Vrijdag 03/02/2023

NieuwsPakjessector

Inspectie stelt ook inbreuken vast bij pakjesbezorger DPD: ‘Dit doet denken aan de 19de eeuw van Daens’

Het geviseerde depot van DPD in Lummen. Beeld BELGA
Het geviseerde depot van DPD in Lummen.Beeld BELGA

De sociale inspectie is nu ook binnengevallen bij pakjesdienst DPD, nadat dat maandag al was gebeurd in verschillende filialen van PostNL. Minister van Post Petra De Sutter (Groen) komt met een wetsvoorstel om de sector te hervormen.

Redactie

In het depot van pakjesbezorger DPD in het Limburgse Lummen hebben verschillende inspectiediensten dinsdag een controle gedaan. Ze kregen daarvoor bijstand van de politie. Bij de inval zijn meerdere sociaalrechtelijke inbreuken vastgesteld, zo bevestigt het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdeling Hasselt.

De diensten konden een aantal personen betrappen op zwartwerk en vonden een aantal mensen zonder papieren die er werden tewerkgesteld. De diensten constateerden ook schijnzelfstandigheid, overtredingen op de werkloosheidsreglementering en tal van inbreuken op de reglementering inzake deeltijdse arbeid.

De negen andere depots van pakjesbedeler DPD bleven buiten schot. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er chauffeurs met vertraging uitgereden. Maar verder is er “geen noemenswaardige” impact.

De inval bij DPD komt een dag nadat de sociale inspectie, de RVA en de douane een grootscheepse actie uitgevoerd hadden in de depots van concurrent PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws brachten in een reportage allerhande wantoestanden bij PostNL aan het licht, zoals grootschalig zwartwerk en het inschakelen van minderjarigen. De inspectie stelde in Wommelgem verschillende inbreuken vast rond zwartwerk en deeltijdse arbeid en verzegelde het depot.

Duizenden pakjes blijven voorlopig in het depot liggen. Het bedrijf werkt aan een oplossing, klinkt het. PostNL zegt er niet van uit te gaan dat de sluiting van het depot in Wommelgem de levering van pakjes de komende dagen gaat vertragen. “We draaien op volledige capaciteit”, zegt een woordvoerster in Het Laatste Nieuws. “Acht van de negen depots zijn operationeel. We rekenen niet op vertragingen.”

Wetsvoorstel

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) wil versneld nieuwe regels vastleggen voor postbedrijven, zo zegt ze als reactie op de grootscheepse inval bij PostNL. De toestanden daar “doen denken aan de 19de eeuw van Daens”, aldus De Sutter. “Onderaannemers die 13- of 14-jarigen inschakelen is kinderarbeid en dat is ver voorbij een rode lijn. Hetzelfde met het tewerkstellen van pakjesbezorgers die geen rijbewijs hebben of zwartwerken. Dit moet stoppen.”

De Sutter had al een wetsontwerp in de steigers staan om wettelijk vast te leggen hoeveel een postbedrijf mag uitbesteden aan onderaannemers, bijvoorbeeld door te bepalen hoeveel pakjes elk bedrijf minimum moet leveren met personeel dat een vast contract heeft. Ze wil dat nu versneld uitrollen. “Zo zal het snel gedaan zijn met de wantoestanden. Hoe meer pakjesbedelers met een vast contract aan de slag zijn, hoe beter ze beschermd zijn tegen deze praktijken”, maakt De Sutter zich sterk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234