Vrijdag 02/06/2023

Infrax verzet zich tegen gedwongen fusie met Eandis

Distributienetbeheerder Infrax verzet zich in een open brief in alle kranten tegen de dreigende fusie met concurrent Eandis. Een campagne die het bedrijf 100.000 euro kost. "We geloven dan ook absoluut niet in de voordelen die een dergelijke fusie zou moeten opleveren", zegt CEO Paul De Fauw. "Het zou elke zin voor innovatie fnuiken."

De distributie van gas en elektriciteit gebeurt in Vlaanderen door de intercommunales, die worden overkoepeld door Eandis en Infrax. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil beide bedrijven nu fuseren, om zo tot een eengemaakt distibutietarief te komen, dat ongeveer 40 procent van de elektriciteitsfactuur uitmaakt.

Concurrentie
Infrax verzet zich hevig tegen dat plan. "Zowel wij als Eandis proberen zo innovatief en creatief mogelijk te zijn", zegt De Fauw. "Bij een eenmaking zal die drive verdwijnen omdat er geen concurrentie meer is."

Concurrentie is er nu volgens Infrax wel degelijk, hoewel de consument geen keuze heeft en met het distributiebedrijf in zee moet dat voorhanden is in zijn woonplaats. "De gemeenten kunnen echter om de achttien jaar kiezen met welk bedrijf ze een deal sluiten", aldus De Fauw. "Vanaf volgend jaar tot ongeveer 2022 kan er opnieuw worden gekozen."

Dat Infrax en Eandis schuld zouden hebben aan de indrukwekkende stijging van de distributietarieven, ontkent de CEO stellig. "Het deel van de prijs waarop wij invloed hebben, is zelfs gedaald. De stijging van de laatste jaren is grotendeels een gevolg van het groenestroombeleid. Pas als men alle concurrentie uit de markt zuigt met een fusie, zal ook ons deel van de prijs gaan stijgen", besluit hij.

Politiek
Volgens minister van Energie Freya Van den Bossche is er geen sprake van een gedwongen fusie. "Er is met de netbeheerders overeengekomen dat Infrax en Eandis tegen 2016 een eenheidstarief binnen hun zone moeten invoeren", is te horen bij haar kabinet. "Tegelijk hebben ze zich bereid verklaard om de intercommunales binnen hun gebied maximaal te fuseren, zodat de huidige elf netbeheerders met 485 politieke mandaten worden vervangen door twee afgeslankte maatschappijen."

Dat zoiets zou leiden tot een prijsstijging door gebrek aan concurrentie, is onzin volgens de minister. "De prijzen zullen gewoon naar elkaar toegroeien. De concurrentie vertaalt zich vandaag vooral in profileringsdrang die de consument op kosten jaagt."

Ook Eandis is van mening dat een fusie niet tot een prijsstijging zou leiden. "Een eventuele fusie, als mogelijk eindpunt op lange termijn, zal leiden tot een grotere efficiëntie en minder kosten, bijvoorbeeld door de afslanking van managementfuncties en ondersteunende directies."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234