Industriële luchtvervuiling kost Europa miljarden
Industriële luchtvervuiling in de Europese Unie zorgt jaarlijks voor miljarden dollar aan schade. Dat meldt het Europees Milieuagentschap (EEA) vandaag in een rapport.
Volgens het agentschap beliepen de kosten voor luchtvervuiling en broeikasgassen afkomstig van elektriciteitscentrales, raffinaderijen en staalbedrijven alleen in 2012 al tussen 59 à 189 miljard euro (73 à 234 miljard dollar). De verliezen uiten zich in de vorm van vroegtijdige sterfgevallen, ziekenhuiskosten, verlies van arbeidsdagen, gezondheidsproblemen, schade aan gebouwen en lagere gewasopbrengsten.
De wetenschappers onderzochten in de periode van 2008 tot 2012 in totaal meer dan 14.300 bedrijven. Zo'n 147 bedrijven - of amper 1 procent van het totale aantal - waren goed voor maar liefst de helft van de schade. De analyse toont aan dat deze fabrieken verborgen kosten voor onze gezondheid en het milieu met zich meebrengen", verklaarde Hans Bruyninckx van het EEA. "Andere sectoren, vooral dan transport en landbouw, dragen ook bij tot de slechte luchtkwaliteit.
Volgens het EEA waren 26 van de 30 "meest schadelijke fabrieken" van 2008 tot 2012 energiecentrales die hoofdzakelijk door steenkool en bruinkool worden aangedreven. De meeste van deze fabrieken zijn gevestigd in Duitsland, Polen, Roemenië en Bulgarije.