Dinsdag 27/07/2021

'Indiana Jones' werd bijna zonder Spielberg en Harrison Ford gemaakt

Momenteel wordt hard gewerkt aan het scenario van een vierde Indiana Jones-film (de scenarist is Frank Darabont). Juni 2004 fungeert als mogelijke startdatum voor de productie, met juli 2005 als releasedatum in de Amerikaanse bioscopen. Tijd dus om even terug te blikken op hoe het allemaal begon.

Dat kan via de vierdelige dvd-box, met daarin Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) en Indiana Jones and the Last Crusade (1989). De vierde dvd bevat een lange documentaire, een pak trailers en een aantal featurettes of minidocumentaires over specifieke themata, zoals de stunts, de muziek, de geluidseffecten. Daaruit kunnen we bij voorbeeld leren hoe het geluid van de (door een aardbeving) openscheurende bodem in The Last Crusade in feite afkomstig is van twee handen die een luchtballon... euh, wel: onder handen nemen.

De interessante documentaire maakt duidelijk hoe het allemaal begon. Het was mei 1977 en de allereerste Star Wars-film zou aan zijn bioscoopcarrière beginnen. Regisseur-producent George Lucas was veel te nerveus om in LA te blijven en nam enkele dagen vakantie op Hawaï. Daar kreeg hij het gezelschap van Steven Spielberg. In afwachting van de eerste bioscoopcijfers voor Star Wars zaten beide vrienden op het strand... een zandkasteel te bouwen. Dat zou later trouwens uitgroeien tot een soort bijgelovig ritueel. Als 's anderdaags zou blijken dat hun zandkasteel de branding overleefd had, dan zou hun nieuwe film een goede start kennen. Zo niet...

Tussen het bouwen door werd er ook over hun respectieve toekomstplannen gepraat. In die meimaand van 1977 liet Spielberg weten dat hij altijd al een James Bond-film had willen draaien, maar dat hij in het verleden, toen hij nog geen bioscoopfilm geregisseerd had, al twee keer door Bond-producent Cubby Broccoli was afgewezen. Lucas antwoordde dat hij ergens in een schuif een veel beter filmproject had liggen: een avonturenfilm, helemaal in de stijl van de ouderwetse Hollywood-serials die zij indertijd als jongens zo graag op zaterdag gingen bekijken, opgebouwd rond een archeoloog genaamd Indiana Smith. De voornaam had Lucas ontleend aan zijn hond.

Spielberg was meteen verkocht, maar de naam beviel hem niet. Die deed hem te veel denken aan de western Nevada Smith met Steve McQueen. Voor Lucas kwam het erop aan dat het hoofdpersonage een heel gewone, maar typisch Amerikaanse achternaam moest hebben. En dus stelde hij Jones voor in plaats van Smith. En toen sprak Spielberg de 'historische' woorden: "Indiana Jones it is." Later zou een van de betere reclameslogans voor de Indiana Jones-films trouwens worden: "If adventure has a name, it must be Indiana Jones."

Het is momenteel nog nauwelijks voor te stellen, maar toen zag het er in eerste instantie naar uit dat Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark zonder Spielberg en zonder Harrison Ford zou gemaakt worden. Hollywood toonde in het midden van de jaren zeventig nogal wat wantrouwen tegenover Spielberg omdat hij de reputatie had dat hij zijn draaiperiode en dus het budget niet onder controle kon houden. Voor Jaws had hij 155 dagen nodig, voor Close Encounters of the Third Kind waren het er 110 en voor 1941 stond hij maar liefst 179 dagen op de set. Die laatste film had aan de kassa toen ook nogal zwak gepresteerd en dus aarzelde de Paramount-studio om zo'n grootschalig actiespektakel aan Spielberg toe te vertrouwen. Maar producent Lucas hield het been stijf voor zijn vriend en op zijn beurt wou Spielberg bewijzen dat hij dat vertrouwen waard was. Het draaischema van Raiders of the Lost Ark werd vastgelegd op 87 dagen en Spielberg sloot de opnameperiode af na... 73 dagen.

Wat Harrison Ford betreft, was het dan weer George Lucas die moeilijk deed. Hij had met Ford al twee films gedraaid, American Graffiti en Star Wars. Dat was weliswaar meegevallen, maar Lucas wou niet doen als Martin Scorsese, die indertijd de ene na de andere film met Robert De Niro draaide. Er werden dus audities georganiseerd en de keuze viel op Tom Selleck. Zijn test (met Sean Young in de rol die uiteindelijk door Karen Allen zou worden vertolkt) zit trouwens in de documentaire. Maar Selleck had het jaar voordien een pilootaflevering gedraaid voor de serie Magnum P.I. en het televisiestation CBS moest nog altijd laten weten of ze effectief met dat feuilleton in zee wilden. De optie zou over twee weken aflopen, maar Lucas en Spielberg werden ongeduldig en dus telefoneerden ze zelf naar CBS om te horen hoe het nu precies zat. Dat hadden ze dus beter niet gedaan, want ze maakten blijkbaar slapende honden wakker. Resultaat: de belangstelling van Lucas - volgens hem was men bij CBS al vergeten dat ze nog met die optie zaten - en Spielberg voor Tom Selleck deed CBS snel besluiten om de Magnum P.I.-serie alsnog op te pikken. Lucas keek toen naar Spielberg en besliste: "Let's use Harrison."

Het al dan niet maken van filmgeschiedenis zit inderdaad soms in een klein hoekje. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit een anekdote die te maken heeft met de draaiperiode van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark in Tunesië, die onder meer de inmiddels legendarische scène opleverde van Indiana Jones die op een lokale markt geconfronteerd wordt met een boom van een kerel die heel vervaarlijk met een zwaard staat te zwaaien. In het scenario was een uitgebreid zweep-versus-zwaardgevecht gepland, maar toen Harrison Ford die dag op de set verscheen liet hij Spielberg weten dat hij slechts anderhalf uur kon blijven en dan meteen terug wou naar het hotel. Net als een groot deel van de filmploeg had Harrison toen veel last van de Tunesische versie van de turista. In die omstandigheden een lange actiesequentie inblikken zag hij echt niet zitten en daarom suggereerde hij: "Waarom schiet ik die klootzak niet gewoon neer." En Spielberg antwoordde: "Weet je, ik sta net hetzelfde te denken."

Twee uur later was Harrison Ford terug in zijn hotel en The Raiders of the Lost Ark had er een beroemde actiegrap bij.

Jan Temmerman

Bij de audities voor de rol van Indiana Jones viel de keuze op Tom Selleck. Alleen, de detectiveserie 'Magnum P.I.' stond in de steigers

EXTRA'S HHH VERTOLKING Harrison Ford, Karen Allen, Kate Capshaw, Sean Connery GENRE Avonturentrilogie

KORT SAMENGEVAT De documentaire en 'featurettes' op het schijfje met extra's schetsen een boeiend, want verrassend beeld van de niet zo evidente ontstaansgeschiedenis van de 'Indiana Jones'-trilogie in het algemeen en van enkele, inmiddels legendarische sequenties in het biezonder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234