Zaterdag 19/06/2021

Indiase jongens zullen voortaan moeten knokken voor een lief

Geslachtsbepaling en abortussen zorgen voor afname aantal meisjes

New Delhi / IPS

Ranjit Devraj

De natuur zorgt er overal ter wereld voor dat er iets meer vrouwen zijn dan mannen, maar in India worden er steeds meer jongens geboren. Dat blijkt uit de resultaten van de volkstelling die in februari werd gehouden. Vooral in het noorden van India komen er steeds minder meisjes onder de zes jaar voor.

De volkstelling van februari leek op het eerste gezicht goed nieuws voor de vrouwen: bij de volwassenen was het aantal vrouwen gestegen. Tien jaar geleden waren er in India voor elke 1.000 mannen 927 vrouwen. Nu zijn dat er 933 tegenover 1.000. Dat is nog steeds geen natuurlijke man-vrouwverhouding, maar in India zijn traditioneel minder vrouwen omdat meisjes er een slechtere behandeling krijgen dan jongens.

Toch zijn vrouwen in de verdrukking, want het aantal meisjes onder de zes jaar daalt drastisch: in 1991 waren er nog 945 meisjes per 1.000 jongens onder de zes, nu zijn dat er 927. Vooral in de noordelijke staten Punjab (793 meisjes), Haryana (861), Uttar Pradesh, Bihar en Madhya Pradesh zijn er onnatuurlijk weinig meisjes. De zuidelijke staten trekken het nationale gemiddelde nog enigszins omhoog. De zuidelijke staat Kerala (de meest geletterde staat van India) is de enige die een natuurlijke balans der seksen vertoont met 1.058 vrouwen per 1.000 mannen.

In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, is niet enkel de armoede maar soms ook de beginnende welvaart verantwoordelijk voor het verdwijnen van meisjes uit de statistieken. Demografen en sociologen schrijven de knik in de curve in de rijkere noordelijke deelstaten toe aan het feit dat de moderne geneeskunde daar doordringt tot het platteland. Het is nu al vroeg mogelijk om het geslacht van een kind te bepalen. Abortussen op vrouwelijke embryo's en foetussen zijn erg gangbaar in de meer welvarende staten in het noorden.

"In die staten zijn de moderne methodes voor geslachtsbepaling verantwoordelijk voor het feit dat er minder meisjes geboren worden", zegt Renuka Dagar van het Instituut van Ontwikkeling en Communicatie in Chandigarh, de hoofdstad van Punjab en Haryana. De Groene Revolutie, die de landbouw in die staten enorm heeft gestimuleerd, heeft de voorkeur voor jongens doen toenemen. In de armere noordelijke staten Bihar en Uttar Pradesh is de relatieve verwaarlozing van meisjes nog altijd een belangrijke factor.

Indiase koppels zijn ook steeds minder geneigd om een groot gezin te stichten. Mari Bhat van het New Delhi Instituut voor Economische Groei denkt dat dat bijdraagt tot het grote aantal abortussen op vrouwelijke foetussen en het doden van meisjesbaby's. Hij trekt een parallel met China: de éénouderpolitiek brengt meisjes ook daar in de verdrukking. Uit de laatste Chinese volkstelling bleek dat er 117 Chinese jongetjes geboren worden voor elke 100 meisjes.

De regeringen in Haryana en Punjab voeren een campagne om de negatieve sociale attitude tegenover meisjes te wijzigen. De belangrijkste Indiase ngo inzake gezondheidszorg, de Voluntary Health Association of India, gebruikt een bekend Punjaabs spel om jongens een positievere houding tegenover meisjes bij te brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234