Maandag 14/06/2021

InterviewFamilieklap

Ingeborg Sergeant en Robin Keyaert: ‘Het traject van mama inspireert me’

Ingeborg en zoon Robin. Beeld Bob Van Mol
Ingeborg en zoon Robin.Beeld Bob Van Mol

De oudste is 54, zangeres en meditatie- en yogacoach. De jongste is 26, muzikant en acteur, en sinds vorig jaar ook wekelijks te horen op radiozender MNM met zijn eigen show, ‘BFF’. Ingeborg Sergeant en Robin Keyaert, moeder en zoon.

INGEBORG

“Tijdens mijn begeleide meditatiesessies vraag ik mijn cliënten soms om in gedachten terug te keren naar een plek waar ze intens gelukkig waren. Zelf kom ik altijd weer uit bij een van de eerste meditatieworkshops die ik op Ibiza gaf, meer dan twintig jaar geleden. Ik had er Robin, die toen nog piepjong was, speciaal voor thuisgehouden van school en gaf hem in de voormiddag wat les. In die fase van mijn leven was alles er: Robin, mijn man Roland, en de nieuwe bezieling van te werken vanuit een compleet andere motivatie dan dat ik als tv-presentatrice had gedaan.

“Robin is altijd een gemakkelijk kind geweest. Op een bepaald moment werkte ik voor een programma voor Vitaya samen met een psycholoog die benadrukte hoe belangrijk het voor jongeren is om te puberen, omdat ze in die periode hun identiteit vormen. Toen heb ik even gepanikeerd: ‘Oh my god’, dacht ik, ‘Robin doet dat niet!’ Niet veel later heeft hij het wat meer uitgehangen en ging hij iets vaker en zwaarder uit. Maar een onhandelbare puber die ’s avonds de trap op stormde, dat is hij nooit geweest.

“Sinds Robin afgestudeerd is, heeft onze relatie wat meer ruimte gekregen. Al toen hij in zijn derde jaar zat, begon ik te beseffen dat de kans groot was dat hij niet meer thuis zou komen wonen. Zijn vuile was zette hij ook steeds minder af, wat toch een van de laatste manieren was waarop ik me als moeder praktisch noodzakelijk kon maken. (lacht) Toen het duidelijk werd dat dat lege nest er zat aan te komen, ben ik psychologie en psychotherapie gaan studeren. Er kwam een ruimte vrij, en die wilde ik zo positief mogelijk invullen.

“Robin is natuurlijk zijn eigen leven aan het opbouwen, en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Nu merk je dat aan hoe strikt hij de coronamaatregelen opvolgt, maar zelfs toen hij een kind was, had ik het gevoel dat hij voor was op zijn leeftijdsgenoten. Toen hij vijf was, sprak hij al in volzinnen! Zelf neig ik wat meer naar het rebelse. Door een rood licht rijden, dat zou Robin bijvoorbeeld nooit doen.

“Ik vind het geweldig om te volgen waar Robin op professioneel vlak mee bezig is. Naar één voorstelling van More Dogs (een collectief van muzikanten en acteurs waarvan Robin deel uitmaakt, red.) ben ik zelfs vier keer gaan kijken. En wanneer hij zijn verzoekprogramma op MNM presenteert, zorg ik ervoor dat ik naast de radio zit. Telkens als ze aan het begin van dat programma zijn naam afroepen, leef ik op. (lacht)

“Ik vond het in de opvoeding van Robin altijd belangrijk om hem een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Ik heb hem steeds gezegd: ‘Probeer maar! Val en krabbel weer recht!’ Maar ik ben me ervan bewust dat ik als moeder ook overweldigend kan zijn. Gelukkig kan Robin goed aangeven wanneer ik te ver ga in mijn enthousiasme. ‘Moei u niet!’, zegt hij dan. Dat komt soms binnen, maar ik ben toch elke keer dankbaar dat die zaken uitgesproken kunnen worden. Hoe veilig is de liefde dan wel niet?”

