Maandag 21/06/2021

Inspirator van Belkacem én Londen-slachters

Na de aanslag in Londen duurde het niet lang of de bekendste Britse moslimextremist kwam in het vizier. Anjem Choudary, oprichter van organisaties als Al Muhajiroun en Islam4UK, en grote inspiratiebron van Fouad Belkacem. Opvallend, maar typisch Choudary: hij weigert de slachtpartij in Londen te veroordelen. Ayfer Erkul

f hij de bloedige moord in Londen veroordeelde? "Ik was wel gechoqueerd", antwoordde Anjem Choudary naast de kwestie. Maar of hij de daad verafschuwde, of hij die wilde veroordelen, bleef de ankervrouw van Newsnight op BBC doorvragen. Opnieuw verklaarde Choudary dat het een schokkend gezicht was geweest. Dat is geen antwoord op de vraag, zei het anker. "Maar wat hij zei in de clip, daarmee zouden veel moslims het eens zijn", antwoordde Choudary.

Het was donderdagavond op de Britse zender een typische Choudary aan het werk: een extremist die deed alsof hij alle moslims vertegenwoordigde en zich niets aantrok van het feit dat de meesten zijn standpunten verwerpen. Choudary was te gast bij BBC Newsnight omdat hij Michael Adebolajo heeft gekend, een van de twee verdachten die een dag eerder in Woolwich een Britse soldaat midden op straat hadden afgeslacht. Na afloop van de moord had Adebolajo gewillig geposeerd voor een voorbijganger die hem filmde met zijn smartphone. "De enige reden waarom we dit hebben gedaan is omdat er iedere dag moslims sterven", had Adebolajo gezegd. "Deze Britse soldaat is 'Oog om oog, tand om tand'."

Samen op de foto

Zijn uitspraak was een verwijzing naar de inzet van Britse troepen in Irak en Afghanistan. Daar verwees Choudary ook naar toen hij zei dat veel moslims het eens zouden zijn met Adebolajo. Choudary had eerder ook gezegd dat hij een van de twee daders van de moordaanslag kende. "Hij kwam naar demonstraties van Al Muhajiroun, zoals duizenden anderen", had Choudary gezegd over Adebolajo. Op een foto uit 2007 is de Brit van Nigeriaanse origine trouwens te zien achter Anjem Choudary, die met een microfoon duidelijk een grote menigte toespreekt.

Al Muhajiroun is een van de eerste organisaties die Anjem Choudary oprichtte. Dat gebeurde in 1996, samen met de Syrische sjeik Omar Bakri Mohammed, die vanuit Saoedi-Arabië met valse papieren naar Londen was gekomen. Al Mouhajiroun werd gesticht in een periode dat Groot-Brittannië opvallend tolerant was tegenover moslimextremisten van allerlei slag. Niet alleen waren er Choudary en Omar Bakri Mohammed, ook Abu Hamza - de imam met de 'haakarm' - en Abu Qatada konden ongehinderd haat zaaien.

Al Muhajiroun groeide in de tweede helft van de jaren negentig uit dat een van de populairste organisaties van moslimfundamentalisten. Maar de aanslagen van 11 september deden Bakri Mohammed en Choudary de das om. In 2003 bleek dat Al Muhajiroun activiteiten organiseerde waar de kapers van de vliegtuigen van 9/11 als helden werden gevierd. Er ontstond grote commotie en een jaar later werd de groep ontbonden.

Islam4UK en consorten

Vijf jaar later werd de organisatie opnieuw opgericht, maar toen kwam de Britse regering tussen met een verbod. Toen Anjem Choudary kort daarop Islam4UK oprichtte, werd ook die organisatie verboden. Omar Bakri Mohamed was toen al vertrokken naar Libanon, waarna Londen hem verbood om ooit nog voet op Britse bodem te zetten.

Anjem Choudary is geboren en getogen in Groot-Brittannië en is advocaat van opleiding. Dat helpt hem om met zijn uitspraken en handelingen telkens net binnen de grenzen van de Britse wet te blijven. Hij is enkele keren aangehouden en een keer veroordeeld tot een boete omdat hij een betoging had georganiseerd zonder toestemming van de politie.

Anjem Choudary is ook in ons land bekend, sinds hij zijn steun uitsprak voor Sharia4Belgium en een inspirator werd voor Fouad Belkacem. Vorig jaar zei Choudary in een interview met deze krant dat hij hoopte dat de 'sharia-trend', met filialen in Nederland, Frankrijk en nog een pak andere landen, de wereld zou veroveren.

Choudary sprak tijdens het interview van een ideologische band tussen de shariabewegingen in Europa. "Natuurlijk houden we contact met elkaar", zei hij. "We hebben een ideologische band, een intellectuele verbondenheid. De oprichters van de shariabewegingen in andere landen hebben wellicht naar mijn toespraken geluisterd of naar acties van Islam4UK gekeken. De strijd is niet meer te stuiten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234