Woensdag 22/01/2020

'Ink' droogt op

strip

enige vlaamse striptijdschrift niet langer leefbaar

Leuven

Van onze medewerker

Geert De Weyer

De kogel is door de kerk. Johan Stuyck, uitgever van het enige Vlaamse striptijdschrift voor jong talent, gaf zijn auteurs bij het zopas verschenen vijftiende nummer meteen mee dat het het voorlaatste nummer betrof. Het enthousiasme was al een tijdje tanende, maar belangrijker was het feit dat zijn driemaandelijks tijdschrift, ondanks de subsidie van het Vlaams Fonds der Letteren, de afgelopen vier jaar niet rendabel genoeg bleek. "We slagen er maar niet in om een ruimer publiek te bereiken", zegt Stuyck. "De verkoop daalt zelfs. De eerste jaargang verkocht gemiddeld 700 exemplaren, nu zijn dat er nog 450. Daar zijn wellicht verscheidene redenen voor, maar het feit blijft dat Ink een te kleine groep mensen aanspreekt."

Zonder subsidies zou Ink twee jaar geleden al een stille dood gestorven zijn, haalt de uitgever aan. Vorig jaar was er evenwel sprake van dat de subsidie zou worden opgeheven. "Ik kon het fonds toen overtuigen om ons nog een jaar krediet te geven om alsnog, door meer promotie en een bibliotheekmailing, meer lezers en kopers te werven. Ik moet toegeven dat dat onvoldoende gelukt is. We hebben wel een mooie respons gekregen van de Vlaamse bibliotheken, maar de verkoop bleef hangen. Daar trek ik mijn conclusies uit."

Dat de bijdragen van het jonge stripvolkje in de afgelopen vier jaar niet altijd even kwalitatief waren, geeft Stuyck ruiterlijk toe. Het argument dat de auteurs tegen een financiële bijdrage misschien wel beter werk hadden afgeleverd, drukt hij echter meteen de kop in. "Ink telt gemiddeld vijftien auteurs. Zelfs met een belachelijke lage vergoeding per pagina zou dat onmogelijk geweest zijn. Alleen met reclame-inkomsten is een betaling van de medewerkers haalbaar. Of het niveau dan gestegen zou zijn? Ik denk het niet, want dan werkt men bijna verplicht."

Een vaak aangehaald punt van kritiek waren de zwakke scenario's. Het tekenen mocht vele van de jonge auteurs dan in het bloed zitten, het verzinnen en schrijven van scenario's is blijkbaar een heel andere discipline. Stuyck: "Toch vind ik nog altijd dat Ink ook een forum voor experimenten moet zijn. Dat betekent dat ook minder toegankelijke bijdragen hun kans verdienden. Kijk, Ink was dan wel geen groot forum, maar het gaf jonge auteurs wel de kans om te groeien. Alleen door de confrontatie met lezers en recensenten kan zo iemand bijleren."

Naast het wegvallen van Vlaamse publicatiemogelijkheden voor jonge stripauteurs heeft het stopzetten van Ink nog een vervelend gevolg voor het Fonds der Letteren, dat Stuycks bekendmaking als "erg slecht nieuws" omschreef. Tot nu was het zo dat het fonds pas een startbeurs gaf als de aanvrager al in een tijdschrift of krant had gepubliceerd. "Zonder Ink wordt het inderdaad moeilijk aan die regel te voldoen", zegt Tine Van den Heuvel, woordvoerster van de werkgroep Strips binnen het Fonds der Letteren. "We zijn met zijn allen heel erg bewust van het belang van Ink en zullen het ook niet zomaar loslaten. We willen graag meer informatie van de uitgever. Of we ons reglement zullen aanpassen? Dat kunnen we natuurlijk niet doen op basis van het wegvallen van een tijdschrift, ook al is het het enige in zijn soort."

Stuyck drukt de hoop uit dat er nog iemand naïef genoeg is een nieuw Vlaams striptijdschrift te publiceren, maar vreest dat er geen plaats voor is. Ink lanceerde onder meer namen als Conz, Stijn Gisquière, Judith Van Istendael, Olivier Schrauwen, Bram Devens, Gilles Vranckx, Axel Jacobs, Guido Devadder en Randall. Het laatste nummer verschijnt op 1 juli.

Uitgever Johan Stuyck: 'We spreken een te kleine groep mensen aan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234