Ingeborg: ‘Ik neig wat meer naar het rebelse. Door een rood licht rijden, dat zou Robin nooit doen.’ Beeld Bob Van Mol
Ingeborg: ‘Ik neig wat meer naar het rebelse. Door een rood licht rijden, dat zou Robin nooit doen.’Beeld Bob Van Mol

ROBIN

“Tijdens de lockdown zijn mama en ik wat vaker met elkaar beginnen bellen. Zo hadden we eigenlijk meer contact dan in de periode voor corona, want toen was ik vaak bij mijn vriendin of zat ik in het buitenland. Toen het virus uitbrak, was mijn eerste gedachte: hoe gaan mijn ouders dat beleven? En welke hilarische taferelen gaan zich daar afspelen? Mijn moeder had aan het begin van de eerste lockdown bijvoorbeeld een reusachtige hoeveelheid noten en water in huis gehaald. Daarop dacht ze gemakkelijk maanden te kunnen overleven. (lacht)

“Ik ben opgegroeid in een warm nest. Er was veel vrijheid en alles was bespreekbaar. Het klopt dat ik nooit een losgeslagen puber ben geweest, maar het was dan ook heel duidelijk waar de grenzen lagen. Daardoor had ik niet het gevoel dat ik ergens tegenaan moest duwen. Toen ik dertien was, moest ik ’s nachts om één uur thuis zijn. Dat vond ik redelijk.

“Later ben ik kleinkunst gaan studeren aan de AP Hogeschool in Antwerpen, dezelfde richting die mama destijds volgde. Ik speelde gitaar en schreef liedjes, een logische keuze dus. Mama heeft me altijd gesteund in die beslissing, maar ik merkte toch een zekere voorzichtigheid. Ze heeft vroeger zelf behoorlijk geworsteld met alle meningen die een publiek over je vormt zodra je op een podium kruipt. Toen ik diezelfde weg wilde bewandelen, moet ze gedacht hebben: ‘Wat gaan ze met mijn kínd doen?’

“Sinds mama De Evolutie (haar meditatiecentrum, red.) heeft opgericht, is het duidelijk dat ze iets doet wat haar gelukkig maakt. Al moet ik toegeven dat ik daarvoor nooit heb gemerkt dat ze óngelukkig was. Het was vooral altijd erg druk. En omdat ze op zo goed als alles ‘ja’ zei, heeft ze ook aan een aantal projecten meegewerkt die haar niet helemaal lagen. Haar ervaringen met de sector hebben me ongetwijfeld wat voorzichtiger gemaakt, maar het traject van mama heeft me vooral geïnspireerd. Hoe ze na al die jaren als tv-presentatrice plots haar eigen centrum opende, om dan weer een nummer uit te brengen over dankbaarheid… Dat vind ik heel straf.

Gekke gewoontes

Ingeborg over Robin: “Robin gaat vaak met zijn handen door zijn haren.”

Robin over Ingeborg: “Mama kan plots Hollands beginnen praten.”

“Voor carrièrevragen klop ik vooral bij mijn vader aan (manager Roland Keyaert, red.), maar ook bij mama toets ik weleens iets af. Een filmpje dat als pitch voor een MNM-format diende, heb ik bijvoorbeeld eerst bij haar voorgelegd. Met feedback is ze heel goed: ze kan duidelijk aangeven wat ze goed vindt, en waar er nog geschaafd kan worden.

“Mama’s status als publiek figuur heeft niet zo’n overweldigende impact op mij. Als kind heb ik weleens naar Schuif af! gekeken, ja, maar ook niet zó vaak. Met de hype rond haar nummer ‘Gratitude’ net hetzelfde: ik heb gezien dat ze het Lieven Van Gils even moeilijk heeft gemaakt in zijn studio door daar plots dat nummer te zingen. Daar lach ik dan even mee, en klaar.

“Ze doet al die dingen dan ook met een ongelooflijke authenticiteit, hè. Oké, ze wordt misschien iets actiever en meer ad rem op televisie. Dat noem ik dan haar showbizzknop. Maar in alles wat ze doet, zie ik toch onmiskenbaar mijn moeder.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234