Genderrevolutie
Ines (26): "Naast biseksueel ben ik ook demiseksueel. Ik kan enkel seks hebben met mensen met wie ik een intense band heb"
► Ines (26)
► opgevoed als meisje
► transgender, noemt zichzelf ‘non-binair, biseksueel en demiseksueel’
► studeerde Woordkunst-drama, communicatiemanagement & postgraduaat COPY
► houdt van ongeplande avonden met vrienden, alles wat holografisch is, zonsondergangen, een warme pyjama op koude dagen, vegan
► werkzoekend, freelanceschrijver, eigen label Musthave
"Ik ben geboren en opgevoed als meisje, maar voel me niet specifiek man of vrouw. Ik identificeer me als non-binair, heb het liefst dat mensen naar mij verwijzen met ‘die’ en ‘hun’ in plaats van ‘zij’ en ‘haar’ of ‘hij’ en ‘hem’. Mijn expressie is vooral ‘ik’ en die koppel ik niet aan mannelijk of vrouwelijk. Maar ik heb een aantal kenmerken waardoor mensen mij als vrouw zien. Voor hen kan het dus verwarrend zijn, maar niet voor mij. Ik zit goed in mijn vel. Soms denken mensen dat ik me vooral wil verzetten tegen maatschappelijke genderrollen, maar hoe de samenleving naar mannen en vrouwen kijkt, staat volledig los van hoe ik me voel. Al storen die stereotiepe verwachtingspatronen me wel. Als ik date met iemand die zich als man identificeert, dan wil ik niet dat hij de rekening moet betalen omdat ‘het zo hoort’.
“Trans zijn is voor mij eerder een gevoel dan een lichamelijk ongemak. Ik heb dat gevoel ook nooit als problematisch ervaren. Als kind klom ik graag in bomen. Ik hield van stoere kleren, maar ik droeg ook graag jurken. Ik stond er niet bij stil dat ik een broek koos uit een jongensrek. Mijn moeder liet me altijd begaan. Ook toen ik opgroeide had ik vrede met mijn veranderende lichaam. Pas toen ik begon te beseffen dat ik non-binair was, had ik het er iets moeilijker mee. Hoe kon ik die vrouwelijke lichaamsdelen koppelen aan een genderneutrale identiteit? Toen ervoer ik wel een soort van genderdysforie. Maar als ik nu in de spiegel naar mijn borsten kijk, zie ik non-binaire borsten. Voor mij zijn die niet vrouwelijk, net zomin als een jurk vrouwelijk hoeft te zijn. Ook vrouwelijkheid is maar een label. Dus ik wil zeker niets veranderen aan mijn lichaam. Ik voel me er goed in.
“Ik heb nooit geworsteld met mijn geaardheid. Ik heb ook altijd geweten dat ik biseksueel ben, al had ik er toen nog geen naam voor. Ik was er niet zo mee bezig, had toen andere dingen aan mijn hoofd. Hoewel ik me geen vreemde eend voelde, dachten anderen daar anders over. Op school werd ik vaak gepest. Er was niet echt een specifieke reden. De ene keer was het omdat ik kleren afdroeg van een ouder kind in de familie, de andere keer omdat ik iets niet goed kon. Als je buiten de groep staat en niet met de trends meegaat, ben je een gemakkelijk doelwit.
“Op mijn zestiende wilde ik graag naar de kunstacademie in Gent. Omdat we in de Kempen woonden, ging ik op internaat. Daar ontmoette ik voor het eerst andere biseksuelen. Toen pas leerde ik dat er een woord voor bestond. Ik merkte dat ik gemakkelijker aansluiting vond bij hen. Naast biseksueel ben ik ook demiseksueel. Ik kan enkel seks hebben met mensen met wie ik een intense band heb. Als ik gevoelens heb voor iemand, vind ik seks leuk maar ik word niet spontaan opgewonden van denken aan seks of zo. Puur seks om de seks, de mechanische handeling op zich? Dat zegt me niets. Waarden en normen hebben hier niets mee te maken. Ik heb geen oordeel over hoe andere mensen hun seksualiteit beleven. Sommige van mijn vrienden hebben veel verschillende seksuele contacten. Ik ben van nature gewoon niet zo seksgedreven. Wel als ik met iemand samen ben, maar als ik geen relatie heb, denk ik er amper aan. De switch tussen niets of alles kan soms even wennen zijn. (lacht)
“Ik heb eigenlijk nooit erg veel queer vrienden gehad. Ik was er ook niet naar op zoek. Maar door mijn kledingcollectie samen te stellen rond biseksualiteit leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Ik trek vaak op met mijn queer family. Mijn andere vrienden zijn ook nog steeds belangrijk, maar soms is het leuk om tussen mensen te vertoeven die net als jij queer zijn. Als je met vragen zit, dan kun je die met hen bespreken.
“Het zou goed zijn mochten kinderen al van jongs af aan weet hebben van al die verschillende rolpatronen en mogelijkheden. Dat ze ook verhalen lezen over gezinnen met twee mama’s, waarin een prinses de prins redt of een genderqueer personage meespeelt. Gender queerness kampt nog met zoveel vooroordelen. Mensen zijn zich meestal niet bewust van de stereotiepe ideeën die ze hebben van biseksualiteit, dus wil ik die graag mee doorprikken.
“Vorig jaar heb ik ook de vooroordelen over biseksualiteit uitgebreid onderzocht. Op basis van wat mensen denken over biseksuelen en panseksuelen, en van wat wij zelf regelmatig te horen krijgen, maakte ik slogans die ik op truien heb gezeefdrukt. ‘Trust me, I’m bi’, ‘Not just passing bi’, ‘The only threesome I want is pizza, movie, couch’ en ‘Leaving you for a girl’ wijzen mensen op hun stereotiepe ideeën. Biseksuelen zijn niet per se promiscue of ontrouw, en ze eten niet van twee walletjes. Je geaardheid heeft niets te maken met hoe je bent in een relatie, en ook de relatievorm die je verkiest staat er volledig los van. Ik val gewoon op mensen, ongeacht hun geslacht en hun gender.”