Maandag 20/01/2020

Inga Verhaert moet Tobback aan zege helpen

Is Bruno Tobback de man van de cassante uitspraken, dan is zijn running mate Inga Verhaert de vrouw die mensen verbindt. Dat ze uit de provincie Antwerpen komt en de vrouwenbeweging van sp.a leidt, is ook aardig meegenomen.

Verhaert is nationaal geen klinkende naam, maar intern speelt ze bij sp.a al jaren mee in het kader. Ze behoort tot de generatie die onder Steve Stevaert de vleugels uitspreidde, zat van 2004 tot 2006 even in de Kamer, maar keerde terug naar de provincie Antwerpen, waar ze sinds 2006 gedeputeerde is.

Het maakt van haar een van de belangrijkste partijstemmen uit Antwerpen die niet uit 't Stad zelf komt.

Meteen een van de belangrijkste redenen waarom Bruno Tobback haar aanzocht om mee de voorzittersverkiezingen aan te gaan. "Ik kom uit Kalmthout en heb ervaring met de politieke realiteit van de kleinere, landelijke afdelingen. Het is goed dat die ook een stem krijgen in een partij die als stedelijk wordt gepercipieerd."

Mensen verbinden noemt Verhaert haar belangrijkste kwaliteit. Ze is een stuwende kracht achter de succesvolle samenaankoopcampagnes voor energie in de provincie. "Dit is een mooi voorbeeld van het nieuwe verbinden en bewegen. Daar ligt de toekomst van een politieke partij", zegt ze.

Zij-kant

Net als Stefanie Van Houtven, running mate van uitdager John Crombez, komt Verhaert dus uit de strategisch cruciale provincie Antwerpen. Maar Verhaert is ook voorzitter van Zij-kant, de vrouwenbeweging binnen sp.a. Zo kan ze de vrouwelijke flank voor Tobback afdekken.

Dat Verhaert de harde hoeken van haar chef moet afronden, ontkent ze. "Onze stijl is verschillend, maar ik ben hier niet om het schouwgarnituur van Bruno te spelen. Hij is recht voor de raap, ik heb altijd gevonden dat dat het voordeel van de duidelijkheid geeft."

Bang voor verscheuring in de partij is ze ook niet. "Democratie moet er voor iedereen zijn. Een interne verkiezing is een mooie toepassing van dat principe. We gaan open en eerlijk campagne voeren, en vervolgens weer schouder aan schouder staan."

Amper een halve week geleden werd Verhaert nog verzocht om te bemiddelen in het conflict over de positie van Antwerps fractieleidster en lokaal voorzitter Yasmine Kherbache. Of ze die rol kan aanhouden, valt te bezien. "Ik heb de mensen daar laten weten dat ik ter beschikking blijf, maar als ze vinden dat mijn positie nu te gekleurd is om te kunnen bemiddelen, dan heb ik daar begrip voor."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234