Zondag 23/01/2022

Indiase aids-activisten hebben een hondenleven

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

0,7 procent seropositieven. Een hoog cijfer lijkt dat niet, en toch leven behalve in Zuid-Afrika nergens meer hiv-besmetten dan in India. En de voorlichters die een totale explosie van de aids-epidemie proberen tegen te gaan, hebben het bepaald lastig. Ze worden mishandeld, afgeperst, in de cel gegooid. De politie is de grote boosdoener.

Officieel zijn in India 3,97 miljoen mensen seropositief. Niet echt veel, op een bevolking van een miljard mensen, zo lijkt het. Of in cijfers: een luttele 0,7 procent van de 15- tot 49-jarigen, tegenover bijvoorbeeld meer dan een op de drie in dezelfde leeftijdsgroep in Botswana. En toch is er grote reden tot ongerustheid, zo menen de VN-aids-organisatie Unaids en mensenrechtengroepen als Human Rights Watch.

De grootste risicogroepen in India zijn prostituees, homo's en intraveneuze drugsgebruikers - net zoals in pakweg West-Europa dus. Het komt er bijgevolg op aan vooral die groepen voorlichting en condooms te verschaffen, en ook bijstand voor seropositieven. De best geplaatsten daarvan, zo wees internationaal onderzoek uit, zijn mensen uit hetzelfde milieu. Al dan niet gewezen hoeren dus, homo's en gewezen verslaafden.

De Indiase overheid is het daar helemaal mee eens, en kreeg twee jaar geleden een tweede Wereldbank-lening om de strijd tegen aids op te voeren, goed voor 200 miljoen dollar. Maar, zo schrijft Human Rights Watch, het zit eerder zo: het ministerie van Gezondheidszorg laat het distribueren van condooms en het verschaffen van voorlichting over aan ngo's, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder het politieapparaat ressorteert, zich onledig houdt met het afpersen, brutaliseren, seksueel misbruiken en vaak op valse aanklachten in de cel stoppen van aids-activisten.

Neem de organisatie Sangram-VAMP, die in Nippani in de zuidelijke deelstaat Karnataka actief was. De ngo, die maandelijks niet minder dan 350.000 condooms onder prostituees en hun klanten uitdeelde, gaf er begin dit jaar de brui aan. Het hoofd van de organisatie was herhaaldelijk door de politie mishandeld, verschillende leden werden uit hun huizen gezet omdat geruchten de ronde deden dat ze prostitutie promootten en agenten persten de groep geregeld af.

Organisaties die aan aids-preventie doen onder India's homo's hebben het even moeilijk. Zowel in New Delhi als in Lucknow, Chennai (het vroegere Madras), Bangalore en Mumbai (Bombay) zijn de klachten dezelfde. Aangezien homoseksualiteit onder Sectie 377 van het nog uit de koloniale tijd daterende Strafwetboek kan worden bestraft als 'onnatuurlijk delict', gaan agenten ongestraft en volop hun boekje te buiten. Afpersing, verkrachting en mishandeling komen erg vaak voor, en niet weinig activisten werden al wegens valse drugsaanklachten in de cel gestopt. Sectie 377 wordt haast nooit formeel ingeroepen, waardoor de overheid zegt dat de wet eigenlijk niet wordt gebruikt.

Niet alleen rust er een enorm sociaal stigma op zowel prostitutie als homofilie, bovendien zorgt de sociale druk ervoor dat het gros van de homo's getrouwd is. Dat zorgt ervoor dat de hiv-besmetting zich binnen de gewone populatie ontwikkelt en dat het hele thema onbespreekbaar blijft.

Hoewel het eerste aids-geval in India in 1986 in Chennai opdook en een jaar later al een Aids Control-organisme werd gecreëerd, is er vijftien jaar na dato nog flink wat werk aan de winkel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234