Maandag 25/10/2021

India voert drie kernproeven uit

India heeft gisterenmiddag drie ondergrondse kernproeven uitgevoerd, de eerste sinds 1974. Er wordt wereldwijd verontwaardigd gereageerd: buurland Pakistan is bang voor een 'gevaarlijke wapenwedloop' en de G8 dreigen met sancties.

Brussel / Delhi.

eigen berichtgeving / REUTERS

Om kwart over twaalf gisterenmiddag ontploften in India kort na elkaar drie kernbommen. Niet alleen de ondergrond in de westelijke deelstaat Rajasthan beefde, de beslissing van de Indiase premier Atal Behari Vajpayee van de nationalistische hindoeregering (BJP) stuurde ook een diplomatieke schokgolf door de wereld.

Het is namelijk voor het eerst sinds de ondertekening van het allesomvattend kernstopverdrag (CTBT) in 1996 dat een erkende kernwapenstaat een ondergrondse kernlading tot ontploffing brengt. Hoewel India het verdrag toen niet tekende - het vond de tekst 'discriminerend' - werd aangenomen dat niemand tegen de geest van ontwapening zou durven ingaan. Nu dat toch gebeurd is, is de kans reëel dat andere erkende kernwapenstaten, de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, of niet-erkende kernwapenstaten, zoals Pakistan en Israël, opnieuw aan een nucleaire wapenwedloop zullen beginnen.

Toch komt de proef niet helemaal onverwacht. De hindoe-nationalistische BJP-partij, die in maart na de parlementsverkiezingen aan de macht kwam, nam in haar programma op dat het land een eigen kernbom krijgt. Pakistan, buurland en historisch rivaal van India, waarschuwde toen al voor een 'ontketening van de hel'. Gohar Ayub Khan, Pakistans minister van buitenlandse zaken, zei gisteren dat "de Indiase tests Pakistan meesleuren in de wapenwedloop".

Khan noemde het "triest dat de wereld pas wakker zal worden wanneer Pakistan zich genoodzaakt zal zien te antwoorden op stappen van zijn buurland die tot escalatie leiden". Hij zei dat het Westen India niet nadrukkelijk genoeg heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van kernwapens en dat zijn land zich het recht voorbehoudt om "alle mogelijke maatregelen" te nemen voor zijn veiligheid. Het Pakistaanse kabinet komt bijeen om zich over de situatie te beraden zodra premier Nawaz Sharif is teruggekeerd van een top in Kazakstan.

India zegt nu in staat te zijn snel kernbommen te fabriceren. Hetzelfde geldt voor Pakistan, dat in april een middellangeafstandsraket waar een kernlading op past testte. Waarschuwingen van de regering in Islamabad worden hierdoor bittere ernst. Het overwegend hindoeïstische India en het grotendeels islamitische Pakistan voerden al drie oorlogen tegen elkaar sinds ze in 1947 onafhankelijk werden. Twistappel was de aanspraak van beide landen op grensregio's zoals Jammu en Kasjmir.

De Verenigde Staten - "stomverbaasd en diep teleurgesteld" - bezinnen zich nu over mogelijke sancties tegen New Delhi en vragen de Pakistaanse regering zich terughoudend op te stellen. Washington vreest dat een wapenwedloop in het gebied, gezien de voortdurende spanningen tussen de twee landen, kan leiden tot "een verwoestende oorlog".

De industriële grote mogendheden, de G8, drukten gisteren dezelfde bezorgdheid uit en maken van de kwestie een topprioriteit. Atoommogendheid China, die al vele jaren een nauwe relatie met Pakistan onderhoudt op militair gebied, reageerde gisterenavond nog niet op de ontwikkelingen.

(MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234