Vrijdag 23/08/2019

Ingenieur zag twee dagen voor instorting van brug al scheurtjes

Beeld REUTERS

Een ingenieur maakte twee dagen voor de instorting van de brug in Miami waarbij zes mensen omkwamen, al melding van scheurtjes aan één zijde van de betonnen constructie. De man liet daarover een voicemail achter bij het departement voor transport van Florida. Zijn bericht werd echter pas gehoord toen het kwaad al geschied was.

Het bericht werd dinsdag achtergelaten op het antwoordapparaat van een vast toestel. De medewerker van het departement Transport voor wie het bericht bestemd was, hoorde het echter pas gisteren omdat hij op verplaatsing was voor een opdracht.

De scheurtjes werden ontdekt aan de noordzijde van de brug, maar de ingenieur van Figg Bridge Group, het bedrijf dat de brug bouwde, beschouwde ze niet als gevaarlijk, zo blijkt uit een transcript dat werd vrijgegeven door het departement transport.

Geen zorgen

"We hebben het onderzocht en er zullen uiteraard enkele herstellingen moeten gebeuren, maar vanuit veiligheidsperspectief geloven we niet dat er een probleem is, dus vanuit dat perspectief maken we ons er geen zorgen om", zei ingenieur W. Denney Pate in de voicemail. "Alhoewel de scheurtjes uiteraard absoluut niet goed zijn en het is iets dat zal gerepareerd moeten worden."

Of de scheurtjes enige rol hebben gespeeld bij de instorting van de brug, moet nog blijken. "Een scheur in een brug betekent niet noodzakelijk dat ze onveilig is", zei Robert Accetta, een medewerker van de Nationale Veiligheidsraad voor Transport die het ongeval onderzoekt, tijdens een persconferentie gisterenavond

Snelle bouw

Nieuwsberichten melden intussen dat ingenieurs bij de bouw van de brug gebruik maakten van een snelle bouwmethode van bruggen, die ideaal is voor bruggen over drukke wegen omdat de snelweg niet afgesloten moet worden voor de bouw. De Herald schreef dat de brug, die een afstand van 53 meter overspant, op 10 maart geplaatst werd. De officiële opening van de brug was voorzien voor volgend jaar, en tot dan moesten er nog tests en afwerkingen uitgevoerd worden.

Op Twitter meldde de Amerikaanse senator Marco Rubio dat arbeiders bezig waren de kabels van de voetgangersbrug aan te spannen op het moment dat ze instortte. Meer details gaf hij echter niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden