Zondag 26/09/2021

Update

"Informatie Japanse regering over kernramp onbegrijpelijk"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Japanners die in de omgeving rond de kerncentrale van Fukushima wonen, weten niet of hun eigen groenten veilig zijn om te eten of niet. Dat zei Jan Vande Putte van milieuorganisatie Greenpeace vandaag tijdens een persbriefing in Brussel. Vande Putte is net terug uit de getroffen regio in Japan, waar hij het stralingsonderzoek van Greenpeace leidde. "De cijfers van de Japanse overheid zijn onbegrijpelijk", zegt Vande Putte, die binnenkort opnieuw naar Japan gaat. "De gegevens van de regering kloppen wel, maar ze zeggen niets", luidt het.

Onderzoekers van Greenpeace stelden verontrustende radioactiviteitniveaus boven de norm vast bij groenten uit tuintjes en bij een staal afkomstig van een groentemarkt in de stad Fukushima. De stalen werden genomen buiten de evacuatiezone rond de kerncentrale. Vooral ten noordwesten van de centrale werden hoge waarden opgemeten.

Zwangere vrouwen
Eigenlijk zou ook de bevolking van de steden Fukushima en Koriyama, beide op ongeveer zestig kilometer van de kerncentrale, beter geëvacueerd worden, stelt Vande Putte. In elk geval zijn er volgens Greenpeace beschermende maatregelen nodig. De organisatie stuurde daarover een brief naar de Japanse eerste minister. Er is een verhoogd risico op fatale kankers, zegt Vande Putte. "Zwangere vrouwen zouden de stad moeten verlaten, maar dat ligt natuurlijk moeilijk."

Verbetering aanpak
Greenpeace zag de laatste dagen een verbetering in de aanpak van de Japanse overheid. Zo werd de evacuatiezone uitgebreid en werd het niveau van de ramp op de INES-schaal verhoogd van 5 naar 7. Dat laatste illustreert volgens Vande Putte de inhaalbeweging die de Japanse autoriteiten aan het maken zijn.

Vande Putte stelde vast dat de Japanse bevolking verdeeld is over de kernramp. "In Tokio heb je believers en non-believers, wat tot spanningen leidt. Japanners hebben sowieso veel vertrouwen in de overheid en de bedrijven, en dat is ook zo gebleven. Dichter bij de evacuatiezone ligt het anders. Daar zijn de lokale overheden zeer kritisch."

Overal
Volgens Eloi Glorieux, campagneverantwoordelijke rond kernenergie voor Greenpeace, kan een nucleair ongeval overal gebeuren, ook bij ons. We maken dat best niet mee, zo benadrukte hij vandaag. "De ramp in Tjernobyl gebeurde 25 jaar geleden, maar toch wonen er nog altijd mensen in radioactief gebied. In Schotland mogen nog altijd weilanden niet begraasd worden omdat ze te besmet zijn."

WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil ondertussen dat er in Japan systemen op poten worden gezet voor medisch toezicht over tien tot twintig jaar. Bedoeling is zo de gezondheidsgevolgen op lange termijn na te gaan van de nucleaire ramp in Fukushima. Maria Neira, directrice van het departement Openbare Gezondheid en Milieu van de WHO, erkende dat het nu "misschien wel nog te vroeg" is om die systemen uit te werken. Japan is immers nog "zeer koortsachtig" bezig met het bepalen van de radioactiviteit, zei ze.

Alarmniveau
De Japanse autoriteiten hebben trouwens al voorzichtige stappen gezet om de gezondheid van de bevolking in het oog te houden. Het functioneren van de schildklier van meer dan 940 kinderen wordt regelmatig gecontroleerd, zonder dat risico's aan het licht zijn gekomen. Japan besliste om het kernongeval in Fukushima op gelijke hoogte te klasseren als de ramp in Tsjernobyl van 1986. Hoewel het alarmniveau werd opgetrokken, zijn de gezondheidsrisico's voor de zone op meer dan 40 kilometer rond de kerncentrale "vandaag niet groter dan gisteren", zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. (belga/kh/adv)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234