Zondag 13/06/2021

Inkomen 'Top Gear'-presentator schakelt versnelling lager

BBC-rebellen moeten inleveren

De vedetten van de Britse openbare omroep laten van zich spreken. Zowel sterpresentator Jonathan Ross als Top Gear-gezicht Jeremy Clarkson haalden zich met een paar misplaatste grappen de woede van de Britse natie op de nek. Voor de BBC-directie de ideale aanleiding om de vette looncheque van hun sterren op dieet te zetten.

Door Pieter Dumon

Even recapituleren. Op 16 oktober was Jonathan Ross te gast bij zijn kompaan Russell Brand in de naar hem genoemde The Russell Brand Show. De twee vonden er niets beters op dan te bellen naar de 78-jarige acteur Andrew Sachs - Manuel uit Fawlty Towers - om hem te melden dat Brand met Georgina Baillie, de kleindochter van Sachs, naar bed geweest was. Sachs nam zijn telefoon niet op en dus bleven de twee vulgaire berichten op het antwoordapparaat van de acteur achterlaten. De bewuste uitzending leverde uiteindelijk 37.500 klachten op, een record bij de BBC.

Prostituees

In diezelfde periode dook op het internet een filmpje op waarin Jeremy Clarkson, het gezicht van het autoprogramma Top Gear, met 300 kilometer per uur over de openbare weg raast. Onderweg knalt hij flitspalen omver en aan het einde van zijn dollemansrit moet ook een zeldzame bus eraan geloven. Een knaller van formaat die meteen een nieuwe klachtenstroom op gang bracht. Vorige zondag was het opnieuw prijs. Tijdens een uitzending van Top Gear die helemaal in het teken van vrachtwagens stond, maakte Clarkson een grap over truckers en prostituees. Opnieuw liepen de klachten binnen.

Voor de BBC-directie is de maat meer dan vol. Niet alleen het publiek neemt de openbare omroep onder vuur, ook de politiek gaat zich uitdrukkelijk met de gang van zaken bemoeien. Premier Gordon Brown noemt de uitspraken van Ross en Russell ongepast en onaanvaardbaar en David Cameron, de conservatieve oppositieleider, eiste een diepgravend onderzoek naar het voorval. Ondertussen werd Jonathan Ross drie maanden geschorst, stapte Russell Brand op en diende ook Lesley Douglas, nethoofd van Radio 2, haar ontslag in.

Aan de top van de BBC gaan ze nog een stapje verder. Algemeen directeur Mark Thompson wil in de toekomst een pak minder centen uittrekken om grote namen aan de BBC te binden. "Er breekt een periode aan waarin we de grootste talenten zullen kunnen binnenhalen voor minder geld, daar ben ik vast van overtuigd", zei hij deze week. "De markt is aan het veranderen. Ook de commerciële zenders beknibbelen op lonen."

Thompsons voorganger, Greg Dyke, doet daar nog een schepje bovenop. "Als de BBC zulke enorme sommen blijft betalen aan haar sterren, dan is het niet abnormaal dat de publieke steun afneemt. Een instelling die met belastinggeld wordt gefinancierd, kan zich die enorme lonen gewoon niet permitteren."

Ross, goed voor een recordloon van 7,5 miljoen euro per jaar, en Clarkson die van de BBC jaarlijks 1,25 miljoen euro toegestopt krijgt, zijn alvast twee van de namen die worden geviseerd. Ook de contracten die de openbare omroep met haar sterren afsluit, moeten doorzichtiger worden. Ross, bijvoorbeeld, laat zijn BBC-programma's door zijn eigen productiehuis maken en Clarkson heeft een ondoorzichtige deal waardoor hij een belangrijk deel van de internationale exploitatie-inkomsten van Top Gear in eigen zak stopt. Dat soort constructies kunnen in de toekomst niet meer.

Beter betaald dan de premier

De BBC-top krijgt de steun van de politiek, al drijven de politici het voor de BBC-directie misschien net iets te ver. De conservatieve Torypartij stelt namelijk voor om de jaarlijkse licence fee met 7,5 euro naar beneden te halen. Nu betaalt elk Brits gezin dat tv wil kijken jaarlijks 174 euro. Dat bedrag gaat rechtstreeks naar de BBC, wat de Britse openbare omroep een jaarbudget van 3,5 miljard euro oplevert. Een vermindering met 7,5 euro zou de BBC dus behoorlijk wat centen kosten.

Bovendien nemen de conservatieven ook de lonen van BBC-top zelf onder vuur. Cameron, het hoofd van de conservatieven, becijferde dat maar liefst vijftig van de topmensen bij de openbare omroep beter betaald worden dan de Britse eerste minister. "Ik weiger te geloven dat we salarissen van die orde moeten betalen om de beste kandidaten voor die jobs binnen te halen. De jobs waar ik het over heb, zijn de beste jobs in het Britse mediawereldje. Het is een eer om ervoor gevraagd te worden."

Russell Brand mag op zoek gaan naar een nieuwe werkgever

Jonathan Ross verliest niet zijn job, wel een deel van zijn loon

Jeremy Clarkson van Top Gear moet met minder tevreden zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234