Zaterdag 08/05/2021

ING slorpt Record op: van dubbele naar enkele garantie voor je spaargeld

ING Bank slorpt Record Bank op. Daardoor zakt de bescherming voor wie bij beide instellingen klant is. Beeld M. Dogan/Shutterstock
ING Bank slorpt Record Bank op. Daardoor zakt de bescherming voor wie bij beide instellingen klant is.Beeld M. Dogan/Shutterstock

Wie zowel bij Record Bank als bij ING klant is, dreigt de bescherming van zijn spaargeld te zien dalen. Momenteel genieten ze nog tweemaal van de borgstelling van het Garantiefonds tot 100.000 euro per persoon mochten hun banken over de kop gaan, straks is dat nog slechts eenmaal het geval.

Vangnet blijft nodig

De kans dat een bank over de kop gaat, is klein. Dat is toch de theorie want financiële instellingen worden enorm gecontroleerd.

Maar een 100%-zekerheid geeft dat niet, leerde het recente faillissement van Optima Bank. In een verder verleden ging ook al de Bank Max Fischer over de kop en werd de kleine spaarbank Minerve gedwongen in vereffening gesteld. Voorts zorgde ook de teloorgang van het IJslandse Kaupthing voor paniek bij de Belgische spaarders. En bij de levensverzekeraars kwam een overkwikkelijk einde aan het avontuur van Apra Leven. En dan gaan we nog voorbij aan de ondersteuning door de staat die kleppers als Fortis Bank, ING, Dexia, KBC en Ethias nodig hadden om overeind te blijven.

Een goed vangnet blijft dan ook nodig. Het gaat hier toch om de bescherming van spaargeld waar gewone consumenten jarenlang hebben voor gewerkt.

Dat een Garantiefonds voor de financiële sector er zich borg voor stelt dat zelfs bij een faillissement van een bank de consumenten hun spaargeld tot 100.000 euro per persoon en per bank terugkrijgen, is bijgevolg een goede zaak.

Spreiden geeft meer zekerheid

Toch kunnen de consumenten ook veel zelf doen. Bijvoorbeeld door hun tegoeden te spreiden over verschillende financiële instellingen. Dat zou al vermijden dat ze in de problemen kunnen raken, mocht de Nationale Bank beslissen om alle uitgaande betalingen bij een bank te blokkeren zoals ze recentelijk nog deed bij Optima.

De spreiding heeft een bijkomend voordeel. Gezien de waarborg tot 100.000 euro per persoon van het Garantiefonds per instelling geldt, genieten mensen die hun vermogen over meerdere banken verdelen dus meerdere keren van die borgstelling.

Record - ING: van twee naar één

Wie momenteel zowel bij Record Bank als bij ING spaart, is in dat geval. Record Bank mag dan wel eigendom zijn van ING, het is een aparte instelling. En dus geldt de bescherming tot 100.000 euro zowel voor ING als voor Record.

Als ING haar voornemen doorzet om Record Bank in de eigen werking te integreren, blijft er nog slechts één instelling over en bijgevolg ook maar één keer de bescherming tot 100.000 euro. Tevens wordt het resterende risico van de betrokken klanten geconcentreerd op één bank.

Let wel: het is niet omdat er een andere naam hangt boven de deur van de twee of drie bankkantoren waar u klant bent dat u automatisch twee of drie keer geniet van de bescherming. Zo zijn Fintro en Hello Bank geen aparte banken. Het zijn gewoon merken van BNP Paribas Fortis. Wie bij Fintro of Hello Bank klant is, is dus direct klant bij BNP Paribas Fortis. Hier geldt dus slechts éénmaal de garantie tot 100.000 euro.

Ook buitenlandse garanties

Voorts moet u er zich bewust van zijn dat niet alle banken die op de Belgische markt actief zijn ook onder het Belgische garantiestelsel vallen. Zo huizen spaarders bij Rabobank.be en MoneYou (een merk van ABN Amro) onder het Nederlandse waarborgsysteem. Die bij Fortuneo onder het Franse. En die bij Izola Bank onder het Maltese. Dat u er vanuit België spaart, verandert hieraan niets.

Deutsche Bank valt dan weer onder het Duitse. Hier geldt naast de wettelijke garantie tot 100.000 euro per bank, die in heel Europa van kracht is, nog een bijkomende garantie. De Duitse banken waarborgen ook onderling elkaars verplichtingen en dit voor een maximumbedrag per cliënt dat overeenstemt met 20% van het eigen vermogen van de betreffende bank.

Wie kiest voor de voorzichtigheid kan hiervan gebruik maken door zijn spaargeld niet alleen te spreiden over meerdere banken, maar ook over meerdere depositogarantiesystemen.

Lees op Spaargids.be ook:

- ING slokt Record Bank op
- Staat betaalde al 39,5 miljoen euro voor Optima
- Garantiefonds kan direct 3 miljard euro inzetten voor opvang Optima

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234