Maandag 29/11/2021

Infiltrant nekt jihadnetwerk

In Brussel zijn er strenge straffen uitgesproken op een proces tegen jihadronselaars. Drie beklaagden kregen twintig jaar cel omdat ze eerder al veroordeeld waren voor andere misdaden. Uniek is dat het onderzoek steunde op de infiltratie van een politieagent.

Dertig verdachten die terechtstonden in de zaak van de zogenaamde 'Syrische filière' zijn voor de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot celstraffen van tien maanden tot twintig jaar. Ze werden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan activiteiten van een terroristische groep. Slechts twee verdachten werden vrijgesproken.

Hoofdbeklaagde Khalid Zerkani (41), die twaalf jaar kreeg, is een oudgediende van de gewapende islamitische strijd. Hij zou in de jaren negentig in de beruchte trainingskampen van Al Qaida op de grens van Pakistan en Afghanistan verbleven hebben. In Brussel ontpopte Zerkani zich tot een boegbeeld van radicaliserende jeugd. Hij zette die aan tot zakkenrollen en inbreken, zeggend dat de islam zulke misdrijven toestaat als de opbrengst aan de jihad wordt besteed.

Hij deelde het geld uit aan rekruten die wilden gaan vechten en de reputatie van vrijgevigheid die Zerkani zo opbouwde, bezorgde hem de bijnaam Papa Noël - de Kerstman van de jihad. De rechtbank noemde hem gisteren "een cynische goeroe" en gaf hem twaalf jaar cel. Dat is de hoogste straf van de beklaagden die aanwezig waren en effectief riskeerden om achter de tralies te vliegen. Een groot deel van de 32 betichten stond bij verstek terecht omdat ze in Syrië zitten of daar al gesneuveld zijn.

Brein achter Verviers

De bekendste van die afwezigen is Abdelhamid Abaaoud (28) uit Molenbeek. Hij kwam begin dit jaar in het nieuws als brein achter het terroristisch complot dat in Verviers verijdeld werd. Hij krijgt twintig jaar cel voor zijn aandeel in het ronselaarsnetwerk én de ontvoering van zijn broertje Younes. Die laatste was dertien jaar toen Abaaoud hem meenam naar het Syrische front. Younes geldt nog altijd als Europa's jongste Syrië-strijder en zijn foto's zijn intussen wereldwijd in kranten verschenen.

Geen van beide broers gaf onlangs nog een teken van leven, maar ze worden allebei nog in de rangen van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië vermoed. Hetzelfde geldt voor Yassine Lachiri (27), een Brusselse kok die op Facebook vertelde dat hij in Syrië meegedaan heeft aan de terechtstelling van een Belgische strijder die als een spion werd beschouwd. Lachiri's zes jaar oudere broer Abdelmonaïm is anderhalf jaar geleden gesneuveld.

Ook hij kwam openlijk voor zijn wreedheden uit: zo liet hij zich fotograferen terwijl hij het lijk van een gedode tegenstrever vrolijk lachend met een mes bewerkte. Tegen de drie zwaarst gestraften was zelfs dertig jaar geëist, het dubbele van wat normaal gevorderd kan worden op een terrorismeproces. Dat had het trio te danken aan eerdere veroordelingen. Bij Yassine Lachiri sloeg die 'wettelijke herhaling' op doodslag in het drugsmilieu waarin hij ooit vertoefde en bij Abdelmonaïm naar verluidt zelfs op kindermisbruik.

Vermoed wordt dat de rekruteringscel waarvan zij samen met Zerkani als de leiders worden beschouwd, zeker twintig Belgische jongeren naar de Syrische oorlog uitgestuurd heeft. Twee van hen hebben dat ook zeker bekocht met de dood, Bilal Barrani en Yoni Mayne. Twee maanden later al verschenen er foto's van zijn lijk op Twitter. Abu Dujana Al-Mali, zoals zijn kompanen hem noemden, werd 23 jaar oud. Barrani droeg de strijdersnaam Abu Said. Toen hij in september van vorig jaar op Facebook verscheen met een wapen in de hand, drukte een familielid hem nog op het hart: "De oorlog is geen spel. Je bent nog zo jong. Dat Allah je moge bewaren en lang laten leven." Drie maanden later was ook hij dood, net geen negentien jaar oud.

Uitgenodigd voor trouwfeest

Het onderzoek naar Zerkani en co. begon al vroeg in 2012 en liet zelfs een politieagent in het milieu infiltreren. Die man kweet zich zo goed van zijn taak dat hij werd uitgenodigd op het trouwfeest van een moslimbekeerling die klaarstond om naar Syrië te trekken. Hij hield zijn cover zo lang vol dat hij zelf bijna geronseld werd. "Je hebt een lijf dat gemaakt is om te strijden", zo vleide een van de veroordeelden hem. "En dan heb ik het niet over vechtsport, maar over de jihad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234