Zaterdag 08/08/2020

'Ineens viel er geld uit de hemel'

De inwoners van Zedelgem wisten niet wat hen overkwam toen dieven tijdens een politieachter-volging plots een kluis vol geld uit hun vluchtwagen gooiden. Tienduizenden euro's, open en bloot op straat. 'Mijn verstand zei maar één ding: zo veel mogelijk briefjes van vijfhonderd oprapen.'

José Maertens was zaterdagavond net een gitaarsolo aan het oefenen in zijn woonkamer toen hij de luide knal hoorde. "Mijn eerste gedacht was: een zwaar ongeval." Maar toen Maertens naar buiten liep om te helpen zag hij geen gewonden, wel een straat geplaveid met geld. En even verderop: een opengebarsten kluis. "Honderden bankbriefjes vielen als regendruppels uit de lucht. Briefjes van 100, 200, zelfs 500 euro. Goed voor miljoenen oude Belgische franken. Ik heb niet nagedacht, ben meteen met beide handen beginnen rapen. Weet je hoe moeilijk het is om dwarrelende briefjes te vangen? Boven-dien moest je snel zijn."

Maertens was niet de enige met een graaireflex. "Op een gegeven moment keek ik op en zag ik zeker dertig mensen briefjes bijeen harken op het kruispunt. Iemand probeerde met een aftrekker geld vanonder een wagen te halen. Ik heb niet gezien wie, daarvoor was ik te gefocust bezig. Met rapen, maar evengoed met opletten of ik niet werd gefilmd. Een man sprong uit zijn wagen, zijn kinderen nog op de achterbank. Hij begon als een gek te grabbelen, stapte weer in en scheurde weg. Slim."

Paranoia en roddels

José Maertens zelf had minder geluk. Enkele minuten na de knal arriveerde de politie. Buurtbewoners die toen nog druk op het kruispunt aan het rapen waren, mochten hun buit meteen weer afgeven. De kluis bleek ontvreemd te zijn bij een diefstal in het nabijgelegen Torhout. En vervolgens tijdens een wilde achtervolging door de inbrekers in paniek uit de vluchtwagen gegooid. "Ik had op dat moment al twee of drie rolletjes geld verzameld, en enkele paarse briefjes." Maertens schudt zijn hoofd als hij het vertelt. Alsof hij nog steeds niet kan geloven. "Zo'n tienduizend euro, genoeg om de renovatie van mijn zonnebankcenter in één klap af te betalen. Die agenten moesten het uit mijn handen trekken."

Zes dagen na het brandkastincident zijn de daders van de inbraak nog steeds spoorloos. Net als een zeer groot deel van de buit. Met de nodige paranoia en roddels van dien. "Nu is het wachten wie van de buren zich als eerste een Porsche aanschaft." Burgemeester Patrick Arnou (CD&V-Nieuw) riep zijn inwoners gisteren op de radio op om al het gevonden geld netjes terug te brengen. "Ik ben advocaat van beroep. Neem het van mij aan: geld houden dat eigenlijk iemand anders toebehoort is wel degelijk strafbaar. Daar staan celstraffen op."

'Bedrieglijk verbergen', noemt het Brugse parket het. Speurders zijn alvast een onderzoek gestart. Wie deze week nog uit zichzelf het geld teruggeeft, zal nog als eerlijke vinder worden behandeld, belooft burgemeester Arnou. "Het is niet aan mij om amnestie te verlenen, daarover gaat het parket. Wel wil ik als tussenpersoon optreden: geld dat aan mij wordt gegeven, zal ik anoniem aan de politie overhandigen." Drie mensen zouden hun vergaarde buit al hebben teruggebracht. De een kreeg naar eigen zeggen gewetensproblemen, de ander vooral schrik. Eén vrouw overhandigde maar liefst 21.000 euro aan de politie. Arnou: "De laatste die bij mij kwam voelde zich zeer gegeneerd. Tja, hoe gaat zoiets? Op het moment zelf bezwijk je aan de lokroep van het geld, daarna steken de twijfels de kop op. Of ik zelf ook was bezweken was ik er bij geweest? Nee, zeker niet. Ik voel me geambeteerd dat zoiets in mijn gemeente gebeurt."

Achtergebleven briefjes

Diefstal of eerlijk gevonden? Dat is de vraag die een hele gemeente al dagenlang beroert. Voorlopig zonder consensus. "De burgemeester is een zeveraar", zegt een jonge buurtbewoonster. "Welk kalf zou zoveel geld nu teruggeven?" Terwijl ze het bewuste kruispunt oversteekt werpt ze nog vlug een blik in de struiken. Ze is lang niet de enige. "De afgelopen dagen wemelde het hier van het volk, wellicht op zoek naar achtergebleven paarse briefjes", grinnikt de wat oudere buurtbewoonster Isabel. Ook zij was thuis, op de avond dat het plots geld regende in haar straat. "Ik had de knal gehoord, maar durfde niet buitenkomen. Bang dat een dief langs achter mijn huis zou binnenglippen terwijl ik op straat ging kijken."

Buurman Marcel Dobbels was er wel als de kippen bij om mee geld op te rapen. "Ik reed toevallig langs toen ik plots die glinsterende hologrammen van de briefjes opmerkte in de lucht. Ik ben ze onmiddellijk beginnen verzamelen. Let wel: om ze meteen terug te geven aan de politie. Met het hand op het hart: geen seconde heb ik eraan gedacht om het zelf te houden. Wat 'et minne ni is, moe 'ik ni hebben." Toch blijft die bewuste avond maar door zijn hoofd spoken. "Ik hoor nu dat er nog maar een klein deel van de buit terecht is. Maar die avond heb ik samen met anderen hopen geld aan de politie overhandigd. De hele koffer lag vol. Ergens klopt er toch iets niet."

José Maertens komt er weer even bijstaan: "Iedereen zegt nu dat die van Zedelgem graaiers zijn. Niets is minder waar. Akkoord: als je uit het niets geld uit de hemel ziet vallen, vallen de remmingen even weg. Je weet niet wat je doet, je wordt gek. Ik dacht dat het drugsgeld was, of zwart geld. Zeg nu eerlijk: hoeveel doodgewone, eerlijke mensen hebben zo veel geld thuis in een kluis liggen? Achteraf bekeken had ik een trui met lange mouwen moeten aantrekken. Of het in mijn onderbroek moeten steken. Maar op zo'n moment heeft een mens geen tijd om na te denken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234