Woensdag 08/12/2021

NMBS

Infrabel hamert op veiligheid in aanloop naar regionale spooracties

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vanavond vanaf 22 uur start de socialistische bond ACOD/CGSP twee dagen van regionale acties bij het spoor. Nadat bij een vorige actie sporen waren bezet, sabotage was vastgesteld en een seinhuis was geblokkeerd, wijst spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel nog eens op de "elementaire veiligheidsregels" voor het spoor. De grootste hinder van de acties wordt in Wallonië verwacht.

Infrabel wijst er allereerst op dat spoorlopen levensgevaarlijk is. Net deze week startte de spoornetbeheerder een nieuwe veiligheidscampagne op rond dat thema, en nu "wenst Infrabel zijn personeel, de vakbondsafgevaardigden en de militanten hiervan eveneens bewust te maken", klinkt het in een persbericht. Mochten stakers de sporen bezetten, vreest Infrabel dat de boodschap van de campagne verloren zou gaan.

Daarnaast wijst Infrabel op het belang van de de verkeerscentra (Traffic Control) en de seinhuizen. "Het seinhuispersoneel mag in geen geval enigszins van zijn taken afgeleid worden", luidt het.

Boetes

Bij de vorige actie, van 9 oktober, werden enkele boetes uitgedeeld bij een stakingspost voor een seinhuis, op basis van verzoekschriften die Infrabel had ingediend. Dat leidde tot onvrede bij de organiserende vakbond, die sprak van een poging om de staking te breken.

Of de spoornetbeheerder gelijkaardige maatregelen heeft genomen voor de nieuwe acties, wil men niet zeggen. "Infrabel zal alles in het werk stellen om de spoorveiligheid te allen tijde te garanderen, voor reizigers en personeel", is het enige dat Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit kwijt wil.

Infrabel voelt zich alleszins gesteund door een uitspraak van de burgerlijke rechtbank vrijdag. Die stelde dat noch stakingsposten voor de seinhuizen van het spoorwegnet, noch het spoorlopen van personen - stakers inbegrepen - aanvaard kunnen worden.

Vooral hinder in Wallonië

De nieuwe acties gaan uit van de socialistische spoorbond (ACOD/CGSP). Vanaf 22 uur wordt er een dag lang actiegevoerd in Oost- en West-Vlaanderen, en in de regio's Luxemburg, Namen, Luik en een deel van Waals-Brabant. Vanaf morgenavond is het de beurt aan Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen in Vlaanderen, en Henegouwen en een deel van Waals-Brabant in Wallonië.

De grootste hinder wordt in het zuiden van het land verwacht. De Vlaamse vleugel van de socialistische spoorbond, ACOD Spoor, beperkt zich tot voornamelijk sensibilisering en informatievergaderingen, met beperkte hinder voor de reiziger. Voor het goederenvervoer is er wel een stakingsaanzegging van 48 uur.

Ook het internationale treinverkeer zal hinder ondervinden, met vooral gevolgen voor Thalys en ICE. De Eurostar- en TGV-treinen zouden gevrijwaard blijven van problemen.

De socialistische spoorbond protesteert tegen enerzijds de strategische visie voor het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), en tegen anderzijds de moeizame onderhandelingen over een nieuw protocol van sociaal akkoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234