dat was niet meer te doen.”
In het bloesemseizoen is het aantal bezoekers alleen maar toegenomen. Extra parkeerzones, stewards en een politiepatrouille leiden alle wandelaars in goede banen. “Dat is vorig weekend goed gelukt, maar dit was ongezien. Je moet hier in het weekend eens een foto komen nemen. Het is hier over de koppen lopen”, zegt Awouters. In tegenstelling tot zijn collega’s roept hij mensen niet op om weg te blijven. “We hebben de nodige maatregelen genomen zodat iedereen veilig kan langskomen.”
Overwoekerd
Voor een gemeente met een populaire trekpleister is het alleszins een moeilijke evenwichtsoefening. “Aan de ene kant zijn gemeentebesturen blij dat Belgen hun stad of gemeente bezoeken. Velen onder hen hebben de voorbije jaren enorm geïnvesteerd in zowel infrastructuur als communicatie”, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Maar als het onveilig wordt of ondraaglijk voor de buren, kunnen ze niet anders dan ingrijpen.”
Al is er ook een andere oplossing. Gemeentebesturen moeten volgens Coudenys leren om met een Instagram-, Snapchat- of TikTok-lens naar hun gemeente te kijken. “Wanneer wij een opdracht krijgen om in een gemeente een socialemediaroute uit te denken, krijgen we meteen een geschiedenisles”, zegt Coudenys. “Maar meestal is een vervallen muur die overwoekerd is interessanter voor influencers.”
Het is best om niet één hit, maar een volledige route uit te denken. Zeker als je bezoekers wat wil spreiden. Denk aan The Crystal Ship in Oostende, waar het bureau van Coudenys de chatbot voor ontwikkelde. “Voor Knokke-Heist hebben we bijvoorbeeld een hele wandeling uitgewerkt met de augmentedrealityfilters van Snapchat. Op die manier kunnen families al spelenderwijs de kunst in de gemeente ontdekken.”