Vrijdag 22/10/2021

NieuwsInkomen

Inkomen van rijkste Vlamingen ligt nog steeds ruim drie keer hoger dan dat van armsten

Een huishoudinkomen omvat alle inkomsten van de leden van het huishouden uit economische activiteit, uit eigendom en uit sociale zekerheids- en bijstandsuitkeringen. Beeld ANP
Een huishoudinkomen omvat alle inkomsten van de leden van het huishouden uit economische activiteit, uit eigendom en uit sociale zekerheids- en bijstandsuitkeringen.Beeld ANP

In 2019 lag het huishoudinkomen van de 20 procent rijkste inwoners van het Vlaamse Gewest 3,4 keer hoger dan het huishoudinkomen van de 20 procent armste inwoners. Dat meldt Statistiek Vlaanderen vandaag, op basis van het cijfermateriaal van de enquête van ‘European Union - Statistics on Income and Living Conditions’ (EU-SILC) voor het jaar 2020.

Waarop is de enquête gebaseerd?

De inkomenskwintielverhouding is een internationale maat om de inkomensverdeling van een land of een regio in kaart te brengen. Het cijfer werd berekend op basis van de huishoudinkomens in het jaar voorafgaand aan de EU-SILC-enquête. De cijfers van de EU-SILC-enquête van 2020 hebben dus betrekking op de huishoudinkomens van 2019. Een huishoudinkomen omvat alle inkomsten van de leden van het huishouden uit economische activiteit, uit eigendom en uit sociale zekerheids- en bijstandsuitkeringen.

Lees ook

Gaan we verder sparen, of eindelijk spenderen, dat is de vraag van 1 miljoen

‘Herteken de belastingen. Dat is eerlijker, democratischer en beter voor de economie

De EU-SILC-enquête waarop de inkomenskwintielverhouding gebaseerd is, werd in 2019 ingrijpend vernieuwd. Daardoor is voorzichtigheid geboden bij het maken van vergelijkingen met de resultaten van voorgaande jaren, stelt Statistiek Vlaanderen. Toch ziet Statistiek Vlaanderen dat de inkomenskwintielverhouding sinds 2004 min of meer gelijk gebleven is.

Hoe zit het met onze inkomenskwintielverhouding?

In 2019 lag de inkomenskwintielverhouding, gebaseerd op de huishoudinkomens van 2018, in het Waalse Gewest (3,6) iets hoger dan in het Vlaamse Gewest (3,3). Het verschil met het Brussels Hoofdstedelijke Gewest (4,7) was groter. In volledig België lag de inkomenskwintielverhouding toen op 3,6.

Hoe scoort de rest van Europa?

In Europees perspectief bleef de inkomensongelijkheid in België beperkt. In 2019 lag de inkomenskwintielverhouding in de 27 lidstaten van de Europese Unie gemiddeld op 5,0. België bevond zich samen met Tsjechië, Slovenië, Finland en Nederland in de groep van EU-landen met de laagste inkomenskwintielverhouding. In Bulgarije was de inkomensongelijkheid het hoogst, gevolgd door Roemenië en Litouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234