Maandag 26/07/2021

injoren tegen Maneblussers

Als er een provincie is waar de democratische partijen met angst en beven de uitslag afwachten, dan wel in Antwerpen. In hoeverre zullen de stommiteiten van het vorige Antwerpse schepencollege ervoor zorgen dat het Vlaams Blok, nu al met een neuslengte de grootste partij in de provincie, zijn opmars kan voortzetten? Daarnaast, en parallel, ontwikkelt zich nog een mooie strijd tussen de Mechelse en de Antwerpse kopstukken.

In tijden waarin perceptie primeert op feiten, waren het moordende beelden: Philip Dewinter in de gemeenteraad, die de bonnetjes van het schepencollege afleest. En iedereen die de beelden bekeek, zag niet de leider van een racistische extreem-rechtse partij, maar gewoon iemand die iets zei wat juist was. Gerolf Annemans maakte later een correcte inschatting: 'Als we dit ooit aan een goede fee hadden durven te vragen, ze zou ons zoveel dingen ineens geweigerd hebben.' Natuurlijk kun je zeer terecht argumenteren dat de schepenen zich eigenlijk aan peanuts bezondigd hebben en dat er in vergelijking met vorige schepencolleges in de tijd van Raoul Stuyck reuzensprongen voorwaarts zijn gemaakt inzake normbesef en deontologie, maar gevreesd mag worden dat dergelijke argumenten vandaag niet echt aanslaan.

Bovendien moet erkend worden dat in vergelijking met de absolute nulliteiten die vaak op Blok-lijsten figureren, de partij met Dewinter en Annemans twee grote politieke talenten in huis heeft, hoe verderfelijk hun gedachtegoed ook moge zijn. De perceptie speelt bovendien zo sterk in het voordeel van het Blok dat de eigen fouten erdoor verdwijnen. Zo staat op de vijfde en verkiesbare plaats de Mechelaar Frank Creyelman, die in de aanloop naar de recentste gemeenteraadsverkiezingen erop betrapt werd dat hij met de dotaties voor zijn fractie een privé-salon had gekocht, identiek het verwijt dat stadssecretaris Fred Nolf nu zo zuur opbreekt. Maar niemand lijkt dat bijzonder relevant te vinden. Creyelman bewijst evenzeer hoe het Blok tot een echt merk is uitgegroeid: ook in het Mechelse haalt het Blok inmiddels één op de vier stemmen, maar voorman Creyelman is er alleen bekend bij zijn eigen militanten, de rest van Mechelen zou niet één naam van een Blok-verkozene kunnen noemen.

Een verdere vooruitgang van het Blok dreigt niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zwaar te zullen ondermijnen, ook zal het ervoor zorgen dat de genegenheid voor de Antwerpse politici binnen hun eigen partijen sterk zal dalen. Want voor iedere vooruitgang van het Blok, waar ook in Vlaanderen, zullen de niet-Antwerpenaren gretig de zwartepiet doorschuiven naar hun Antwerpse collega's, en er redenen in vinden om het dossier Antwerpen met nog minder welwillendheid te benaderen.

Dat fenomeen speelt ook in de provincie zelf, waar de als arrogant ervaren Antwerpse mentaliteit op de zenuwen werkt van de inwoners van Mechelen en Turnhout, en dat zou wel eens in het voordeel kunnen spelen van Bart Somers. Antwerpse politici catalogiseren hem graag als het burgemeestertje van een provincienest, die denkt dat hij het allemaal weet, maar voor de rest de Meir niet kan onderscheiden van de Groenplaats. Maar net die underdogpositie zou in een provincie waar twee derde van de kiezers niet in Antwerpen woont, wel eens een averechts effect kunnen hebben. Somers is bovendien een intelligent en ambitieus politicus, die de gave van de communicatie zelfs iets te goed beheerst.

