Dinsdag 31/01/2023

Indiase verkrachtingszaak sleept zich traag voort

Een verdachte van de groepsverkrachting wordt door de politie begeleid, bij de rechtszaal in New Delhi op 25 juli Beeld AFP
Een verdachte van de groepsverkrachting wordt door de politie begeleid, bij de rechtszaal in New Delhi op 25 juliBeeld AFP

Op 16 december werd een 23-jarige vrouw in New Delhi tijdens een busrit bruut verkracht door meerdere daders. Ze overleed twee weken later aan de gruwelijke verwondingen die haar tijdens de groepsverkrachting waren toegebracht. Deze gebeurtenis bracht in India honderdduizenden mensen de straat op die een harde aanpak van de daders eisten. De brute groepsverkrachting werd wereldnieuws en de Indiase regering beloofde snelrecht voor de betrokkenen.

redactie

Nu, ruim zeven maanden later, sleept de rechtszaak tegen vier verdachten zich voort. In maart werd een vijfde verdachte dood in zijn cel gevonden. Een zesde betrokkene wordt door de jeugdrechter behandeld. Die zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Elke zittingsdag besteedt de rechtbank maar twee uur aan de zaak. Er kan per zitting maar een getuige gehoord worden van de bijna honderd die zijn opgeroepen. De rechter zelf vertaalt de getuigenis woord voor woord van Hindi in het Engels, waarbij hij de stenograaf ook nog precies aanwijzingen geeft hoe woorden gespeld moeten worden.

Drukke rechter
Dat is dan nog het beeld op 'goede' zittingsdagen. Op slechte proberen de advocaten van de verdachten de voortgang alleen maar te vertragen, waarbij ze elkaar ervan beschuldigen deals met de politie of de officier van justitie te sluiten. Het komt ook voor dat opgeroepen getuigen gewoon niet verschijnen, waardoor de zitting verdaagd moet worden.

"De rechter heeft het druk en wij als advocaten hebben ook allemaal nog andere cliënten. We kunnen hen niet allemaal laten vallen voor deze zaak", aldus A.P. Singh, raadsman van een van de verdachten.
Het is in India niet ongebruikelijk dat dit soort prominente zaken zich voortsleept. Maar deze rechtbank werd speciaal gevormd om het proces snel te kunnen afronden. Optimisten gaan er nog steeds van uit dat er in september vonnissen geveld kunnen worden.

India, een land met 1,2 miljard inwoners, heeft ongeveer elf rechters per miljoen inwoners. In de Verenigde Staten zijn dat er 110 per miljoen. Het land zucht onder alom aanwezige corruptie, waardoor het verzamelen van bewijsmateriaal vertraagd wordt. Procedures bij de rechtbanken zijn niet flexibel en gaan gepaard met bergen papierwerk.

Bus
De vier verdachten zouden de vrouw en een vriend die haar begeleidde, toen het tweetal uit een bioscoop kwam, hebben overgehaald in hun minibus te stappen. Onderweg verkrachtten de vier de vrouw, waarbij ze haar met een metalen pijp zwaar verwondden. Aan die verwondingen bezweek ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

Mukesh Singh heeft verklaard dat hij de bus bestuurde - ook al was zijn broer officieel de chauffeur - en dat hij de vrouw niet heeft aangeraakt. Hij heeft ook verklaard dat alle verdachten zich in de bus bevonden. Zijn drie volwassen medeverdachten beweren echter dat de politie hen erin geluisd heeft en dat ze niet in de bus zaten.

Verklaring
A.P. Singh erkent dat Mukesh Singh zijn verklaring heeft gewijzigd. Eerder zei hij dat hij niet wist wie er in de bus waren. Hij zou die eerdere verklaring hebben afgelegd op advies van een andere raadsman, die samenwerkte met de politie. Die ontkent dat ten stelligste.

Journalisten die de zaak volgen berichten dat de raadslieden in de rechtbank tegen elkaar schreeuwen. De raadslieden betichten de officier van justitie ervan de zaak bewust te vertragen door 82 getuigen op te roepen. De verdediging heeft er maar vijftien. Justitie heeft dat gedaan gezien het grote belang van de zaak, aldus Rebecca John, advocate verbonden aan het Indiase Hooggerechtshof.

John hekelt het juridische systeem in India. 'Het hele systeem moet op de schop en omgezet worden in snelrecht. Als je nu één zaak volgens het snelrecht behandelt, hou je alle andere zaken op.'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234