Maandag 14/10/2019

Inkomensgerelateerd systeem kinderopvang plots afgeschaft

Beeld UNKNOWN

Honderden zelfstandige kinderopvanginitiatieven hebben van Kind & Gezin een mailtje gekregen met de boodschap dat het geld voor het inkomensgerelateerd systeem (IKG-systeem) op is en dat nieuwe aanvragen niet meer behandeld worden. Dat heeft Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open Vld) donderdag aan Belga gemeld.

Het IKG-systeem werd begin vorig jaar gelanceerd door de Vlaamse regering, met als doelstelling de kinderopvang betaalbaarder te maken. Zelfstandige initiatieven die in het systeem stappen, moeten ouderbijdragen hanteren (van maximaal 25 euro/dag) die afhankelijk zijn van het inkomen van de ouders. Voor het inkomensverlies worden deze initiatieven gecompenseerd door Kind & Gezin. Een vergelijkbaar systeem wordt gehanteerd in de erkende, gesubsidieerde sector, waar inkomensgebonden ouderbijdragen verplicht zijn.

"Budget is op"
Volgens Open Vld-politica Van der Borght heeft Kind & Gezin gisteren een bericht rondgestuurd met als boodschap dat het budget voor het IKG-systeem op is. "Alle aanvragen die ingediend werden op datum van 28/10/2010 voor 16 uur worden nog behandeld. Aanvragen die later worden ingediend zullen negatief beslist worden", zo zou in de mail staan.

Van der Borght is niet te spreken over de manier waarop er over de ingreep is beslist en gecommuniceerd. Volgens haar hebben Kind & Gezin en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nooit laten uitschijnen dat het systeem afgevoerd zou worden. "'Out of the blue' melden dat het geld op is en dat men zijn plan maar moet trekken, is een regelrechte schande en onverantwoorde provocatie", aldus Van der Borght.

K&G: "Aankondigen is onmogelijk"
Kind & Gezin (K&G) bevestigt dat de budgetten voor het systeem bij zelfstandige kinderopvanginitiatieven op zijn, maar woordvoerster Leen Du Bois benadrukt dat het IKG-systeem een 'succesverhaal' is.
Du Bois wijst er ook op dat de stopzetting van het systeem niet op voorhand kon aangekondigd worden. "Alles hangt af van je budget. En als je zegt dat het systeem op een bepaalde datum wordt stopgezet, creëer je een toeloop", legt Du Bois uit.

Volgens Du Bois is het IKG-systeem een succesverhaal. "Meer dan 70 procent van de kinderopvang in Vlaanderen is inkomensgerelateerd. Ook een derde van de zelfstandige kinderopvang gebruikt het IKG-systeem en dat zal zo blijven. De maatregel heeft enkel betrekking op nieuwe aanvragen". Du Bois zegt dat het hele IKG-systeem in 2011 zal geëvalueerd worden in het kaderdecreet kinderopvang. (belga/tw)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234