Woensdag 04/08/2021

Indiaas-Amerikaanse nucleaire samenwerking stap dichterbij

Het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft met een overgrote meerderheid het nucleaire samenwerkingsakkoord met India goedgekeurd. De Senaat buigt zich in het najaar over de kwestie, die een fundamentele toenadering inhoudt tussen twee landen die vooral wegens het antilinkse klimaat in de VS weinig met elkaar ophadden in de voorbije halve eeuw.

Catherine vuylsteke

WASHINGTON l De stemming, met 359 stemmen voor en 68 tegen, is een van de stappen die voortvloeien uit het principeakkoord dat VS-president Bush en de Indiase premier Manmohan Singh op 18 juli 2005 sloten, en waarna maanden van intense onderhandelingen volgden.

Het resultaat is dat de VS nu bereid zijn om nucleaire technologie naar India uit te voeren, hoewel dat land geen ondertekenaar is van het non-proliferatieverdrag. India verrichtte in 1974 en 1998 kernproeven en beschikt sinds acht jaar over een kernbom.

India wil graag Amerikaanse nucleaire technologie voor zijn burgerlijke installaties: veertien op dit moment en negen in aanbouw. Momenteel staan die in voor niet meer dan 3 procent van de elektriciteit in het grotendeels van fossiele grondstoffen verstoken India, maar tegen 2050 zou dat aandeel tot 25 procent moeten uitgroeien. De Indiase markt is dus erg beloftevol, temeer daar Delhi beseft dat het geen significante economische groei kan realiseren zonder een forse toename van zijn energievoorziening.

In ruil voor de levering moet India zijn commerciële nucleaire installaties openstellen voor Amerikaanse nucleaire inspecties en voor controles van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). India's militaire nucleaire installaties blijven gesloten voor inspecteurs.

In India zelf is met gemengde gevoelens op de deal gereageerd, die nog de goedkeuring van de Senaat nodig heeft alvorens door het Indiase parlement te worden gestemd. De BJP, de hindoenationalistische partij die al twee jaar in de oppositie zit, vindt dat Delhi zich te afhankelijk opstelt tegenover de VS. De communisten, die in de coalitie zitten met de Congresspartij van premier Singh, hebben ook hun reserves, maar dan vooral vanuit de gedachte dat Washington nooit te vertrouwen is.

Of de zaak goed is voor India betwijfelen sommigen: een land dat sinds zijn onafhankelijkheid wegens zijn keuze voor de niet gebonden landen door de VS links werd gelaten bevindt zich nu duidelijk in het VS-kamp, waardoor het meer dan ooit een doelwit wordt voor moslimterroristen.

Of het akkoord een goede zaak is voor de wereld is evenmin zeker. India had vroeger altijd moeite om aan het nodige uranium te komen voor zijn nucleaire arsenaal, nu zal het voor zijn burgerinstallaties op uit de VS ingevoerd uranium kunnen rekenen, waardoor het overige uranium vrijkomt voor de bommenindustrie. Door dit akkoord komen er dus wellicht meer nucleaire wapens. Bovendien, een land dat geen controle toelaat van zijn militaire kerninstallaties toch nucleaire technologie verschaffen druist eigenlijk in tegen het principe van het non-proliferatieverdrag. Het al erg wankele verdrag, dat met het hele debacle over Noord-Korea al flink werd ondergraven, kan dit soort van uitzonderingsregelingen best missen, vooral ook in het licht van de huidige crisis over Iran. De VS eisten in de kwestie Iran aanvankelijk overigens dat India de kant van Washington zou kiezen, een voorwaarde die India evenwel bleef afwijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234