Dinsdag 21/09/2021

Ingangsexamen op losse schroeven

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De Vlaamse medische wereld verzet zich hevig tegen het plan van minister Onkelinx (PS) om de beperking op het aantal nieuwe huisartsen en specialisten af te schaffen. "Dit komt neer op de afschaffing van het ingangsexamen geneeskunde in Vlaanderen."

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zegt dat ze met het opheffen van een aantal beperkingen het tekort aan onder andere huisartsen, spoedartsen en geriaters wil aanpakken. De ministerraad keurde daarvoor op 6 december een ontwerp van KB goed.

"Dit lijkt een positieve maatregel", zegt Jan Eggermont, vicedecaan van de Leuvense faculteit geneeskunde, "maar eigenlijk gaat het om een regularisering van het overschot aan artsen dat in Franstalig België afstudeert."

De beperking op het aantal artsen werd eind jaren negentig in het hele land ingevoerd. Vlaanderen organiseert sinds 1997 een toegangsexamen voor de opleidingen tot arts en tandarts. Onder andere door die filter zijn er bijna nooit meer afgestudeerden dan het aantal beschikbare Riziv-nummers. Die zijn noodzakelijk om als huisarts of specialist aan de slag te kunnen gaan.

Kwaliteit in gevaar
In Franstalig België lukte het beperken van de instroom door juridische discussies niet. Het gevolg is dat de Franstalige gemeenschap afstevent op een overschot van een duizendtal kandidaat-artsen. Door het opheffen van de beperkingen zouden zij toch een Riziv-nummer kunnen krijgen.

"Omdat de numerus clausus en het ingangsexamen per decreet verankerd zijn, betekent dit de afschaffing van het ingangsexamen in Vlaanderen", zegt Eggermont. "De minister lost een probleem in Franstalig België op door in Vlaanderen een probleem te creëren."

Als het KB door de ministerraad bij de tweede lezing wordt goedgekeurd, betekent dit dat studenten zich daarna zonder toegangsproef kunnen aanmelden voor de opleiding huisarts of een van de knelpuntspecialismen. De universiteiten vrezen dat de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt door de verwachte toevloed van studenten.

Om het KB in extremis tegen te houden, voeren de Vlaamse universiteiten hun verzet op. Een petitie tegen de opheffing van de numerus clausus verzamelde op een dag tijd meer dan vierduizend handtekeningen. Studenten, de vijf Vlaamse universiteiten, bijna alle Vlaamse artsensyndicaten en de Franstalige voorzitter van het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van geneesheren-specialisten hebben de oproep ondertekend.

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Laurette Onkelinx. Beeld BELGA
Laurette Onkelinx.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234