Zaterdag 23/01/2021

Ingedommeld steunpunt

Het gaat goed met het boek in Vlaanderen. Enkele maanden geleden schreef deze krant nog hoe de verkoop van literaire romans spectaculair de hoogte in ging (DM 23/4). Dat bleek toen niet alleen uit de cijfers van Colibro, een samenwerkingsverband van 34 onafhankelijke boekhandels, de tendens was ook merkbaar bij de 'grote jongens' van Standaard Boekhandel. Die keten opende, mede doordat fictie het goed doet, de jongste vier jaar maar liefst 25 vestigingen.

Minder goed gaat het met Boek.be, de belangenbehartiger van al wat boek heet in Vlaanderen. Eind vorige week raakte bekend dat Dorian van der Brempt, directeur van die overkoepelende sectororganisatie, overstapt naar het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel. De man was toen nog opvallend kort in zijn reactie: "Geen commentaar." Nu, enkele dagen later, wordt duidelijk waarom. Het rommelt binnen Boek.be, het steunpunt voor het boekbedrijf. Ook voorzitter André Van Halewyck hield het gisteren voor bekeken. In een verklaring heette het dat beide heren "er teleurgesteld in zijn dat de sfeer in het boekenvak dermate verziekt is". Blijkbaar tekent zich binnen de koepelorganisatie een kloof af tussen de mensen die met open vizier de nieuwe tendensen in hun vak onder ogen willen zien en een behoudender kamp, dat zich liever verliest in achterhoedegevechten over de hoogte van rekken en de openingsuren van de jaarlijkse boekenhoogmis in het Antwerpse Bouwcentrum. Zo lijkt het toch als je de uitspraken van Van Halewyck en Willems erop naleest.

De ultrademocratische werking van de organisatie, waarbinnen iedere stem, of die nu van de kleinste speler of van de machtigste uitgever komt, evenveel gewicht in de schaal werpt, lijkt hier op zijn minst het gezond verstand in de weg te staan. Van Halewyck en Willems hebben de waarheid niet in pacht, maar ze lijken in elk geval na te denken over de veranderingen waar ze sowieso voor staan. Willen of niet. Zoals vroeger wordt het immers nooit meer. De verklaring die zowel Colibro als Standaard Boekhandel eerder dit jaar gaven voor de geciteerde toename was dat literatuur goed boerde door samenwerking met de media. Colibro haalde de acties samen met deze krant aan, Standaard Boekhandel verwees onder meer naar het effect van de Gouden Uil. Genomineerde of bekroonde boeken voor die literaire prijs doen het namelijk al enkele jaren opvallend goed.

Uit de redenen die de kersverse ex-voorzitter aanhaalt voor zijn ontslag kun je opmaken dat hij geen oordeel over zulke evoluties wenst uit te spreken, maar in de eerste plaats de uitdaging wil aangaan. Ja, supermarkten stellen zich op als alternatieven voor de klassieke boekhandel. Ja, kranten worden belangrijke verspreiders van boeken. En ja, de lezer surft gretig mee op de golven van de hype. Maar hij leest wel, en het is nog maar de vraag of je hem kunt blijven lokken door niet verder te kijken dan het Boekenbeurs-rek hoog is.

Er is dus genoeg werk aan de winkel voor een steunpunt dan zich enkel te buigen over de openingsuren van de Boekenbeurs, zowat het enige wat Boek.be op zijn palmares kan schrijven. Een gezellige boekwinkel moet op tijd en stond eens duchtig afgestoft worden, anders kun je de zaak maar beter sluiten.

Wilfried Eetezonne en Kris Jacobs,

redactie cultuur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234