Het valt niet te ontkennen dat Somers in Mechelen een aantal goede beleidsbeslissingen genomen heeft, maar niet in die mate dat het de switch in perceptie verklaart. Mechelen werd in een vorige legislatuur voorgesteld als het Chicago van Vlaanderen, wat niet strookte met de realiteit, terwijl het vandaag als modelstad wordt ervaren, wat zeker ook niet waar is. Maar voor dat duidelijk wordt, zal medialieveling Somers nog wel eerst een goede score neerzetten. En dat zal belangrijk zijn, want Blok, VLD en CD&V zitten in de provincie Antwerpen alle drie tussen de 210.000 en 220.000 stemmen, wat een zetel snel kan doen kantelen. Ook Hugo Coveliers' campagne is gemaakt, wat mogelijk de spanningen tussen hem en Somers zal doen wegebben. CD&V, de tweede partij uit de provincie, 2.000 stemmen sterker dan de VLD, gokt op Inge Vervotte, die de voorkeur kreeg op Marc Van Peel, en zo het sterkste, want ongeveer enige, signaal is van de partijvernieuwing van Stefaan De Clerck. Toch blijft het een gok. Vervotte heeft een maturiteit die uitzonderlijk is voor haar leeftijd, maar ze blijft wel erg jong om zo'n hele provincie te leiden, zeker omdat ze geen product is van, zelfs niet echt ingebed is in de structuren van de plaatselijke christelijke organisaties.

Vervotte mag haar strepen verdiend hebben als vakbondsonderhandelaar, als politiek debater, zo bleek uit het kopstukkendebat van De Morgen in het Zuiderpershuis, heeft ze wel nog wat te leren. Vervotte haalde haar bekendheid bovendien uit het Sabena-dossier, dat in de provincie Antwerpen niet zo'n weerklank kreeg, en maakt ook niet echt deel uit van de politieke scene in Mechelen, waar ze veeleer toevallig woont. Als ze goed scoort, dan zal dat vooral omwille van haar mediagenieke 'babe with brains'-capaciteiten zijn. Al bij al een zware gok van partijvoorzitter Stefaan De Clerck en een immense verantwoordelijkheid op zulke jonge schouders.

Opvallend is verder dat CD&V drie vrouwen op de eerste vier plaatsen uitspeelt, en vooral Nahima Lanjri weze het vergund om eindelijk het mandaat te krijgen dat haar al zo dikwijls door de neus geboord werd.

De SP.A zit in de provincie met een levensgroot probleem: in Mechelen bestaat ze eigenlijk niet meer. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen is de lokale afdeling, jarenlang verteerd door clangevechten, zowat geïmplodeerd en vandaag proberen alleen een paar jonge maar nationaal volslagen onbekenden er het puin te ruimen. Patrick Janssens zal dus ook de Mechelse SP.A-kiezers moeten aanspreken, wat, nu hij zich teruggeplooid heeft op Antwerpen, misschien iets moeilijker wordt. Anderzijds heeft de Antwerpse teletubbie in het burgemeestersgevecht ook gescoord, maar nog eens anderzijds is nu bekend dat hij niet zal zetelen, wat het per slot van rekening bijzonder moeilijk maakt om in te schatten wat zijn persoonlijke uitslag wordt.

Wanneer de SP.A desondanks toch een realistische kans maakt op een zetel winst, dan heeft dat alles te maken met het dividend dat de karteloperatie met Spirit zou moeten opleveren. De VU was goed voor twee zetels in Antwerpen, en eentje daarvan, is de algemene verwachting, zal wel naar Spirit-voorzitster Els Van Weert, tweede op de lijst, gaan.

Of de N-V.A die tweede zetel van de Volksunie kan erven, is zeer de vraag. Lijsttrekker Bart De Wever, die zegt 'de brede lagen onder verstandig rechts' te verdedigen, zou wel eens kunnen vaststellen dat die doelgroep niet zo talrijk is als verhoopt. Wat voor de Kamer een slechte zaak zou zijn, want De Wever liet zich opmerken als een van de intelligentste, gevatste en meest met dossierkennis beslagen debaters van de hele cyclus De Morgen-debatten.

Dat kan niet gezegd worden van Fauzaya Talhaoui, die wat ze te veel heeft aan vriendelijkheid en innemendheid, mankeert in de kunst van het debat. Daartegenover staat haar symboolkracht als enige vrouwelijke allochtone lijsttrekker, en de krachtige ondersteuning van lijstduwers Jos Geysels en Mieke Vogels. Agalev, bij de vorige verkiezingen 800 stemmen sterker in de provincie dan SP.A, haalde toen drie zetels. Maar ditmaal zijn de kippen er niet, en is het zeer de vraag of de sacoche van Chantal Pauwels en de smoking van Erwin Pairon niet de zetel van Eddy Boutmans, derde op de lijst, zullen kosten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234