Dinsdag 24/05/2022

Inflatie op recordhoogte

Stijging van 3,46 procent hoogste sinds '91

Brussel l De Belgische inflatie is vorige maand gestegen tot 3,46 procent, het hoogste peil in zestien jaar. De sterke stijging van het algemene prijspeil is vooral te wijten aan de fors hogere prijzen voor energie en voedsel. Economen geloven dat de inflatie een piek heeft bereikt en vanaf de lente of zomer zal dalen.

Eind december stond de inflatie in ons land op 3,1 procent, wat ook het gemiddelde voor de eurozone is. Het indexcijfer van de consumptieprijzen steeg in januari met 0,44 punten tot 108,84 punten, wat betekent dat de prijs van een reeks referentiegoederen feller gestegen is dan de lonen en dus de koopkracht van de Belg is gedaald. De federale overheidsdienst Economie noteerde grote prijsstijgingen voor aardgas, elektriciteit, brood, zuivelproducten en water. Reizen daarentegen werden goedkoper.

De prijzen van energie en voedsel zijn al geruime tijd sterk aan het klimmen. Huisbrandolie werd in de voorbije twaalf maanden 43 procent duurder en lpg-brandstof 30 procent. Daardoor versnelde de inflatie tot bijna 3,5 procent. Het is al van augustus 1991 geleden dat de inflatie nog zo hoog was.

Een hoge inflatie betekent niet dat alles duurder wordt. Een kleuren-tv bijvoorbeeld kost 23 procent minder dan een jaar geleden en een gsm-gesprek 13 procent. De inflatie meet de gemiddelde prijsevolutie van een korf van meer dan 500 goederen en diensten.

De zogenaamde gevoelsinflatie is nog hoger dan de feitelijke inflatie, omdat vooral de courante producten duurder worden. Gezinnen kopen elke dag brood en tanken elke week benzine of diesel, terwijl ze slechts om de vijf of tien jaar een televisie kopen. Bovendien zitten benzine en diesel niet in de gezondheidsindex, de basis voor de loonindexering. Daarom staat de regering onder druk om maatregelen te nemen die de koopkracht van de gezinnen opkrikken.

Economen verwachten dat de olieprijs en de inflatie in de komende maanden geleidelijk dalen. De grootbanken voorspellen voor 2008 een gemiddelde inflatie van 2,5 à 2,8 procent. Toch wordt de spilindex later dit jaar opnieuw overschreden. Daardoor zullen de sociale uitkeringen en de lonen van de ambtenaren wellicht in de zomer voor de tweede keer dit jaar met 2 procent stijgen.

Niet alleen in België is de inflatie aan een forse opmars bezig. Dat is zo in de hele Europese Unie. Eind december stond de inflatie in ons land op 3,1 procent, en dat was precies het gemiddelde voor de eurozone. In de 27 landen van de Europese Unie bedroeg het tempo van de prijsstijgingen toen 3,2 procent. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de lidstaten. In Duitsland kwam de inflatie in december ook uit op 3,1 procent, Frankrijk en Italië deden met 2,8 procent net iets beter. Luxemburg daarentegen kwam een stuk boven dat gemiddelde uit: de inflatie bedroeg er in december 4,3 procent.

Opmerkelijk is de lage inflatie in Nederland: amper 1,6 procent. Dat is de helft minder dan in België, terwijl Nederland toch ook geconfronteerd wordt met de hoge olieprijzen en de duurdere voedingsproducten. "Overheidsmaatregelen hebben de voorbije maanden een remmend effect gehad op de inflatie in Nederland", zegt Aline Schuiling, econome bij Fortis Bank Nederland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234